Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Μια χούφτα ψέματα για την 25 Μαρτιου

Μια χούφτα ψέματα για την 25 Μαρτιου

Σήμερα δεν έχει εορτασμό! Ναι είναι  Εθνική Γιορτή!  ‘Εχουμε αργία  αλλά  όχι …   δοξολογίες!  Στη   μνήμη λοιπόν των προγόνων μας,  μια   διαμαρτυρία-καταγγελία για τους κληρικούς  (που χάρη σε αυτούς) κάποιοι κουτοδιδάσκαλοι  μας δίδαξαν όταν πηγαίναμε στο δημοτικό  σχολείο μια χούφτα ψέμματα  !

Τα περισσότερα βιβλία  ιστορίας που διδαχθήκαμε  αναφέρονταν στο  Κρυφό  Σχολειό και στο πως ο   Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τα  όπλα των Ελλήνων πρωτεργατών της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα.  Παρ΄  όλα αυτά,  δεν υπάρχει  κανένα  έγγραφο της εποχής  (δημόσιο ή ιδιωτικό ) που να αναφέρει  παρόμοιο γεγονός! ( Ούτε κι αυτός ο ίδιος ο Π.Π.  Γερμανός στα απομνημονεύματά του δεν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο) .

Τα περί «υψώσεως λαβάρου» από τόν Ιεράρχη «Παλαιών Πατρών» Γερμανό, στήν Αγία Λαύρα τών Καλαβρύτων (και μάλιστα ανήμερα εορτής τού «Ευαγγελισμού τής Θεοτόκου»…), είναι ανιστορικά μυθεύματα και «συμπτώσεις βολικές» μόνο γιά εκείνους πού προσπαθούν μάταια   νά «απεκδυθούν» από τίς -επί 400 έτη- δουλοπρεπείς γονυκλυσίες τους πρός τούς Οθωμανούς εξουσιαστές και τίς «ευσεβείς» προτροπές μιάς δουλοπρεπούς νοοτροπίας τού «τύπου»: «Σφάξε με Αγά μου, νά αγιάσω…»

«Στήν Αγία Λαύρα ό χ ι   μόνο δ έ ν    ύψωσε καμιά σημαία επαναστατική ο Π.Π.Γερμανός,  όπως επικρατεί στίς ημέρες μας ο ποιητικός θρύλος αλλά εκεί ακριβώς εκδηλώθηκε ο φόβος τών δεσποτάδων και τών κοτσαμπάσηδων γιά τήν Επανάσταση και η απεγνωσμένη προσπάθειά τους νά τήν ματαιώσουν…» (Σπύρος Βαρδουνιώτη ,Τεύχος 34, σελ. 49, τού έγκυρου ιστορικού  περιοδικού «ΤΟΤΕ»)

Η Ελληνική Επανάσταση είχε ήδη ξεκινήσει  με την επανα-κατάληψη τού Σουλίου την  12η Δεκεμβρίου  του 1820  από τούς Σουλιώτες και  επίσημα πια  στις 22  Φεβρουαρίου του  1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο.

Το Ελληνικό κράτος  ξεκίνησε να υφίσταται επίσημα και πάλι,  την 1η Ιανουαρίου 1822  όταν ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας. Μετά την ίδρυση του, η Εθνική  Γιορτή της Ελλάδας ήταν η Πρωτοχρονιά.  Πολύ αργότερα,  οι κληρικοί με   στόχο την εμφάνιση της ορθόδοξης εκκλησίας ως συν-ιδρύτριας της Νέας Ελλάδας μας βγάλανε στη μέση  την ιστορία με το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και  την 25η Μαρτίου.

Η αλήθεια   είναι ότι η Εκκλησία μας είναι  εκείνη που αφόρισε τονΡήγα και τους Κλέφτες το 1806, τον Σούτσο, τον Υψηλάντη και άλλους το 1821, γιατί αμφισβήτησαν την εξουσία του Σουλτάνου και του Πατριάρχη! Ανάμεσα στους κληρικούς αυτούς   και  ο Πατριάρχης της Κων/πολης Γρηγόριος Ε΄,  που  τα βιβλία μας του δημοτικού τον παρουσίαζαν σαν πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης!

Τώρα όσον αφορά το Κρυφό Σχολειό.  Στα παιδικά μου χρόνια με γοήτευε η ύπαρξη του! Θαύμαζα τον πίνακα του Νικόλαου Γύζη και  μεγαλώνοντας δεν κρύβω ότι μου εξακολουθούν να μου αρέσουν οι  παραδόσεις και οι μύθοι μας.  Είναι όμως  γνωστό ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν απαγόρευσε την ίδρυση σχολείων ούτε την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τα σχολεία από ότι φαίνεται λειτουργούσαν  φανερά  (γνωστότερα από αυτά  είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, η Ακαδημία των Κυδωνιών, οι Σχολές της Πάτμου, των Ιωαννίνων, του Άθω, της Σμύρνης, της Αθήνας κ.α.)

Καταθέτω  εδώ  αντί για δάφνινο στεφάνι  στη μνήμη των προγόνων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας,   μια ….   διαμαρτυρία μερικών  σπουδαίων προγόνων μας,  γραμμένη από το χέρι  του   Γρηγόρη Νικηφ. Κοσυββάκη.


Κι επειδή  μπορεί    -μέρα που είναι γιορτινή-    να σας στενοχώρησα και δεν το θέλω ,   δείτε ( στο με  τίτλο,τι θα γινει στις25 Μαρτιου, βίντεο)

τι λένε κάποιοι  …

ότι   θα γίνει  τη φετινή 25η Μαρτίου όχι στο Μοναστήρι της Αγ. Λαύρας αλλά στο Βρυξελοχώρι!

….  Μπάρμπα Γιαννη Μακρυγιάννη δεν μας τα ‘γραψες σωστά

το φιλότιμο δεν φτάνει για να πάει κανείς μπροστά

πάρε μαύρο γιαταγάνι κι έλα στη ζωή μας πίσω το στραβό να κάνεις ίσο …  !

(λέω εγώ )

Advertisements

4 thoughts on “Μια χούφτα ψέματα για την 25 Μαρτιου

  1. Έτσι μας τα μάθανε, ευτυχώς μεγαλώνοντας δεν μείναμε σε εκείνες τις γνώσεις και το τραβήξαμε..
    Χρόνια πολλά!!!

  2. Λυπάμαι, δεν το δέχομαι, δεν το ψάχνω. Δεν θα χάσει άλλωστε η Βενετιά βελόνι αν έγω συνεχίσω να πιστεύω σε ότι πίστευα ως τώρα. Ούτε αμφιβολίες καν δεν έχω. Λυπάμαι φιλενάς που θα σε απογοητεύσω αλλά δεν δεχομαι μετά από μισό αιώνα ζωής και ν’ αλλάξω περπατισιά. Σιγά σιγά αν τους το επιτρέψω μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μου ανατρέψουν το 99% των γνώσεων και πεποιθήσεών μου. Αν μου αμφισβητήσουν ότι πιστεύω θα τους αμφισβητήσω το κάθε αποδεικτικό στοιχείο μου παραθέτουν.

    ΥΓ. Είδες τι μπελάς που είμαι όταν σε σχολιάζω? Φιλάκια

  3. Βρε μπελα, καλα μεινε με το ..κρυφο σχολειο! Ειναι πολυ ρομαντικο να μαθαινει κανεις γραμματα κατω απο το φως του λυχναριου δεν λεω! Αλλα δεν διασώζεται ετσι μια γλωσσα ολοκληρη κι ατοφια! Οσο για τον ρολο του κληρου ακομα τον ιδιο δεν παιζουν? Για δες στις δυσκολες ωρες που περναει σημερα η Ελλαδα βαζουν το χερι στη τσεπη να βοηθησουν ή κοιτανε να περισωσουν την εκκλησιαστικη περιουσια? Παλι τα ..ράσα τους ευλογούν!

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s