Αρχική » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Ο Εμίρης και ο κακομοίρης ( Mικρό Οδοιπορικό στο Q8 – part 1)

Ο Εμίρης και ο κακομοίρης ( Mικρό Οδοιπορικό στο Q8 – part 1)

…  Μικρό οδοιπορικό σε μια άλλη κουλτούρα!

Σε μια χώρα γεμάτη πλούτο αλλά   και  Zωηρές  Αντι8έσεις.

Στη ζωή και την τσέπη μας μια γενική αναστάτωση τις τελευταίες μέρες, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου των απεργιών και της ακρίβειας γενικά.

Το νου κατέκλυσαν εικόνες και χρώματα από πρόσφατο ταξίδι μου στα Ενωμένα (με ποιούς ?) Αραβικά Εμιράτα.

Εκεί που πριν απο 40-50 χρόνια οι Σημίτες γηγενείς ήταν νομάδες.Το μεταφορικό τους μέσον ήταν ή τα ντυμένα με σανδάλια

πόδια τους ή η καμήλα    και τώρα είναι  τα 8ηριώδη αυτοκινητα πασης μορφης και κυβισμου!


Eκεί που δεν έχουν πόσιμο νερό να πιούν – το εισάγουν – ( γιατί αυτό που αφαλατώνουν δεν φτάνει ούτε για ζήτω) αλλά η γη τους αναβλύζει πετρέλαιο!

Κι αυτοί σβύνυν τη δίψα τους με Coca Cola !

Τραγική ειρωνία.

Εκεί που η ανάσα κόβεται το χειμώνα από τις αμμο8ύελλες και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου από τη ζέστη σε συνδιασμό με την υγρασία* . Εκεί που τότε ζούσαν σε τέντες και σήμερα έχει χτιστεί ο τεχνιτός παράδεισο των απολαύσεων, των MALL αλλά και των souq -που σαν να τα ξέχασε ο χρόνος γεμίζουν το μάτι χρώματα, και τη μύτη αρώματα και μυρωδιές πρωτόγνωρες, χορούς και μουσικές αλλοιώτικες


Στα Εμιράτα του πλούτου και των αντι8έσεων …

Στα χώματα που σήμερα δεν παράγουν σχεδόν τίποτα άλλο εκτός απο πετρέλαιο.

Εκεί όπου ο πολιτικός ηγέτης είναι κι εκπρόσωπος του Αllah επί της γης

Where life is ruled by Islam, crude oil, Desert and ..The Seven Sisters!

επίσημο πολίτευμα της χώρας ? Νομίζω το λένε ολιχαρχική Δημοκρατία.

Στο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο τους, (που το Ελ. Βενιζέλος συγκρινώμενο μαζί του , μοιάζει με το φτωχό ξαδελφάκι του) , μετά από τρίωρη πτήση, με περίμενε το πρώτο σοκ .

Πίσω από το γκισέ (όπου εξέδιδαν επί τόπου τη visa για να εισέλ8εις στη χώρα, οι υπάλληλοι ήταν μόνο αντρες, στην πλειοψηφία τους ντυμένοι με τις παραδοσιακές κελεμπίες ( και κάποιοι ελάχιστοι με ευρωπαικά ρούχα). Ευγενέστατοι δεν λέω … ! Αλλά με ένα βλέμμα που έγδυνε την ξαν8ιά Ευρωπαία με τα μάτια !

Εικόνα δεύτερη: Το γκισέ των διαβατηρίων -πίσω από αυτό μια Μουσουλμάνα κούκλα . Μάτια τονισμένα με kohl, βλέμμα γεμάτο μυστήριο ένταση κι ενα χαμόγελο σαν τριaντάφυλλο έτοιμο να αν8ίσει.

Συνεπαρμένη από την ομορφιά** της, της ζήτησα την άδεια να την απο8ανατίσω. Δέχτηκε να ποζάρει στο φακό μου, αφού της έδωσα το λόγο μου οτι η φωτογραφία είναι για την προσωπική συλλογή της ταξιδεύτριας.

Σεβώμενη την επι8υμία της σας δείχνω μια άλλη που έτσι κι αλλοιώς το χαμόγελο της στολίζει τις αφίσες

στις κεντρικές λεωφόρους προκαλώντας απανωτά τρακαρίσματα!

** Την με8 επόμενη, έμα8α ότι ευτυχώς που πρόσφατα αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε διαβατήρια στο Ελλάντα , γιατί αν είχαμε τα παλιά μας που είχαν μέσα σφραγίδα του Ισραήλ, ( από άλλη περιπλάνηση της ταξιδε’υτριας, η حبيبة με το τριαντάφυλένιο χαμόγελο – όπως την αποκαλούσαμε μεταξύ μας, μπορούσε να μην επιτρέψει την είσοδό μας στη χώρα!

Η حبيبة ήταν από τις απελευ8ερομένες , τις open minded muslims,.. τα μαύρα πρόβατα της κοινωνίας τους. Αυτές εδώ οι δόλιες τι να πούν? ( και συλλογάται ακόμα η Λιακάδας : what is the point! )

…Να κι ένα άλλο μαύρο πρόβατο στ αριστερά της φωτογραφίας ! Τελικά μου φαίνεται όλα τα μαύρα πρόβατα, άνεξαρτήτως φυλής πιάνουν πάντα αριστερές 8έσεις! Είναι τυχαίο?

Hair is sexy είναι το δόγμα . Συνεπώς μια καλή μουσουλμάνα από τα 12 και μετά, δεν είναι σωστό να κυκλοφορεί χωρίς μαντήλα και να γίνεται 8ωριά ξένων αντρών ( μη ξένοι 8εωρούνται ο σύζηγος και οι αντρες με τους οποίους έχει δεσμό αίματος )

Οι μαντηλοφορεμένες μέσα στο σπίτι κυκλοφορούν με ακάλυπτο το πρόσωπο .. εκτός αν βρίσκονται μόνο μεταξύ γυναικών οπότε μπορούν να βγάλουν και την μαντήλα. Εξω από το σπίτι μαντήλα το λιγότερο , καλυμένο συχνά και το πρόσωπο και,,, με συνοδεία! (Ακόμα και στη Λιακάδα δοκίμασαν να φορτώσουν απόκοντα τον οδηγό του jeep,για τη δική της ασφάλεια όπως είπαν, αλλά αυτή ξεγλυστρισε σαν χέλι και περιπλανή8ηκε).

Εικόνα τρίτη:

O φίλος Αραβας, παλιός γνώριμος, που μας περίμενε στην πόρτα της αί8ουσας αφίξεων μαζί με την μικρή Habiba
( το στερνοπούλι του μετά από τέσσερα αγόρια) μας αγκάλιασε και μας φίλησε σταυρωτά στα δυο μάγουλα ( όπως συνη8ίζουν με αν8ρώπους που αγαπούν -ακόμα και στους άντρες) .

Ναι καλά το κατάλαβες. εμφανίστηκε με την επίσημη σκούρου χρώματος κελεμπία του.

Αναυδη η Λιακάδα που δέκα χρόνια στην Α8ήνα τον 8υμάται με jeans ή με κουστουμάκι Αρμάνι.

– Τι έγινε? Τι σου συμβαίνει Αhmed ? Η Οικογένεια, σου επέβαλε την κελεμπία ? τον ρώτησε με απορία.

They respect you more as a bussines man , when dressed in the traditional way – της ήρ8ε αποστομωτική η απάντηση!

Στην εξοδο του αεροδρομίου το βλέμμα μου τράβηξε τι άλλο ? Τ

Το ladies greeter’s area! (Ετσι χώρια η ίρα από το στάρι ! Μην πέρνουμε κι αέρα Με τις ευλογίες του επίσημου κράτους! Βασίλισσες κατα τ άλλα! Μη βλέπουν το πρόσωπό τους οι ξένοι άντρες! Αυτές ειναι ΔΙΚΕΣ ΤΟΥς – περιουσία τους -στο κρεβάτι και στην κουζίνα τους – και να τις επιδεικνύουμε ντυμένες με Chanel μαντώ πάνω από την κελεμπία, και φορτωμένες με κοσμήματα! Αχ ρε φιλενάδα, πόσο σε χάρηκα που πας πεισματικά κόντρα στο κύμα της αχαρης μαυρης κελεμπιας .. αλλά τα 5 παιδιά στα έκανε ή8ελες δεν ήθελες εσυ! )

Μόνο εμείς να κοιτάμε ! ( τώρα βέβαια μεταξύ μας αν ανοίξετε κανα face book ή arab singles site ισως δείτε πολλά Αραβικά ονόματα να φιγουράρουν κάτω από προκλήτικες πόζες) ! )


Eικόνα τέταρτη:

Στη διαδρομή προς το ξενοδοχείο κάτι περίεργα » ανάποδα μανιτάρια»

που τη νυχτα ειδικα τα φωτιζαν με νέον! Στην εύλογη απορία μου η απάντηση, γεμάτη καμάρι ,  ήταν

»   –oh these? They they contain something VALUABLE for us! They are our WATER tunks» !

Πάλι άφωνη η Λιακάαδα. Τις απόμενες μέρες 8α συνειδητοποιούσα οτι ήταν

διάσπαρτα παντού

μέσα στην πόλη , δίπλα στα ψυγεία με την Coca Cola.

σε ξέφωτα,

σε πεζοδρόμια , σε πάρκα, σε αυλές

σε πλατείες

ακόμα καιστις παρηφές των highways που οδηγούσαν στην έρημο ! Σε διάφορα σχήματα και μορφές!

Εικόνα πέμπτη :

Το ηλεκτρονικό ταμπλώ στην ταράτσα κάποιου δημόσιου κτιρίου, που παλιότερα έδειχνε μόνο την ώρα , τη 8ερμοκρασία και την υγρασία , τώρα δείχνει και τη συνολική κατανάλωση της πόλης, σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά όπως είπε και ο Αhmed , » MICROSOFT did it again


They will fix it in mo more than five minutes, but you are lucky! Grabb the chance and shoot!»

Ηταν Παρασκευή απόγευμα , τα αυτοκίνητα λιγοστά και οι πεζοί ανέμελοι έκαναν τη βόλτα τους στις λεωφόρους με τους φοίνικες . Το week-end γι αυτούς είναι Παρασκευή και Σάββατο!

Οι μιναρέδες εδώ συνυπάρχουν ειρηνικά με τους ουρανοξύστες και τα μοντέρνα κτίρια. Η φωνή του ιμάμη καλεί τους πιστούς από το JVC!

Η στάση του αστικού λεωφορίου άδεια!

Μην τη συγκρίνεται με τ δικά μας !( το την ανaφέρεται και στη Mercedes και στη στάση ¨-)

Eικόνα έκτη :

Arab Lady : γυαλί armani , ( που να καλύπτει σχεδόν ει δυνατόν το μισό πρόσωπο),mobile NOKIA – bourka -πασουμάκι !

και δυο μάτια κάρβουνο να σε κυνηγάνε παντού .. ακόμα και μέσα από τις αφίσες! Υποσχέ8ηκα στον εαυτό μου στην πρώτη βόλτα στο soyq να αγοράσω kohl ! Ζήλεψα!

Εικόνα έβδομη :Στα αριστερά μας Τhe MInistry of Champers .. στα δεξιά μας Μac Sheet , there too !

Παρα δίπλα The Grand Mosque

Περνώντας το Souq Shark ( oxi δεν ψήνομαι για ψώνια σε Mαll – 8έλω ¨»χρώμα» ) ,

εκεί κάτω από τη γέφυρα , μας περιμένει έκπληξη δυσάρεστη που ξεσπάει μετά τρείς μέρες με τη μορφη κλήσης για υπέρβαση ταχύτητας..!

Ηλεκτρονικά εγινε το .. φακέλωμα? Eδώ είναι Αραπία οχι Ελλαδα , και ήρ8ε αμέσως!

Οι παραβάτες τιμωρούνται**


Εικόνα όγδοη:Tο επόμενο πρωινό την ανάσα σου έκοβε η αμμο8ύελα. Παρακάλεσα να έχω κι εγώ μια μαντήλα να φορέσω για να μπορέσω να καλύπτω μ αυτή την μύτη μου και να φιλτράρω το τι εισέπνεα.(΄αυτός 8άναι ο λόγος μάλλον που τις φοράνε! pppp) Παρ όλα αυτά απόλαυσα όσο τίποτα άλλο την εξόρμησή μας στο souq. Μιμούμενη την τεχνική της ‘A’ishah και της υπόλοιπης γυναικοπαρέας ακολού8ησα στο παζάρι , και επιδό8ηκα μανιωδώς σε αγορές μπαχαρικών και βοτάνων και καλεμπιών, αρωμάτων και πάσης φύσεως αναμνηστικών.

Τα στιγμιότυπα και οι πόζες από τις εξορμησεις μας στην πολη του SAfat  

arab-lady-2a

super market κατα τ άλλα ! Γραφικά αλλά όχι μοδάτα. Tης μοδός είναι είναι τα MALLs,

στα οποία και πάνε κυρίως για διασκέδαση! Νυχτερινή ζωήυπό το μηδέν ‘οπως και η 8ερμοκρασία τη νύχτα στην έρημο

Κοιμόμαστε ζεστά , τρώμε καλά ( με τα χέρια να πλά8ουν το μπασμάτι- το ρυζι τους-σε σβολάκια ! Ετσι τρως εύκολότερα και πιο γρήγορα και δεν χρειάζεσαι και πιρούνι, λένε και αναφωνουμε rice is nice !)

8έμα πολιτισμού? κουλτούρας?

Εικόνα Ενατη: The MAlls

όπoυ πωλούνται από

χρυσαφικά σαν τούτο δω ως και mazeratti


Λυκοφυλίες και λιλi…Πετρούλες γυαλιστέρες σαν το στέμα της κοπελάς! ΑLL AMERICAN.. NOT ARAB ANY MORE προφέρουν με ντόπια φωνή και προφορά κάποιες ελεύ8ερες φωνές κι αναρωτιούνται γιατί δεν τους προσέ8εσαν με αστεράκι στη γνωστη μας Αστεροεσα!

Αφού ετσι κι αλλοιώς κουμάντο στη τσέπη και στη ζωή τους πια κάνει ο Βig Brother και οι …Επτά Αδερφές που αποφασίζουν για τις ποσότητες και κατά συνέπεια και κα8ορίζουν και τις τιμές ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα!!!

εικόνα Δέκατη : Κα8αριότητα… ( ανάλογα τη γειτονιά γιατί η πόλη έχει πολλές όψεις ! Τη σύγκριση με τα δικά μας ακριά προάστια 8α την αφήσω σε σας)


Eικόνα Δέκατη τρίτη :      Safat City views

http://www.slide.com/r/TxTm3FYu6T-J7jFNIsQpCEgXhm3ke9Rv?previous_view=mscd_embedded_url&view=original

…το  οδοιπορικό     σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι …             


9 thoughts on “Ο Εμίρης και ο κακομοίρης ( Mικρό Οδοιπορικό στο Q8 – part 1)

 1. Πολύ ενδιαφέρον το οδοιπορικό, και ομολογώ ότι θα περιμένω και τη συνέχεια. Προσωπικά, με αναστατώνει (αρνητικά) μια κοινωνία που έχει τόσους περιορισμούς και συμβατικά πρέπει. Φοβάμαι ότι αν πάταγα ποτέ το πόδι μου σε ένα τέτοιο μέρος, στο πρώτο δεκάλεπτο θα είχα κάνει τόσες παραβάσεις που θα έπρεπε να με απελάσουνε!
  Καλή σας μέρα!

 2. Καλησπέρα!

  Πολύ παραστατικές και κατατοπιστικές οι περιγραφές σου! Με πολύ λίγα λόγια, καταφέρνεις να περνάς εικόνες και εντυπώσεις με ζωντάνια!

  «…Μη βλέπουν το πρόσωπό τους οι ξένοι άντρες! Αυτές ειναι ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ – περιουσία τους -στο κρεβάτι και στην κουζίνα τους…

  Πράγματι, όπου «δημόσια αρετή», εκεί… «ιδιωτική αμαρτία» (για να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη – κλισέ)…
  Είναι απίστευτο το πόσο σέξυ μπορούν και είναι στο σπίτι τους (με το ντύσιμό τους και το βάψιμό τους) μεταξύ φίλων εννοείται, όλες οι μπουρκο/τσαντοροφορούσες στον μουσουλμανικό κόσμο. Και το κυριότερο, ακριβώς επειδή δεν επιδεικνύουν πρόσωπο και μαλλί δημόσια, έχουν «εκπαιδευτεί» να «τρελαίνουν» τον αντρικό πληθυσμό με τα μάτια (και με σύντομες -φευγαλέες- ματιές μην θεωρηθούν «εξώλης και προώλης»… ).

  Αναμένω τη συνέχεια με ενδιαφέρον!

 3. Απαπα! Καλό το ισλάμ αλλά μακρυά από μας. Θα προτιμούσα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης (τουλάχιστον εκεί το παίρνεις απόφαση) παρά να βλέπω όλες αυτές με τις μαντίλες.
  Το δίπλωμα οδήγησης είναι αληθινό; Έτσι όπως είναι η φωτό ακόμα κι εγώ θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω 🙂
  Απαπα!

 4. Ευχαριστώ για την ενθάρρυνση!
  Μια λιακάδα είναι πάντα ευπρόσδεκτη στο σπιτικό μου, πόσο μάλλον όταν είναι χειμωνιάτικη! 🙂

 5. @ καλησπέρα zalmoxis ! Ο κα8ένας μας έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο γραφής! Χαίρομαι που σου κατάφερα να σας μεταφέρω αυτά που είδα με τα μάτια της ψυχής μου κι όχι με τα μάτια της ταξιδεύτριας.
  Πράγματι, όπου “δημόσια αρετή”, εκεί… “ιδιωτική αμαρτία” … αλη8εύει!
  χμμ ξέρεις πολλά μου φαίνεται για την «εκπαίδευση » τους.. Μιλάς από εμπειρεία?
  η συνέχεια υπόσχομαι να έχει αντίστιχο ενδιαφέρον αλλά όχι πικάντικο ‘-)
  αυτά είναι καταχωρημένα στα απόρρητα! Αλλοιώς δεν με βλέπω να ξαναπέρνω visa , κι εγώ 8έλω να ξαναπάω!

 6. @ ametanohtos λοιπόν, επειδή ναρωτή8ηκες για το γνήσιο της φωτογραφίας, ακου τι σκέφτηκα:
  Να στο δώσω να δοκιμάσεις να περάσεις μ αυτό στη χωρα? Πίτεψέ με δεν σε βλέπω, μετά να τη βγάζεις κα8αρή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλά κάπου αλλού. Κι εκεί δεν αστιεύονται!

 7. Παράθεμα: Mικρό Οδοιπορικό στο Q8 (part 2) | Χειμωνιάτικη Λιακάδα

 8. Παράθεμα: Mικρό Οδοιπορικό ( DUBAI) – Ο Εμίρης και ο κακομοίρης | Χειμωνιάτικη Λιακάδα

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s