Αρχική » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Βενετσιάνικες Μάσκες

Βενετσιάνικες Μάσκες

Και ενώ εμεις σήμερα εορτάζουμε την Ιταλοφερμένη και ανόητα υιοθετημένη γιαρτή του μούφα
Αγ. Βαλεντίνο  στη Βενετία γιόρτσαν ήδη τον  δικό  μας παγανιστικό Βασιλια 
Καρνάβαλο! 

Στη Βενετία παλιά τις μάσκες τις φορούσαν διάφορα πρόσωπα για να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη 
δραστηριότητα: τυχερά παιχνίδια, χορούς, παράνομες σχέσεις ή ακόμα και
από  ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ !!!

1

Το πιο φημισμένο και ένα από τα παλαιότερα καρναβάλια του κόσμου, αυτό της Βενετίας  – χρονολογείται από το 1268!    Η παράδοση των αρμάτων, των παρελάσεων και των καρναβαλιστών, έχει τις ρίζες της στο μεσαίωνα. Υπάρχει κάτι το μαγευτικό και συγχρόνως διαχρονικό στο καρναβάλι της πόλης των καναλιών:     Είναι οι παραδοσιακές βενετσιάνικες μάσκες που είναι κατασκευασμένες από πορσελάνη  και διακοσμημένες με φτερά και πολύτιμους λίθους και οι εντυπωσιακές φορεσιές. Εδώ συναντάει κανείς  από αρλεκίνους, κοντεσίνες, σάτυρους,  ως και Καζανόβες κ.ά., ντυμένους με τα παραδοσιακά βενετσιάνικα κοστούμια. Χοροί σε παλάτια, πάρτι σε δρόμους και σε μπαρ, ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα.


Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι τόσο παλαιό σαν έθιμο που μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι από τα πρώτα στον κόσμο. Το σημαντικότερο όμως στοιχέιο της  φήμης του καρναβαλιού της Βενετίας είναι τα μαγευτικά φανταχτερά κοστούμια και οι μάσκες!

8

Σύμφωνα με λαογραφικές και κοινονιολογικές μελέτες οι βενετσιάνικες μάσκες φοριούνταν στην πόλη της Βενετίας, από τον Μεσαίωνα! Η ιστορία της μάσκας γενικά, χάνεται στα βάθη των αιώνων, από τους πρωτόγονους λαούς, μέχρι εκείνους που χάραξαν τα μεγάλα βήματα του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Πέρα όμως από τη γενικότερη χρήση της, η μάσκα αποτελεί και σήμα κατατεθέν της Αποκριάς.

Το Καρναβάλι και οι λόγοι που δημιούργησαν τη μάσκα και τα κουστούμια μεταμφίεσης, είναι απόρροια διαφόρων κοινωνικών συνθηκών και η χρήση τους άλλαζε δια μέσου των  αιώνων. Η βενετσιάνικη μάσκα, εμφανίστηκε κατά τον Μεσαίωνα, όταν οι άνθρωποι φοβούνταν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Προκειμένου να περιοριστεί η αμείλικτη ηθική παρακμή της Βενετίας, οι τοπικές αρχές σε αρκετές περιπτώσεις όρισαν κανόνες για το Καρναβάλι και ρυθμίσεις για τη χρήση της μάσκας και τις μεταμφιέσεις.

Τις φορούσαν διάφορα πρόσωπα για να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη
δραστηριότητα: τυχερά παιχνίδια, χορούς, παράνομες σχέσεις ή ακόμα και
από πολιτικά σκάνδαλα!!!

10

Τα επίσημα στοιχεία  που  μπορει να βρει κανείς  -που να εξηγούν το κίνητρο υιοθέτησης της μάσκας στη Βενετία- είναι ελάχιστα ως μηδενικά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους, ήταν η ιδιαίτερη βενετσιάνικη απάντηση σε μία από τις πιο άκαμπτες ιεραρχίες τάξεων στην ευρωπαϊκή ιστορία!

7

3

5

6

11

13

14

 

Aντε να έρθουν κι εδώ οι μέρες της Αποκριάς και τα καρναβαλια να δουν μερικοί/ες,  πολιτικοί ή μη,   σιγά-σιγά τον εαυτό τους!

kilroyΙσως σε ενδιαφέρει να διαβάσεις και τα  :
Όταν η Μέρκελ συνάντησε τον Χίτλερ

και

Καρναβάλια στη Μεσόγειο και μπούνγκα -μπούνγκα

4 thoughts on “Βενετσιάνικες Μάσκες

    • Οσον αφορα τις ιδιες τις μασκες ειναι μοναδικα κομματια πορσελανης και ειναι πανακριβες! Οσο αφορα τους … «μασκαράδες «( πολιτικους ας μην σχολιασω το επιθετο και μονο τους χαρακτηριζει επαρκως!

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s