Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Ψωμί, παιδεία, ελευθερία

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία

16 προς 17  Νοέμβρη 1973.  Ήταν  χειμώνας κι έκανε θυμάμαι τσουχτερό κρύο. Τη νύχτα εκείνη σε όλη την χώρα δεν κοιμή8ηκαν παρά μόνο οι νεκροί ..

Στη μνήμη  αυτών  που έπεσαν,  οφείλει  ο καθένας μας  να  καταθέσει  ένα  κατακόκκινο  γαρύφαλλο. Χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ  και εκτίμηση  σε  αυτούς που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά τους και μόνο για  αυτά, τελικά.     Στους υπόλοιπους από αυτούς που ήταν μέσα, κάτι Παπουτσήδες, κάποιες Δαμανάκη και άλλους όχι τόσο επώνυμους,  που εξαργύρωσαν τη νύχτα εκείνη  για οφφίτσια και προσωπικά οφέλη, χρωστάει μοναχά τη χλεύη κι ένα φτύσιμο δημοσίως!

Ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου με ποιήματα  του Μπρέχτ  – ήταν πολύ της μόδας στους κύκλους μας την εποχή εκείνη-   χρόνια  φυλάω εκεί μέσα -ενθύμιο της νιότης μου τούτους τους δυο στίχους χαραγμένους  με τη φτηνο- sheaffer  μου  σε ένα κιτρινισμένο φύλλο τετραδίου  με τσαλακωμένες  άκρες..

 »    Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο –
όρκο της νιότης,της ζωής ,της λευτεριάς,  όρκο του ονείρου και της πράξης » .

Ήθελα να στο χαρίσω, κόρη μου, στην αποφοίτηση σου απο  κει μέσα. Μα τι να σου χαρίσω πια; Tώρα   -χρόνια μετά-   εκεί που η κατάσταση έδειχνε  πως όλα  θα πάνε καλά  ήρθαν μαζί με τους αλλοφερμένους και κάποιοι από μας,  που  αργότερα έγιναν πολιτικοί  τακίμιασαν τα λαμόγια αναμεταξύ τους  και  εγίνηκε  διπλή η προδοσία   …

Τα όνειρα μας δεν ευωδόθηκαν και  οι αιτίες είναι πολλές . Φταίνε αυτοί, φταίμε κι εμείς ( φταίει ως κι ο Χατζηπετρής ) !

  Απολογούμε σε εσένα κόρη μου, για τα όσα δεν έκανα για σένα, 
  για τα όσα -εχω κι εγώ το μερίδιο της ευθύνης μου σε αυτό-  
  άφησα με τις διεφθαρμένες πολιτικές τους να σου υποκλέψουν και 
  να σου στερήσουν ...
Φωνάζαμε για Ψωμί. Μας πήραν το Ψωμί το έκαναν ψωμάκι  και ταίζουν τον κοσμάκη με σχεδόν ή με ληγμένα τρόφιμα. Φωνάζαμε για παιδεία. Η  Παιδεία  είναι αλόμα και σήμερα μια παιδεία σε τέλμα , μισοπνιγμένη σε απραξία  … και αυτήν ακόμα  και αυτήν την πληρώνουμε ακριβά και το ζεις η ίδια ως και σήμερα με ξενιτειά. Διαδηλώναμε για  Ελευθερία …    Βλέπεις εσύ καμμία Ελευθερία γύρω ;  Διότι εγώ μόνο αυτή των αγορών βλέπω που στην πραγματικότητα δεν είναι Ελευθερία αλλά ασυδοσία σε όλακαι ειδικά στις αγορές. Απλά οι ξεπουλημένοι πολιτικοί μας την αποκαλούν  έτσι, παραπλανητικά!
Την άλλη την πραγματική Ελευθερία αυτή που ονειρεύεται ο κάθε άνθρωπος άμα  τη δεις σύντομα,   να μου τη δείξεις κι εμένα να τη χαιρετίσω. Να υποκληθώ μπροστά της,  για την ακρίβεια!
Είναι Νοέμβρης πάλι..και κάνει κρύο. Κι εγώ σαν και τότε

Φοβᾶμαι

Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἑφτὰ χρόνια ἔκαναν πὼς δὲν εἶχαν πάρει χαμπάρι
καὶ μία ὡραία πρωία μεσοῦντος κάποιου Ἰουλίου
βγῆκαν στὶς πλατεῖες μὲ σημαιάκια κραυγάζοντας «δῶστε τὴ χούντα στὸ λαό».

Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ μὲ καταλερωμένη τὴ φωλιὰ
πασχίζουν τώρα νὰ βροῦν λεκέδες στὴ δική σου.

Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ σοῦ κλείναν τὴν πόρτα
μὴν τυχὸν καὶ τοὺς δώσεις κουπόνια καὶ τώρα
τοὺς βλέπεις στὸ Πολυτεχνεῖο νὰ καταθέτουν γαρίφαλα καὶ νὰ δακρύζουν.

Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ γέμιζαν τὶς ταβέρνες
καὶ τὰ σπάζαν στὰ μπουζούκια κάθε βράδυ καὶ τώρα τὰ ξανασπάζουν
ὅταν τοὺς πιάνει τὸ μεράκι τῆς Φαραντούρη καὶ ἔχουν καὶ «ἀπόψεις».

Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἄλλαζαν πεζοδρόμιο ὅταν σὲ συναντοῦσαν
καὶ τώρα σὲ λοιδοροῦν γιατὶ, λέει, δὲν βαδίζεις ἴσιο δρόμο.

Φοβᾶμαι, φοβᾶμαι πολλοὺς ἀνθρώπους.

Φέτος φοβήθηκα  ἀκόμη περισσότερο.

Το μόνο που μας έχει μείνει από εκείνη τη νύχτα είναι  η δύναμη της ελεύθερης σκέψης, το θάρρος να εκφράζουμε τη γνώμη μας -με όποιο κόστος-  οι μνήμες,  μια πίκρα  για όσους αντάλλαξαν τις αγνές ιδέεςκαι τα ιδανικά που φώτιζαν το βλέμμα μας τότε.  Στα αυτιά μου σήμερα παίζει ένα λυπημένο τραγούδι του αγαπημένου της  επαναστατημένης νιότης μας- του   Μάνου του  Λοίζου..

Αυτή δυστυχώς είναι  παιδί μου,  η θλιβερή της ζωής μας και της γενιάς μας  η αλήθεια και η ιστορία  και όποιος έχει τα κότσια  την αποδέχεται όποιος δεν τα έχει, αυτοπαραμυθιάζεται!
Τι θα γιόρτασουν όλοι αυτοί  οι πουλημένοι στο Πολυτεχνείο αύριο;;;  Μόνο τη πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών!!!
Mα εμένα ( και όλων όσων πέρασαν ή ήταν εκεί μέσα) τα μάτια  δεν δάκρυσαν τη νύχτα εκείνη μόνο για να φύγουν οι Συνταγμαρχαίοι … Έτσουζαν από τα δακρυγόνα και έκλαψαν από το χαστούκι που  άστραψε  ο αλητήριος  ασφαλίτης  γιατί διαδηλώναμε  για  μια  ζωή με αξιοπρέπεια και με ιδανικά . Αυτή τη ζωή μου/μας  την  πήραν και τη σέρνουν δεξιά και αριστερά στην Ευρώπη να ζητιανεύει και να  διαπραγματεύεται τα αδιαπραγμάτευτα!   Την πληγώνουν,  τη βιάζουν,  την εξευτιλίζουν  καθημερινά ( την έκαναν σαν τα μούτρα τους τα καθάρματα).

Μαζί της  όμως έκλεψαν  όχι μόνο τα όνειρά μας αλλά  και  τα δικά σου. Και αυτό είναι το χειρότερο. Τα όνειρα, τα σακάτεψαν-τα χτύπησαν ύπουλα  στα πόδια. Μην όμως προς Θεού, εσύ μην  τους αφήσεις να σου κλέψουν τα ιδανικά ούτε την δύναμη της  σκέψης σου, παιδί μου!

Τα ιδανικά  αγάπη μου,  δεν είναι κάτι που θυμάσαι μόνο στις εκλογές και όταν αγοράζεις εφημερίδα την Κυριακή. Είναι τρόπος ζωής  και σκέψης και συμπεριφοράς…  Mπορεί  κάποια όνειρα σου  να τα  έβαλαν,  λάθρα,   υποθήκη…  αλλά το να συλλογιέσαι  ελεύθερα   δεν μπορεί  κανείς  να στο  απαγορεύσει ή να στο κλέψει ! Μόνο αν  του παραχωρήσεις εσύ η ίδια αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα σου.

Σε παρακαλώ να θυμάσαι αυτό που λέγαμε πάντα- πως «Με τη δύναμη της βούλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του. Με τη δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους. Με τη δύναμη της σκέψης όμως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο όλο«!

Τέτοιες μέρες ήταν θυμάμαι  που  κάποιος μου χάρισε τις σκέψεις του με τους παράτω στίχους του Μπρέχτ .

» Εκείνος που μένει στο σπίτι όταν αρχίζει η πάλη
κι αφήνει άλλους να αγωνίζονται για τη δική του υπόθεση
αυτός πρέπει να προσέχει: διότι όποιος δεν μοιράστηκε την πάλη
θα μοιραστεί την ήττα.
Ούτε καν την ήττα αποφεύγει
όποιος θέλει να αποφύγει την πάλη: διότι
παλεύει για την υπόθεση του εχθρού
εκείνος που δεν πάλεψε για τη δική του υπόθεση«

Έτσι για να μορφωθείς κορίτσι μου  – όπως μου είχε πει  ο φίλος μου ο Αλύπιος,  χαρακτηριστικά, εγχειρίζοντας μου  το βιβλιαράκι που ξετρύπωσα σήμερα απο τη βιβλιοθήκη μου.

Ένα μικρό, μεγάλο βιβλίο και μια κακογραμμένη κασέτα της Μαρίας της Δημητριάδη  από αυτές    «που ξεσκίζει ο χαφιές…  από αυτές που ακούν οι φοιτητές»  όπως έλεγε και ένα από τα τραγούδια μας.

Θα μου πείτε τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά;  ‘Εχουν και παραέχουν! Από την παιδεία μας, τη μόρφωση, τη γνώση,τα ακούσματα, τα ερεθίσματα,  τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας εξαρτώνται όλα στη ζωή μας.


Σχετικές  Παλαιότερες Αναρτήσεις  μου :

H φωνη του Πολυτεχνείου είσαι,  εσύ κυρά μου? 

 

 

και ένα REBLOG :  Πολυτεχνείο 1973. Μια μαρτυρία ενός μαθητή…

Advertisements

21 thoughts on “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία

  • Το διάβασα Σιλια μου .Σου αφησα και μια απάντηση απο κει … Περιεργες μερες … Ετσι που εχει διαμορφωθει η κατάσταση σήμερα μας βάζουν σε πολλές σκέψεις ..και μεγαλο προβληματισμό.
   Σκεφτομαι τι ελεγε τοτε ο Αλεκος Παναγουλης.και αυτο θελω να πω στους νεοτερους που ισως περασουν καποια στιγμη απο τη σελιδα τουτη .

   «Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από τα δόγματα, τις στολές, τις δοξασίες, μην αφήνετε τον εαυτό σας να εξαπατάται από αυτόν που σας κυβερνά, από αυτόν που σας υπόσχεται, από αυτόν που σας φοβίζει, από αυτόν που θέλει να αντικαταστήσει έναν αφέντη μ’ έναν καινούργιο αφέντη, μην είστε κοπάδι, για το Θεό, μην καλύπτεστε πίσω από τα φταιξίματα των άλλων, να αγωνίζεστε, να σκέφτεστε με το μυαλό σας, να θυμάστε ότι ο καθένας είναι κάποιος, ένα πολύτιμο, υπεύθυνο άτομο, δημιουργός του εαυτού του, να το υπερασπίζεστε το εγώ σας, πυρήνα κάθε ελευθερίας!
   .

 1. Ουτε εγω.. Σιχαινομαι την πανηγυρι στην οποια εχουν μετατρεψει τον εορτασμο του .. Αναγουλιαζω με την υποκρισια μερικων δηθεν επισημων .. Το γαρυφαλακι μου το καταθετω εδω , με τον δικο μου τροπο..!

  Σημαίες και γαρύφαλλα
  εμπόριο κι απάτη
  και λόγοι επισήμων στο κενό

  Κρατάω το στόμα μου κλειστό
  τα χείλη μου ματώσανε
  κι αυτοί που μας προδώσανε
  ανέραστοι να μείνουν!!!!

  Κουφάλες δεν ξοφλήσαμε
  αυτό έχω μόνο να τους πω
  τα όνειρα των εραστών δε σβήνουν

  Καλησπερα Θανο !

 2. Πολλα θα ηθελα να πω …αλλα θα αρκεσθω σ’αυτα τα λιγα …… 1) τα μελη του πυρηνα του φοιτητικου κινηματος και βαση της μεταπολιτευσης ,ηταν ολοι υποκινουμενοι απο πρακτορες ξενων υπηρεσιων …. και αυτο αποδεικνυεται α) δεν υπηρξε κανενα θυμα μταξυ αυτων …και β) ολοι τους εξαργυρωσαν την επιταγη τους για την νυχτα αυτη. 2) ο αγνος φοιτητης και ελληνας πολιτης που κατα χιλιαδες κατεβηκαν στο πολυτεχνειο ηταν οι πραγματικοι ελληνες πατριωτες αντιστασιακοι που με σημαια τα ιδανικα της φυλης ,αψηφωντας τον κινδυνο κατεβηκαν να συμπαρασταθουν στους δηθεν αντιστασιακους φοιτητες (πυρηνα) με τα γνωστα επακολουθα.Το πιο σημαντικο ,, τα θυματα ,επεσαν απο σφαιρες ελευθερων σκοπευτων που ηταν ακροβολισμενοι σε ταρατσες κτηριων (πρακτορες ξενων δυναμεων) και 3) για το περιστατικο της πτωσης της πυλης του πολυτεχνειου … ρωτηστε τον κυριο Λαλιωτη ,ηταν αυτος που εκανε τις διαπραγματευσεις με τον αρχηγο του αρματος !!! ξερει πολλα να σας πει .
  Αν και ημουν εκει αναμεσα σε τοσους αλλους δεν θελω ουτε να εορταζω την επετειο αυτη ουτε να θυμαμαι …..νοιωθω θυμο ,ντροπη και αηδια α) για την σκευωρια αυτης της νυχτας και β) για την εκμεταλευση του πνευματος των αγωνιστων απο τους μετεπειτα πολιτικους ……………………….

  • Εισαι απολυτος .. Δεν εχεις σε ολα δικιο .. Υπαρχουν πολλοι φοιτητες εκεινης της εποχης που ηταν μεσα και που ποτε δεν καταδεχτηκαν να πεσουν τοσο χαμηλα και να εξαργυρωσουν την επιταγη τους για την νυχτα αυτη! Γνωρίζω αρκετους από αυτούς καια αφου οπως λες ησουν μέσα θα γνωριζεις και εσυ ! .Τι σημασία έχει αν τα θύματα που έπεσαν έπεσαν από σφαίρες των ελευθερων σκοπευτων που ηταν ακροβολισμενοι στο Ακροπολ ή σε ταρατσες άλλων κτιρίων? Από αδέσποτες ή στοχευμένες σφίρες? Μέσα ή λίο ή πολύ πιο έξω αποτο Πολυτεχνειο? Σημασία έχει οτι θύματα υπήρξαν .. και οτι οι ένοχοι δεν τιμωρήθηκαν ανάλογα με τα εγκληματα τους..
   Για το Λαλιωτη δεν νομιζω οτι εκανε διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό του άρματος .. ( Λεω νομίζω γιατι δεν ημουν εκει μπροστα…) Αλλά απο οτι ξερω , είχε κολλήσει τονους αφισσα πριν και για να αναριχηθεί στο Πασοκ ο αιώνιος φοιτητης της οδοντιατρικής – αν τελειωσε ποτε του..Τοσος λίγος ήταν ..Τοσα πολλά λέγεται πως έχει φάει .. Αλλά κρατάει χαμηλό προφιλ ..ειναι πονηρος..
   Ουτε εγώ γιορτάζω κάποια επέτειο .ουτε διεκδικώ καμμία δάφνη για ότιδήποτε.. Απλά μνήμες κατεγραψα ..
   Τα ονειρα των ημερών αυτών προδώθηκαν .. από πολλους.. κάποιοι χρησιμοποιίησαν τα ιδανικά αυτών που αγωνίστηκαν εκει μεσα..

 3. Συγκινήθηκα και ας μην ήμουν εκεί, το χτεσινό ντοκιμαντέρ ήταν καταπληκτικό..

  • Ηφαιστώνα, παραθέτω εδω – και αν θελετε διαβασε το ολο γιατι αξίζειτον κοπο- το τι είπε ο τωρινος καθηγητης Νίκος Μαρκάτος για το Πολυτεχνειο( πριν λίγη ωρα)

   Το Πολυτεχνείο, είτε το θέλουν είτε όχι, ξένοι και ντόπιοι παράγοντες που επιδιώκουν να κηδεμονεύουν τον τόπο, αποτελεί κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Είναι συνέχεια των αγώνων της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, του 1-1-4, και αποτελεί την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας.

   Τριάντα εννέα χρόνια πέρασαν, τριάντα εννέα χρόνια δεν ξεχνάμε. Η εξέγερση του ΄73 ήταν πράξη χιλιάδων. Η οργή τους έφερε στο Πολυτεχνείο.

   Η αντίθεση με τη βία, το φασισμό, τη συνθηκολόγηση, την ανοχή, τον εμπαιγμό. Τότε και τώρα το πρόσωπο του Πολυτεχνείου μας πείθει, γιατί κατοχύρωσε στην πράξη το δικαίωμα να σκεφτόμαστε, να εκφραζόμαστε και να δρούμε ελεύθερα. Να κρίνουμε. Να ελέγχουμε. Να Αγωνιστούμε. Να συνυπάρξουμε.

   Στη σημερινή πραγματικότητα όμως, της γενικευμένης οικονομικής κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης και απαξίωσης, είναι ισχυρότατες οι δυνάμεις που επιχειρούν να κάμψουν κάθε ατομική ή πολύ περισσότερο συλλογική πρωτοβουλία αυτών που ορθώνουν το ανάστημά τους για διέξοδο από την κρίση, και μάλιστα όταν αμφισβητούν με τη στάση τους τη δυνατότητα των κομματικών μηχανισμών και της υπό κρίση πολιτικής τους, να δώσουν λύσεις μακριά από συλλογικές-κοινωνικές προσπάθειες και ανατάσεις.

   Η έξοδος από την σημερινή κρίση, που δεν είναι προνόμιο μόνο της χώρας μας αλλά και των πιο ανεπτυγμένων λαών, δεν μπορεί να βασιστεί σε μία μόνο “πρόταση”. Απαιτεί έναν τρόπο ζωής εκ μέρους της ηγεσίας, μια πολιτική συμπεριφορά, αξίες και σχέσεις που μπορούν να εμπνευστούν από το Πολυτεχνείο και τη γενιά που τις πραγμάτωσε.

   Ζητάμε μια αποφασιστική, στιβαρή και έντιμη πολιτική. Αγωνιζόμαστε για ανύψωση του Εθνικού μας γοήτρου, για μια Ειρηνική και δημιουργική ζωή του λαού μας και όλου του Κόσμου.

   Φοιτητές και Φοιτήτριες, νέοι και νέες, αντισταθείτε!

 4. 1) τα μελη του πυρηνα του φοιτητικου κινηματος και βαση της μεταπολιτευσης ,ηταν ολοι υποκινουμενοι απο πρακτορες ξενων υπηρεσιων …. και αυτο αποδεικνυεται α) δεν υπηρξε κανενα θυμα μταξυ αυτων …και β) ολοι τους εξαργυρωσαν την επιταγη τους για την νυχτα αυτη. ….Δεν θα μπορουσα να γινω πιο ξεκαθαρος ….

 5. Έχεις δίκιο Λιακάδα ως προς τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου,παρ῾ όλα αυτά θεωρώ σκόπιμο να πραγματοποιείται η πορεία γιατί το αντίθετο θα βόλευε πολλούς και κυρίως την Αμερικάνική πρεσβεία…
  Θέλω να κάνω μια διευκρίνηση σχετική με το σχόλιο του naupliosds και του επιχειρήματος που του »μαθαν να λέει » .
  Ο »πυρήνας» του φοιτητικού κινήματος όπως λέει δεν ήταν παρά μόνο 300 άτομα
  που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο,Αναρχικοί και εξωκοινοβουλευτικοί ακροαριστεροί.Έχω την τύχη να γνωρίζω πολύ καλά τον πυρήνα της εξέγερσης.
  Όπως επίσης γνωρίζω ότι δεν υπήρξε κανείς του ΚΚΕ έτσι »για την τιμή των όπλων»
  Θα παρακαλούσα τον @naupliosds να ρίξει μια ματιά στο http://anhsyxia.wordpress.com/2012/11/15/%CE%B7-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5/
  Ή αν έχει πρόσβαση στα αρχεία της «4ης Ολομέλειας του Ιούλη 1976» του ΚΚΕ .
  Ελπίζω να το ξανασκεφθεί για να αποκαλέσει »κατευθυνόμενους »πρακτορίσκους
  Ανθρώπους που πραγματικά έγραψαν Ιστορία και που εξακολουθούν να είναι έξω από το σύστημα.

 6. Θα ηθελα να πω ,σε ολους εσας που κρινετε και τα ξερετε ολα οτι ,αυτοι που μου εμαθαν κατι στην ζωη μου ηταν οι γονεις μου και οι διδασκαλοι μου και ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΜΑΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΩ …..λειπω στο εωτερικο απο το 1974 και ποτε μου δεν ανηκα ουτε ανηκω σε κανενα πολιτικο κομμα ,χωρο η παραταξη ουτε ποτε μου ψηφισα στην Ελλαδα η το εξωτερικο (δικαιωμα μου).Αυτα που εγραψα ειναι προσωπικη μου γνωμη απο την εμπειρια ενος δεκαοκταχρονου μαθητου που βρεθηκε την νυχτα αυτη στο πολυτεχνειο ,περισσοτερο απο περιεργεια και συμπαρασταση προς τους φοιτητες,αλλα και την λογικη της εξελιξης των γεγονοτων μεχρι σημερα……Ο πυρηνας του φοιτητικου κινηματος οπως καλα ειπατε ηταν 300 ατομα … οι ηγετες ομως του πυρηνος μετριουνται στα δακτυλα και ολοι τους γνωριζετε …. !! απο μενα τι θελετε δηλαδη ???

 7. Ο καθενας καταθετει ελευθερα τις απόψεις του.. Ηρεμα και σε πιο χαμηλους τονους παρακαλω αμφοτεροι .. Μην με φερνετε σε δυσκολη θεση .

 8. Τα παρακατω λόγια ήρθαν στο μειλ μου , πριν μια ωρα, απο ενα φιλο που την εποχη εκεινη ειχαμε μοιραστει πολλα! Μαζι καναμε τα σκασιαρχια και κατηφοριζαμε την Τοσίτσα.. Μετα την… εξοδο στο σπιτι μου βρηκε καταφυγιο .. Ηταν η αιτια να καυγαδισω πολυ ασχημα εκεινη τη νυχτα με τους δικους μου..

  Μου γραφει σήμερα : Θυμάσαι πως ήταν; Όχι ηρωισμούς· την αλήθεια: να σκύβεις το κεφάλι, να κάνεις πατσαβούρι την εφημερίδα για να μην δουν τι διαβάζεις, να μιλάς με κώδικα φτιαγμένο στο πόδι, πίσω από την πλάτη σου κάτι μαύρα σκονισμένα παπούτσια να σε ακολουθούν·..Ακόμα και ο ο παππούς σου που είχε κάνει στο βουνό (τι το ήθελε κι αυτός ο άνθρωπος;) και όχι Θεοδωράκη, αλλά αυτά τα ωραία γλυκερά του Κατσαρού να ακούς, που είναι ανώδυνα για το κοινό καλό. Την Κυριακή ποδόσφαιρο και αθλητική εφημερίδα· θα μιλήσουμε μόνο για Δομάζο, εντάξει;
  Από την Μπουμπουλίνας δεν περνάω πια. Εχει ηλεκτρισμό η ατμόσφαιρα εκεί· φοβάμαι ακομα μη με..χτυπήσει ..
  Και στο σπίτι της θείας σου , μπροστά στο παραγεμισμένο κοτόπουλο με τις ξερές πατάτες! ε ναι την είχα ακουσει που σου γκρινιαζε στο χωλ :»O αγύρτης ο μικρός να μιλάει για επανάσταση» ! · Kλείσtε τις πόρτες! Κλείστε πια και το ρημάδι το μαγνητόφωνο που ακουτε Θοδωράκη και βάλτε εναν οποιοδηποτε σταθμό να παίζει έστω Κατσαρο ,( αυτον τον γλυκανάλατο – αν και μου τη σπάει! ) Ακου, επανάσταση! Ετσι που πάτε μόνο απέξω σας βλέπω να περνάτε από το Πολυτεχνείο!
  Πόσο έξω έπεσε η καημένη η θείτσα σου! Φοόταν η φουκαριάρα.. και εμεις δεν λεω! Αλλά όχι τόσο .Το φόβο μας τον ξεπερνούσε η δίψα μας για λευτεριά Και βγαίναμε με αναψοκοκκινισμένα μάγουλα στους δρόμους!
  Υπογραφή ο φίλος σου Γ.Μ.

 9. Α,ρε Παπαδοπουλε,σκοτωσες τους ηρωες και αφησες τα Λαμογια να καταστρεψουν την Ελλαδα αχ………………………………….

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s