Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Καλαμάτα, μια πόλη έκπληξη

Καλαμάτα, μια πόλη έκπληξη

Λούζεται από το μεσογειακό φως , η «πλάτη» της ακουμπά γλυκά στον Ταΰγετο, αγναντεύει περήφανα τη Μεσόγειο και είναι χτισμένη στη θέση των αρχαίων Φαρών, μέσα στην αγκαλιά του μεσσηνιακού κόλπου. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη απρόβλεπτη. Περπατάς στο δρόμο και είναι γεμάτη εκπλήξεις που μπορούν να απογειώσουν την μουντή συνηθισμένη σου ημέρα.

Είναι μια πόλη έκπληξη.Θα σας το εξηγήσω με πάρα πολύ απλά λόγια. Έτσι όπως την βλέπω τα τελευταία χρόνια , είναι ο ιδανικός τόπος για να ζει κανείς, να δουλεύει, να διασκεδάζει και να κάνεις διακοπές! Προσέξτε το αυτό: βάλτε τα όλα μαζί, όχι το καθένα ξεχωριστά. Θα σας εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ. Η πόλη είναι μία από τις πιο όμορφες της Ελλάδας, γιατί είναι χτισμένη και έχει «μέτωπο» προς τη θάλασσα. Θέλω να φανταστείτε τον μεσσηνιακό κόλπο να εισρέει σε ένα τεράστιο στόμιο, όπου υπάρχει ένα φυσικό φράγμα, το οποίο περικυκλώνει όλο το νερό της θάλασσας. Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο και ολόγυρά του είναι χτισμένη η Καλαμάτα.

Για να δω τι γνώσεις έχετε για την Καλαμάτα! Ερώτηση απλή: εκτός από τα σύκα και το λάδι που βγάζει, γνωρίζετε κάτι άλλο γι’αυτή την πανέμορφη πόλη; Μην κουράζεστε. Απαντώ εγώ για εσάς. Την τύφλα σας δεν ξέρετε, όπως την τύφλα μου δεν ήξερα κι εγώ, κι ας το παίζω γνώστης της πόλης τούτης. Η Καλαμάτα  δεν είναι πια η πόλη που γνωρίζαμε πριν από χρόνια . είναι μια πολή όμορφη παραθαλάσια και καλοχτισμένη . Έτσι όπως την είχε περιγράψει ο Όμηρος πριν από χιλιάδες χρόνια, έτσι φαντάζει και σήμερα στα δικά μου μάτια.

Κοιτώντας τα πεζοδρόμια της πόλης, για παράδειγμα, μπορείς να παρατηρήσεις πολύ όμορφα στοιχεία. Ωραίες πλακοστρώσεις, περιποιημένα παρτέρια ή και πολύ όμορφα και φροντισμένα σπίτια γύρω σου.

Αδιαμφισβήτητα η καρδιά της Καλαμάτας εδώ και εκατοντάδες χρόνια χτυπά στο ιστορικό της κέντρο. Στα σοκάκια του βρίσκεται κρυμμένη ολόκληρη η ιστορία της και, σε πολλές περιπτώσεις, και η αντίστοιχη της Ελλάδας. Όταν αποφασίσετε να το περπατήσετε -γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γνωρίσει κάποιος την πόλη-, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, όπου κηρύχθηκε ο πόλεμος για την Ανεξαρτησία. Ενδιαφέρον έχουν η μονή Καλογραιών, ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος και το κάστρο. Είναι βέβαιο ότι αν αφήσετε τον εαυτό σας να περιηγηθεί στα δρομάκια επί των Αγίου Ιωάννου, Ηφαίστου, Παπάζογλου, θα ανακαλύψετε εξαιρετικά γοητευτικές εικόνες του παρελθόντος και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης. Αν σας ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, δεν είναι καθόλου άσχημο να δείτε από κοντά το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο. Πάω στοίχημα ότι θα ενθουσιαστείτε και δεν θα το πιστεύετε ότι βρίσκεστε στην Καλαμάτα. Αν πάλι δεν είστε λάτρης του αντικειμένου, στα στενάκια θα εντοπίσετε φούρνους, μαγειρεία, παντοπωλεία, ακόμη και παπλωματάδικα, μικρά μπακάλικα και κηροπλάστες.
Βόλτα στη φωταγωγημένη περαντζάδα της παραλίας.
Βόλτα στη φωταγωγημένη περαντζάδα της παραλίας.
Το ιστορικό κέντρο, εμένα τουλάχιστον, μου έβγαλε την κουλτούρα της πόλης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που σε διάφορες γκαλερί φιλοξενούνται εκθέσεις όλων των μορφών της Τέχνης, πολιτιστικά δρώμενα και συναυλίες. Με μια κουβέντα, θα έλεγα, ότι το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη, έστω κι αν η δυναμική του αναπτύσσεται κυρίως το χειμώνα.

Το κάστρο στέκει αγέρωχο στο διάβα των αιώνων!

Το κάστρο στέκει αγέρωχο στο διάβα των αιώνων!

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Τα πόδια σας θα σας οδηγήσουν σε έναν πευκόφυτο λόφο, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και τον κάμπο. Από την Παλιά Πόλη θα βρεθείτε στο κάστρο της Καλαμάτας, που χτίστηκε το 1208 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Για τους λάτρεις των μυθιστορημάτων οφείλω να δώσω μία πληροφορία που θα τους ενδιαφέρει! Στο κάστρο της Καλαμάτας έζησε η θρυλική πριγκίπισσα Ιζαμπώ του μυθιστορήματος του Άγγελου Τερζάκη.
Όσο για το κάστρο, που διασώζεται και μέχρι σήμερα, αξίζει να δει κανείς τους δύο οχυρωματικούς περιβόλους και το εσωτερικό φρούριο. Στον εξωτερικό χώρο του, οι πιο παρατηρητικοί θα εντοπίσουν αρχαίους λίθους, ενώ υπάρχουν και τμήματα από τη βυζαντινή οχύρωση. Η κεντρική θολωτή είσοδος του Κάστρου, στην οδό Βιλλεαρδουίνου, βρίσκεται κολλητά με ένα παλιό ελαιουργείο. Πάνω από το τόξο της, την καμάρα δηλαδή, και μέσα σε πέτρινο πλαίσιο, είναι τοποθετημένο το ανάγλυφο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Πραγματικά εξαιρετική είσοδος, που σε κάνει να σκέφτεσαι κατάφρακτους ιππότες, τίτλους τιμής και την ιπποσύνη. Νότια του κάστρου έχουν κατασκευάσει οι Καλαματιανοί ένα μικρό θέατρο, στο οποίο το καλοκαίρι φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες παραστάσεις χορού και μουσικής.

Εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική διάχυτη σε πολλά κτήρια.

Εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική διάχυτη σε πολλά κτήρια.
Τα παραδοσιακά κτίσματα και τα φοινικόδενδρα, προσδίδουν αρχοντικό και κοσμοπολίτικο αέρα.

Χαρακτηριστικά Βιοκλιματικά Παραδοσιακά κτίρια της Καλαμάτας

Η εξέλιξη και η πλούσια Ιστορία της Καλαμάτας αποτυπώνεται στο χώρο και στην ποικιλία των κτιρίων που έχουν διασωθεί. Τα μικρά κτίσματα αγροτικού τύπου χρονολογούνται πριν το 1850 και βρίσκονται στην περιοχή του κάστρου, ενώ κτίρια λαϊκής αρχιτεκτονικής και τα πρώιμα νεοκλασικά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της παλιάς πόλης. Στις καθαρά αστικές οδούς (Αριστομένους, Αναγνωσταρά, Αριστοδήμου), αλλά και στην υπόλοιπη πόλη, συναντάμε πολλά κτίρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα εκλεκτικιστικά κτίρια, με έντονα διακοσμητικά στοιχεία, που μοιάζουν σχεδόν με δαντέλες, και επιδράσεις γοτθικές και αραβικές.

Το ποδήλατο είναι αρκετά διαδεμένο μεσω μετακίνησης μέσα στην πόλη

Στην ανατολική πλευρά της προκυμαίας θα συναντήσεις τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της Καλαμάτας.

Παραλία Καλαμάτας …τραπεζάκια έξω .. ούζα και χταποδάκι λιαστό  κι απο δίπλα μια θάλασσα …. ήρεμη …  «λαδιά»!

Καλοκαιρινή βόλτα στη Ναυαρίνου!
Το πιο σημαντικό απ’ όλα. Το λιμάνι και η παραλία της δεν είναι αυτά που συνήθως φανταζόμαστε εμείς οι Έλληνες περί βούρκου και βρόμας. Είναι το εντελώς αντίθετο! Ο κόσμος κάνει μπάνιο ακόμη και μέσα στο λιμάνι, γιατί τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Οι δε παραλίες είναι γεμάτες από beach bars και cafes, που προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους παραθεριστές και τους ντόπιους, παρέχοντας από ένα απλό μπουκάλι νερό των 50 λεπτών μέχρι ένα γεύμα. Με άλλα λόγια, και καθαρά νερά και δωρεάν ξαπλώστρες και πάμφθηνες τιμές. Όλος ο κόσμος το καλοκαίρι δημιουργεί μία ζώνη ανάπτυξης σε όλο τον παραλιακό δρόμο, μεταφέροντας τη δραστηριότητα και τη ζωή από το παραδοσιακό ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας στην παραλία.
Για να σας λύσω απορίες, πολύ σπάνια ο κόσμος μπορεί να κολυμπάει σε πόλεις και λιμάνια. Προσωπικά, το συγκεκριμένο φαινόμενο το έχω δει μόνο στη Νίκαια της Γαλλίας. Η Καλαμάτα έμαθα ότι πέτυχε αυτό το θαύμα χάρις στον Μπένο , τον δήμαρχο που έδρασε τη δεκαετία του ’80.  Από το 1985 έχει η πόλη βιολογικό καθαρισμό. Αυτό σημαίνει σωστή δημοτική αρχή, όχι μπαρούφες και λόγια!

Επειδή νιώθω ότι είμαι σε ένα μέρος  όμορφο όσο και η Κυανή Ακτή που πολλοί από σας άδικα ονειρεύεστε για διακοπές,  εγώ που κάποτε πέρασα από τη Νίκαια σας βεβαιώνω πως εδώ είμαι καλύτερα γιατί είμαι και στην Ελλάδα.. Οι Καλαματιανοί άλλος λαός . ¨αλλα ήθη άλλα έθιμα.. Θα τα πούμε αλλη στγμή αυτά . με…προφορά .. εδώ οι ντόποιοι κόβουν συχνα το καταληκτικό το «νιιιιιι»  όταν δε το προφέρουν το προφέρουν παχύ όπως και το λιιι!   Αν ήξερε η παρέα μου μου τι γράφω θα μου ΄σπαγε την … κεφαλλλλυιί»

Απόψε ησυχία …. ακούγονται μόνο τα τριζόνια …

 

One thought on “Καλαμάτα, μια πόλη έκπληξη

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s