Αρχική » ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ » Αξιολόγηση ναι! Αλλά με κριτήρια & ποιό τρόπο; Μήπως βάλαμε το λύκο να καθαρίσει το μαντρί?

Αξιολόγηση ναι! Αλλά με κριτήρια & ποιό τρόπο; Μήπως βάλαμε το λύκο να καθαρίσει το μαντρί?

Tο κράτος θέλει να κάνει εκκαθάριση των δημοσίων υπαλλήλων , ίσως αλλά πάει  να την κάνει μάλλον με  λάθος τρόπο.  Δεν φτάνει μόνο να θέλει να κάνει την αξιολόγηση.. πρέπει να χρησιμοποιήσει  και τους σωστούς αξιολογητές. Τι εννοώ? Αν ερωτηθεί κάποιος: «How do you do ?» και να απαντήσει με  τον γνωστό στίχο των Abba » I do, I do, I do»   σημαίνει οτι κατέχει τη γλώσσα?

Οι αξιολογητές που  δουλειά τους θα πρέπει να διαπιστώσουν αν οι συγκεκριμένοι υπαλληλοι διαθέτουν πραγματικά τα προσόντα που δηλώνουν!

Ας δούμε όμως όλη αυτή τη κωμικοτραγική ιστορία από την αρχή. Ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε την απογραφή των δημοσιων υπαλλήλων. Για να προχωρήσει αυτή αναγκάστηκε να  τους  εκβιάσει  πως όποιος δεν κατέθετε τα στοιχεία του στην ενιαία αρχή, μισθό απο το δημόσιο δεν θα ξανάβλεπε! Παράλληλα οι ανώνυμες καταγγελίες για ευνοιοκρατικές προσλήψεις , χαριστικές προαγωγές και δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς που σχετίζονται με κατάθεση πλαστών τίτλων σπουδών και πτυχίων έπεσαν σύννεφο.

Τα ψεύτικα πτυχία προέρχονται από συγκεκριμένα κυρίως εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μ Βρεταννίας , της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας  της Ιταλίας και  πρόσφατα και της Αμερικής ( βλ.  πρόσφατο σκανδαλο με  πλαστό πτυχίο πανεπιστημιακών σπουδών από το  Columbia παρακαλώ ! )

Ένας  σοβαρός αξιολογητής θα μπορούσε να είχε ξεμπερδέψει  με λίγες ερωτησούλες πέραν του καθαρά επιστημονικού του αντικειμένου, όπως πχ  για ένα πτυχίο από Ρουμανία θα μπορούσε να ρωτήσει » πες μου έναν κεντρικό δρόμο της πόλης  Τίργκου Μούρες εκεί που σπούδαζες» .  Καθώς τα πτυχία από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο αποκτούνται ταχυδρομικά ο υπάλληλος θα κοβόταν από την πρώτη  κιόλας ερώτηση .

evo28

Αθανάσιος Χρονόπουλος -ΕΒΟ

Στην υπόθεση του Αθανάσιου Χρονόπουλου που σαν επικεφαλής των γενικών διευθυντών της ΕΑΒ, διετέλεσε μέλος θυγατρικών της αμυντικής βιομηχανίας από το 2005 μέχρι και σήμερα που έχει ακόμα την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου θα μπορούσε να τον ρωτήσει σε ποια συνοικία ή δ/νση της της Νέας Υόρκης βρίσκεται και λειτουργεί σήμερα  το Columbia  ή τι σχέση έχει με τα βραβεία pulitzer  ή ποιό είναι το λεκτικό έμβλημα (μόττο) του Πανεπιστημίου. Αν δεν του απαντούσε  «In lumine Tuo videbimus lumen» ( «  εν τω φωτί Σου οψόμεθα φως»)  ήταν κομμένος από χέρι.

 Παρεπιμπτώντως αυτός ο κύριος είναι ακόμα στο payroll της  ΕΒΟ?

Απορώ γιατί όσον τουλάχιστον αφορά τους τίτλους πιστοποίησης γνώσης ξένων  γλωσσών το Δημόσιο δεν απευθυνόταν απ αρχής στο Βρετανικό Συμβούλιο ή το Γαλλικό Ινστιτούτο  που ήταν δίπλα τους, να επαληθεύσει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που παραλάμβανε!

Επίσης όσον αφορά την οικογενειακή κατάσταση που έδινε κατι τις παραπάνω στα προσόντα των δημοσιουπαλλήλων  οι αξιολογητές θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις; Γιατί είναι πλέον σίγουρο πως πολλοί  έχουν κοροιδέψει  δηλώνοντας δυο τρια παιδιά παραπάνω ο καθένας  για την πρόσληψη τους όπως έκαναν πολλοί για τις μεταγραφές των κανακάρηδων τους από πόλεις της επαρχίας σε ΑΕΙ των Αθηνών.

Αξιολόγηση, εφεδρείες, απομακρύνσεις , μετατάξεις καταργήσεις όλα αυτά μπήκαν πια κάτω από την ομπρέλα  της γενικής ιδέας του συμμαζέματος δια των απολύσεων. Όπως πάντα όλα ανάποδα σε αυτό το κράτος!

Θα εκδιωχθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με βαση τους υπολογισμούς για το πόσα θα εξοικονομηθούν από τους μισθούς που θα έπερναν και δεν θα πάρουν.

Σε ένα νοικοκυριό η μάνα όταν θέλει εξοικονομήσει χρήματα τι κάνει ? Μετράει και  καταγράφει πρώτα τις βασικές και ουσιαστικές ανάγκες του σπιτιού της. Γιατί λοιπόν και το κράτος μας αφού  για  παράδειγμα οι εγγραφές των μαθητών γίνονται έγκαιρα κάθε χρόνο αλλάζει τον αριθμό των επαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία?

Στα οργανωμένα κράτη  καταγράφονται οι ανάγκες ( τα εργαλεία καταγραφής  ονομάζονται job descriptions  και  καθορίζουν τα καθήκοντα – τις υποχρεωσεις και τις απολαβές της κάθε θέσης συγκεκριμένα)  και μετά επιλέγονται οι κατάλληλοι ανθρωποι που τις  στελεχώνουν.

Στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης , πρώτα επελέγησαν οι ανθρωποι, πολλαπλασιάστηκαν σαν ζιζάνια ανά τετραετία και κατόπιν ανατέθηκαν καθήκοντα! Για job descriptions ούτε λόγος να γίνεται!

Τώρα το κριτήριο που ετέθη είναι πώς θα μειωθεί το κόστος της δημόσιας μισθοδοσίας!

Ουδόλως  ενδιαφέρει πως θα λειτουργήσει  αυτο το έρημο το κρατος?

( η λειτουργεία του 8α μου πείτε, κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάντα ερχόταν σε δεύτερη μοίρα.) 

Κινδυνεύοντας να κατηγορηθώ σαν δικηγόρος του  διαβόλου, θα εκφράσω ευθέως την προσωπική μου άποψη και θα πω πως ο Κυρ.  Μητσοτάκης ακόμα κι  αν αραιώσει με τον δικαιότερο  τρόπο

( που δεν θα το κάνει έτσι γιατί μια ζωή έχει μεγαλώσει μέσα στο ρουσφέτι και τη μίζα)

kyriakos-siemens

τους δημοσίους υπαλλήλους , δεν μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό του ελληνικού δημοσίου.

Οι επίορκοι, οι κοπαναντζήδες και οι απατεώνες με τα ψεύτικα πτυχία έχουν επικαθίσει σαν κερασάκι στη ληγμένη  τούρτα   και που  από όπου κι αν την κόψεις βρωμάει ..

Το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα, νομίζω έχει ήδη απαντηθεί από την πρόσφατη εμεπειρία όπου η απογραφή έγινε αλλά δεν αξιοποιήθηκε δεόντως!  Οι καταγγελίες για προσόντα μαιμούδες αυξήθηκαν και πολλαπλασιάζονται  καθημερινά  και γίνονται έλεγχοι ξανά και ξανά αλλά αποτέλεσμα μηδεν .

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η ηθική της συγκάληψης είναι δεδομένη  και έτσι η μισή Ελλάδα τραβάει στη σαπίλα και την άλλη μισή.. Η φράση » εγώ δεν θα γίνω ρουφιάνος» την επιβεβαιώνει  καθημερινά συγκαλύπτωντας  όλες τις ψεύτικες βεβαιώσεις και την ουσιαστική και τυπική ανικανότητα… Πίσω από κάθε ψεύτικη βεβαίωση υπάρχει ένα όλοκληρο κύκλωμα απατεώνων … ή η προσωπική ανοχή και  σαχλά εννοούμενη επιείκεια  του καθενός που σκέφτεται όχι σαν Ευρωπαίος πολίτης !!!!!  Και για αυτό φταίμε κι εμείς! Ολοι.. Είναι όμως θέμα πολιτισμού και απόδοσης δικαιωσύνης πιστεύω κι όχι ρουφιανιά..

Υπάρχει εξάλλου και η άλλη πλευρά. Οι αδιαλήπτως  εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα υπάλληλοι με νόμιμα πτυχία κατεκτημένα με κόπο και θυσίες. Κάποιοι που έχουν γνώσεις αληθινές και πιστοποιημένες, φιλότιμοι και έντιμοι ανθρωποι.

Με όσα συμβαίνουν γύρω μας μπορεί κανείς να υποθέσει πως αυτοί οι  «καλοί» και παραγωγικοί δημόσιοι υπάλληλοι 8α  παραμείνουν σίγουρα στις επάλξεις; Πως θα ξεχωριστούν οι  «μύκητες» και θα απαλλαγούμε μόνο από αυτούς ?

Σκέφτομαι ποιός θα καταφέρει αυτόν αυτον αθλό! Γιατί περί άθλου θα πρόκειται αν το φέρει εις πέρας!

Εγώ τόλμησα να το αναφέρω εδώ  και ήδη   υπομηδείασα  βλέπωντας τον να σταυρώνει έτσι τα δάχτυλα του! CROSS MY FINGERS…

mitsotakis-kiriakos!

Advertisements

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s