Αρχική » ΑΠΟΨΕΙΣ-ΣΚΕΨΕΙΣ » ΑΘΗΝΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

ΑΘΗΝΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Τα στέκια των αστέγων. 4Α. Άνεργοι, ανασφάλιστοι, άφραγκοι, άστεγοι..

Σκηνικό πρώτο. Τα ταξί στην πλατεία Καρύτση σχηματίζουν το ένα πίσω απο το άλλο μια ατσάλινη ουρά, δεκάδων μέτρων. Η κίνηση στα μπαράκια της περιοχής είναι χλιαρή. Τα «ήρεμα» νερά της πλατείας ταράζει μια φωνή: «Ενα τσιγάρο, ρε παιδιά… Κάνα ψιλό! Πατριώτης είμαι! Ντρέπομαι για τον εαυτό μου. Είμαι στον δρόμο» λέει, με το βλέμμα χαμηλωμένο, ο ξερακιανός πενηντάρης που μας πλησιάζει.

Είναι ένας νεοάστεγος και ανήκει σε εκείνους που το «σύστημα» πρόσφατα απέβαλε από την παραγωγή λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάποιος του δίνει δύο ευρώ. Αυτός χαμογελά και τον ευχαριστεί με περισσή αξιοπρέπεια και ευγνωμοσύνη.

Σκηνικο δεύτερο.  Εδώ δεν είναι Ελλάδα!  Εδώ είναι Οµόνοια!

16286178.limghandler

Ακόµα κι όταν η Αστυνοµία έδιωχνε τους χρήστες από την Οµόνοια,
η Στοά Λυκούργου είχε κόσµο. Ο ένας βοηθούσε τον άλλον να τρυπηθεί µε τη βελόνα

Λίγο πιο πέρα, σαν πέφτει  η νύχτα,  στην πλατεία Κλαυθμώνος, οι «θέσεις ύπνου» και τα παγκάκια είναι μοιρασμένα από καιρό. Οι «παλιοί» άστεγοι τα έχουν καπαρωμένα. Οι νέοι άστεγοι βρίσκουν κατάλυμα σε στοές και εισόδους καταστημάτων, κατά προτίμηση κοντά σε φυλασσόμενα κτίρια. Δεν το κάνουν για να έχουν συντροφιά αλλά διότι η νύχτα είναι άγρια και προτιμούν τοποθεσίες που τις παρακολουθούν και άλλα μάτια. Αλλωστε από καιρού εις καιρόν άστεγοι βγάζουν τα μαχαίρια για μια θέση στο παγκάκι. Η εξαθλίωση φέρνει βία.

klosar

Δυτικότερα, στην πολύπαθη πλατεία Ομονοίας, τέσσερις «παλιοί» θαμώνες της κοιμούνται φασκιωμένοι με κουβέρτες πάνω από τις σχάρες του μετρό- ένα από τα λίγα ζεστά σημεία της περιοχής. Απέναντι, σε παρακείμενη στοά, μια ντουζίνα άστεγοι κοιμούνται πάνω σε χαρτόκουτα. Το ίδιο συμβαίνει και σε «καβάτζες» της οδού Αθηνάς και των στενών της γειτονιάς. Κάποιοι ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο, αλλά ο ύπνος τούς παίρνει με δυσκολία, γιατί φοβούνται οτιδήποτε.

Μερικοί περιφέρονται με ένα μπουκάλι κρασί στο χέρι και μυρίζουν αλκοόλ. Αλλοι μοιάζουν με κορμιά άδεια από ψυχή. Στην άλλη πλευρά του κέντρου, στο Ζάππειο, κάμποσοι άστεγοι προσπαθούν να βολευτούν στα παγκάκια και στα χορτάρια. Κάποιοι μοιράζονται αλκοόλ για να ζεσταθούν. Γύρω τους δεν κυκλοφορεί ψυχή. Ανάμεσά τους οι περισσότεροιδείχνουν να  κουβαλούν ψυχολογικά προβλήματα. Δεν γεννήθηκαν όμως, υποθέτω,  όλοι  με αυτά. Αντίθετα, η πλειονότητά τους προφανώς τα απέκτησε στην ανέστια περίοδο του δρόμου και  μάλλον λίγοι από αυτούς θα καταφέρουν να τα ξεπεράσουν…

Ποιο πέρα το επίσημο κράτος. Ησυχία το κράτος κοιμάται!

Advertisement

3 thoughts on “ΑΘΗΝΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s