Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Στη Χάλκη είναι πάντα Κυριακή…

Στη Χάλκη είναι πάντα Κυριακή…

1
Ένα κεράκι σε κάποιο από τα πολλά της τα ξωκλήσια. Μια βουτιά στα σαν ψεύτικα, μα το Θεό, νερά. Μια βόλτα στο γιαλό και ένα τσούγκρισμα με ουζάκι. Στο βάθος, ζαριές απ’ το τάβλι και πουλιά που κελαηδούν. Μα ναι, στη Χάλκη είναι πάντα Κυριακή…

1071__MG_5513
Παίρνεις το πλοίο απ’ την Κολόνα ή την Καμειρόσκαλα της Ρόδου και σε μία ώρα έφτασες στο Ημπορειό! Και τι δεν έχει τούτη η τόση δα ομορφιά των Δωδεκανήσων! Και μην ακούς όσα σου πουν για τους «τραχείς» Χαλκίτες, αφού είναι πάντα πρόθυμοι να σε υποδεχτούν. Σε θέλουν όμως μόνο αν τους σεβαστείς, κι αυτούς και την ησυχία τους. Και αν το κάνεις, ίσως να γίνεις και εσύ δικός τους και να αφομοιώσεις τη νοοτροπία τους! «Μια τουρίστρια σταμάτησε το Ρολόι», θα σου πουν, έτσι, γιατί την ενοχλούσε που της υπενθύμιζε κάθε μια ώρα που κυλούσε και την έφερνε μακριά από την ήρεμη ζωή της στο νησί.

Αρχικά, εδώ θα φτάσεις γιατί θα δεις τα πιο όμορφα νερά που έχεις φανταστεί πως υπάρχουν. Είναι διάφανα και ώρες ώρες σαν να σε κοροϊδεύουν με το πόσο ξεκάθαρα καθρεφτίζουν το είδωλό σου, ακόμα και μέσα στο λιμάνι. Εδώ θα βρεθείς για βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια του μοναδικού της οικισμού και χαλαρές στάσεις για φαγητό, καφέ, ουζάκι και φυσικά σούμα -το τσίπουρο της Ρόδου. Θα έρθεις για να ζηλέψεις τα όμορφα αρχοντόσπιτα που, γαντζωμένα πάνω απ’ το γιαλό, εξυπηρετούσαν παλιά σφουγγαράδες και ψαράδες, που βουτούσαν στα νερά και μετάφεραν άμεσα την πραμάτεια τους. Σήμερα, τα στεριανά αυτά «καραβάκια» έχουν μέχρι και σκαλίτσα, για να περάσεις απ’ το μπαλκόνι σου κατευθείαν στο νερό.
1071__MG_5513
Τη Χάλκη θα επιλέξεις για να χαθείς μέσα στα στενά τού ενός και μοναδικού της οικισμού και απ’ τη μια να δεις τη σύγχρονη ομορφιά των αναπαλαιωμένων (λες και από μεγάλο αρτίστα) χρωματιστών σπιτιών, και από την άλλη για να ταξιδέψεις πίσω στα παλιά, παρατηρώντας την αρχοντιά των ερειπίων των καπετανόσπιτων. Είχε πειρατές εδώ και δεν τους άφηναν σε ησυχία τους Χαλκίτες! Γι’ αυτό και εκείνοι παλιότερα ζούσαν εκεί ψηλά, στο βουνό, μπροστά από το κάστρο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννου, για να βλέπουν τους επιδρομείς και να τους κρατούν μακριά. Σήμερα, σε αυτό το σημείο θα δεις το εγκαταλειμμένο Παλιό Χωριό, ένα μέρος ακατοίκητο μεν, αλλά που μέσα από τις ξερολιθιές και τις δεκάδες πέτρες του, σου μαρτυρά εικόνες γενναίων από το παρελθόν. Σαν έκαναν, λοιπόν, πως έφυγαν οι πειρατές, οι Χαλκίτες κατέβηκαν στη θάλασσα.
1071__MG_5774

Έφεραν μαζί τους, για να τους προστατεύει στο γιαλό, τον Αϊ-Νικόλα από το εκκλησάκι του μέσα από το κάστρο, του έχτισαν και ένα όμορφο καμπαναριό, να φαίνεται από παντού, τον έχρισαν πολιούχο τους και έκτοτε ζουν υπό την επίβλεψή του! Και σαν κάνεις ότι δεν τον υπολογίζεις, τη φοβέρα του να ‘χεις! Είναι πεισματάρης ο Αϊ-Νικόλας! Έφερναν την εικόνα του εδώ από το Χωριό κι εκείνος πάλι πάνω πήγαινε. Του έστηναν ψηλότερο καμπαναριό κι όμως πάλι τον έχαναν. Δυο-τρεις, τα κατάφεραν! Του έφτιαξαν το ψηλότερο και τότε μόνο ηρέμησε και έκατσε εκεί! Τέτοιες φοβερές ιστορίες θα ακούσεις σαν μιλήσεις με τους παλιούς Χαλκίτες! Για πειρατές και για στοιχειά, για θρύλους, αλλά και για… οικογένεια! Σημαντικό πράγμα εδώ η οικογένεια. Μα και η νοικοκυρά. Κάθε σπίτι έχει απ’ έξω έναν φούρνο! Κάποτε για ψωμί και κουλουράκια, στις μέρες μας ακόμα και για χαλκίτικο μακαρόνι, που απλώνεται στον ήλιο για να ξεραθεί. Να ‘ξερες τι όμορφη που είναι η Χάλκη. Για ηρεμία μόνο και για βουτιές είτε στον Πανορμίτη, είτε στη Φτενάγια, είτε ακόμα και την Αλημιά, τη μικρή ερειπωμένη νησίδα που τελευταία ακούγεται όλο και περισσότερο και που προσελκύει συνέχεια όλο και πιο πολλά κότερα που αναζητούν ησυχία.

1071__MG_554663

πΟΥ ΠΉΓΑΜΕ:  Βόλτα στον πάντα γαλήνιο οικισμό του νησιού, ο οποίος χάρισε σε όλη την περιοχή τον χαρακτηρισμό «Νησί της Ειρήνης & της Φιλίας». Από πάνω μαας ήταν στημένοι  περήφανοι 3 ανεμόμυλοι, που μαρτυρούν την παλιά αίγλη της Χάλκης.

Επισκεφτήκαμε το  μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Αλάκρα του Αποκεφαλιστή, στο δυτικό τμήμα του νησιού, μιας και πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα των Δωδεκανήσων.

Περάσαμε από τα ερείπια του Παλιού Χωριού, και φτάσαμε  μέσα από τα πέτρινα μονοπάτια στο Φρούριο των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη, στο εσωτερικό του οποίου βρήκαμε  ό,τι έχει απομείνει από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ο ερχομός μας εδώ  νωρίς το πρωί μας αποζημίωσε  γιατί η θέα στο Καρπάθιο κόβει την ανάσα.

1071__MG_5478

Ευχαριστήθηκαμε Φθινοπωρινές βουτιές στις παραλίες Φτενάγια ,  Πόνταμο και πήγαμε με  θαλάσσιο ταξί στους κολπίσκους Τραχιά & Άνω Θέκλα, αλλά και στη «μυστική» Αρέττα. Εξαιρετική επιλογή ήταν  και  το ακατοίκητο, μικροσκοπικό νησάκι της Αλιμιά

Και βέβαια   ανάψαμε και ένα κεράκι στον Πανορμίτη, που «κρέμεται» πάνω από το βουνό. Πρόκειται για το εκκλησάκι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που σε απόσταση 10 λεπτών από το Χωριό και στις 08 Νοεμβρίου, συγκεντρώνει όλους τους Χαλκήτες στη γιορτή του.

1071__MG_5668

Περάσαμε  από το Δημαρχείο, το πιο εντυπωσιακό κτίσμα του οικισμού, με τις ελικοειδείς σκάλες και το διπλό αέτωμα, το οποίο παλαιότερα στέγαζε το αρρεναγωγείο του νησιού.

–      πήγαμε βόλτα   με θαλάσσιο ταξί στη Φωκοσπηλιά, ένα καταγάλανο σπήλαιο στη νότια πλευρά του νησιού.

και φυσικά επισκεφτήκαμε  και το Παραδοσιακό Σπίτι της Χάλκης, το οποίο λειτουργεί από φέτος ως λαογραφικό μουσείο και πήραμε μια σ΄πάνια γεύση  από την καθημερινότητα των παλιών Χαλκητών (από το λαβουμάνο με το οποίο πλένονταν στο δωμάτιο και το μπαούλο με τα προικιά της νύφης, μέχρι τους χειρόμυλους για το ψωμί και τα σπάνια κεντητά που δεν σας κρύβω οτι εθαύμασα!

1071__MG_5766

Και όταν μας άνοιξε η ορεξη, αναζητήσαμε τα χαλκίτικα μακαρόνια (με βούτυρο και κρεμμύδι) και το απογευματάκι γιαούρτι με ντόπιο μέλι!

1071__MG_5761

Ωρα να σηκώσουμε άγκυρες …Έχουμε ταξίδι μπροστά μας

Advertisements

7 thoughts on “Στη Χάλκη είναι πάντα Κυριακή…

  1. Να ετοιμάσω βαλίτσες? Ακούγεται ονειρικός προορισμός… Αν και στις διακοπές πάντα πρέπει να σταματάμε το ρολόι μας, να παγώνει ο χρόνος, όπως τα είδωλα πάνω στα καθάρια νερά…

  2. Ενα ευχαριστώ να φωνάξω δυνατά!
    Για την ξενάγηση..την περιγραφή..την καθαρότητα της εικόνας που μου έδωσε την δυνατότητα να δω κάθε λεπτομέρεια!
    Η θάλασσα μαγευτική!!

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s