Αρχική » ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ » Γιάλοβα… καταπράσινη, ιδιαίτερη και οικολογική

Γιάλοβα… καταπράσινη, ιδιαίτερη και οικολογική

182_n

Ξέρεις από αφρικανικό χαμαιλέοντα; Γνωρίζεις από μεταναστευτικά πουλιά; Είσαι λάτρης της φύσης;; Σου αρέσει  οι διακοπές σου να είναι  ήσυχες διακοπές, οι ρυθμοί χαλαροί  και  να μην ξοδεύψεις και μια περιουσία για μια μικρή απόδραση το Σαββατοκύριακο; Ωραία, τότε πάμε Γιάλοβα ! Mόλις 7 χλμ. βόρεια του κόλπου της Πύλου.

Για να σας πω την αλήθεια εγώ μία Γιάλοβα ήξερα κι αυτή στα παράλια της Τουρκίας. Αγνοούσα ότι υπάρχει ένα τόσο σπάνιο μέρος, μόνο δυο και  μιση ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, 5΄ από το Costa Navarino και 10΄ από την Πύλο.

Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα, μου κάνει σαν ένα μικρό διαμαντάκι ( καλά  λένε οι Καλαματιανοί) που γνώριζαν τα μέρη  πολύ πριν  και δεν τα έμαθαν τώρα επειδή βρέθηκε ο Κωνσταντακόπουλος να κάνει το Costa Navarino… Σιγά- σιγά το ανακαλύπτουμε κι εμείς, Η μονοήμερη παραμονή μας ήταν έλάχιστη για να προλάβουμε να δούμε όλα όσα ήθελαν να μας δείξουν. Ετσι φύγαμε με την υπόσχεση να επανέλθουμε σύντομα μέσα στο Φθινόπωρο.

Τι είναι η Γιάλοβα; Ένα μικρό, καταπράσινο, παραθαλάσσιο χωριό, ιδανικό και τέλειο για ήρεμες διακοπές -οικογενειακές θα έλεγα) και εξορμήσεις -με οικολογικό, κι όχι μόνο, ενδιαφέρον – στη γύρω περιοχή. Κατά την άποψή μου η θάλασσα που έχει η Γιάλοβα δεν είναι κάτι το συγκλονιστικό για τους λουόμενους.

σημα κατατεθεν της ΓΙΑΛΟΒΑ

Σήμα κατατεθέν της Γιάλοβα το ναυαγισμένο καράβι. Η παραλία αμμουδερή και ρηχή και με την υφή εκείνη που σου κάνει σαν να μπαίνεις σε λάσπη και γλίτσα. Πεντακάθαρη κατα τα άλλα, αλλά το αίσθημα παραμένει. Φυσικά, σε απόσταση 3΄ από το κέντρο της Γιάλοβας έχει θάλασσες που σε κάνουν να παραμιλάς!  Για να καταλάβετε, η Βοϊδοκοιλιά είναι στα 4 λεπτά. Επίσης καταπληκτικές παραλίες για μπανάκι θα βρείτε παραδίπλα στο Κοστα Ναβαρίνο και στο  Ρωμανό.

Ρωμανος Πετροχωριου

Ρωμανος Πετροχωριου

Ας γυρίσουμε όμως και πάλι  πίσω στη Γιάλοβα. Το μέρος, είναι ένα χωριό που παλαιότερα ήταν σε τρομερή ακμή χάρη στο εργοστάσιο σαπουνιού και λαδιού που κυριαρχούσε στην παραλία. Αυτό βέβαια ρήμαξε, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια βάλθηκαν κάτοικοι της περιοχής να το αναστηλώσουν, κι έτσι από τη μία στιγμή στην άλλη ένα ασήμαντο χωριουδάκι βρέθηκε με ένα ανακατασκευασμένο, τεράστιο κτήριο του 19ου αιώνα, να συγκεντρώνει εστιατόρια, μπαράκια, cafes και δωμάτια ξενοδοχείων, σε μία αρχιτεκτονική που σε κάνει να τα χάνεις. Και μόνο για να θαυμάσετε όλο αυτό το σύστημα των καταστημάτων, που είναι φτιαγμένο σε παλιές αποθήκες και εργοστάσια, αξίζει μία βόλτα στην περιοχή.

Η κεντρική πλατεία της Γιάλοβας.

Η κεντρική πλατεία της Γιάλοβας.

Εμένα μου άρεσε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι από τις 20:00 και μετά ο παραλιακός δρόμος γίνεται πεζόδρομος και μπορείς χωρίς κανένα πρόβλημα να απολαύσεις μια βόλτα από τη μεριά της παραλίας έως την άλλη.

1090__MG_2247

Υδροβιότοπος της Γιάλοβα ή Διβάρι : ο παράδεισος όπου οι άγγελοι έχουν τη μορφή φοινικόπτερου.

GIALOVA  FLAMENGOS

Η λιμνοθάλασσα της  Γιάλοβα είναι ο πρώτος υδροβιώτοπος διεθνούς σημασίας που συναντούν στα Βαλκάνια τα εκατομμύρια πουλιά που την άνοιξη εγκαταλείπουν τις περιοχές  που ξεχειμωνιάζουν  στην  Κεντρική Αφρική και μεταναστεύουν  προς το  βορρά για να αναπαραχθούν.
Το κάλεσμα για την αναπαραγωγή είναι εξαιρετικά έντονο και τα πουλιά ταξιδεύουν σε τεράστιες πυκνότητες και σταθμεύουν στους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης μόνο για μερικές ημέρες ή ακόμη και ώρες προσπαθώντας να φτάσουν όσον το δυνατόν γρηγορότερα στους χώρους αναπαραγωγής με σκοπό να προλάβουν τις πλέον πλεονεκτικές θέσεις  για να φτιάξουν τις φωλιές τους. .

gialova. FLAM jpg
ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΔΙΟΙ
ffffflamingo

Τα μοναδικά πουλιά μαγεύουν με τις παράξενες σιλουέτες τους, με τα πανύψηλα πόδια τους, τα μακρυά και αλλόκοτα ράμφη τους, τους λεπτούς και ευλίγυστους λαιμούς τους. Συνεπαίρνουν με τις αργές χορευτικές κινήσεις τους και παρασύρουν στο ρυθμό τους.Μεγάλα πουλιά όπως ερωδιοί, κίρκοι και  τουρλίδες  φθάνουν στη λιμνοθάλασσα κατά κύματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμένουν μόνο για λίγες ώρες για να ξεκουραστούν. Πριν το σούρουπο φεύγουν ξανά όλα μαζί. Μικρότερα πουλιά όπως τα χαραδριόμορφα  συνήθως φθάνουν νύχτα και παραμένουν περισσότερο στον υγρότοπο για να τραφούν. Αποχωρούν συνήθως τις πρώτες βραδινές ώρες.
Η λιμνοθάλασσα της  Γιάλοβα είναι επομένως ένας πολύ σημαντικός σταθμός κατά την εαρινή μετανάστευση, για όλα αυτά τα είδη που έχοντας διασχίσει τη Σαχάρα και την Μεσόγειο βρίσκουν εκεί τόπο για ανάπαυση και τροφή.

limnothalassa-gialova
Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο σημαντική και περιλαμβάνει λιγότερα είδη. Εξαίρεση αποτελούν οι Ερωδιοί και τα αρπακτικά ειδικά κίρκοι και Ψαραετοί.
Σαν τόπος διαχείμανσης η λιμνοθάλασσα είναι εξαιρετικά σημαντική για σπάνια είδη όπως ο Αργυροτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς και ο Ψαραετός.

Αργυροτσικνιάς

Αργυροτσικνιάς

Ψαραετός:

Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης οι χειμώνες είναι γενικά ήπιοι, με αποτέλεσμα είδη που κανονικά ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική (T. stagnatilis, P. pugnax, T. glareola, P. haliaetus, H. pennatus, etc.).να συναντώνται συχνά και να παραμένουν ολόκληρο τον χειμώνα.

Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας (Διβάρι) παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί σταθμό πολλών μεταναστευτικών πουλιών. Σ΄ αυτόν εντοπίζονται σπάνια είδη πουλιών όπως ερωδιοί και φλαμίγκο, ψαραετοί, καλαμοκανάδες, αβοκέττες, σκαλίδρες, μπεκατσίνια, τουρλίδες, τρύγες, γλαρόνια,  καθώς και το μοναδικό είδος χαμαιλέοντα στην Ευρώπη.

Ο Αφρικάνικος χαμαιλέων της Πύλου

gialova- XAMELEON

Σε αυτή την περιοχή  και ειδικότερα στις αμμοθίνες  γύρω από τη λίμνη – το μοναδικό μέρος της Ευρώπης – ζει και αναπαράγετε ο Αφρικάνικος Χαμαιλέοντας, με κύριο χαρακτηριστικό ότι αλλάζει χρώματα τόσο για παραλλαγή όσο και για επικοινωνία.

 

Ο αφρικανικός χαμαιλέων αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή του. Ο τρόπος με τον οποίο έφτασε ο Αφρικάνικος Χαμαιλέων στην Πύλο παραμένει ένα μυστήριο. Μία πιθανότητα είναι να τον έφεραν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι Ρωμαίοι, που είναι γνωστό ότι διατηρούσαν αυτά τα ζώα ως κατοικίδια. Η Πύλος είναι μοναδικό μέρος της Ευρώπης στο οποίο ζει ο Αφρικάνικος Χαμαιλέων. Αυτά τα δενδρόβια ερπετά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να πιάνουν έντομα με τις μακριές τους γλώσσες και να αλλάζουν γρήγορα χρώμα. Είναι λιγότερο γνωστό το γεγονός ότι το χρώμα χρησιμοποιείται περισσότερο ως μέσον επικοινωνίας και μόνο δευτερευόντως ως αμυντική στρατηγική. Οι Αφρικανικοί Χαμαιλέοντες στην πραγματικότητα «μιλάνε» με τα χρώματα: κατά την αναπαραγωγική περίοδο, τα αρσενικά υιοθετούν ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα για να δείξουν στα θηλυκά την επιθυμία τους για ζευγάρωμα, αν τα θηλυκά γίνουν μαύρα, στέλνουν, με τον τρόπο αυτό, το μήνυμα «μείνε μακριά μου!» και είναι έτοιμα για μάχη, αν χρειαστεί. Αλλά αν, αντίθετα, πάρουν ένα ανοιχτό γκρι χρωματισμό, δηλώνουν ότι είναι έτοιμα να δεχτούν το φλερτάρισμα των αρσενικών. Έπειτα, δύο μέρες μετά τη συνουσία, παίρνουν ένα όμορφο χρωματισμό με κίτρινες και τιρκουάζ κάθετες ρίγες, ο οποίος δείχνει ότι έχουν γονιμοποιηθεί. Οι Αφρικάνικοι Χαμαιλέοντες μπορεί να φτάσουν τα 47 εκ. σε μήκος και γεννούν μέσα στο χώμα 20 ως 90 αβγά. Ύ- στερα από 11 μήνες επώασης, οι νεαροί χαμαιλέοντες αναδύονται μέσα στο χώμα και σκαρφαλώνουν αμέσως στην κοντινότερη βλάστηση, καθώς είναι ήδη τελείως ανεξάρτητοι. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο βιότοπος του χαμαιλέοντα στην περιοχή της Πύλου έχει συρρικνωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας. Ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας αποτελεί προστατευόμενη περιοχή αφού ανάμεσα στα καταμετρημένα είδη έχουν βρεθεί αρκετά που ανήκουν στην απειλούμενη ελληνική ορνιθοπανίδα.

.

.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΙΔΟΚΟΙΛΙΑΣ

γιαλοβα2

Ανάμεσα στον υγροβιότοπο και τη θάλασσα, πίσω από σύδεντρα θαμνοκυπάρισσων και μοσχομυριστά θυμάρια κρύβεται μια ακόμα έκπληξη, η Βοϊδοκοιλιά, μια ολοστρόγγυλη παραλία πλαισιωμένη με κυματιστούς αμμόλοφους.

DSC_0148

voidokilia_beach

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καθ οδον προς τη Βοιδοκοιλιά

Η Βοϊδοκοιλιά είναι σίγουρα η πιο δημοφιλής παραλία της Μεσσηνίας, ενώ θεωρείται μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Σαν υδάτινο θέατρο αποτελείται από έναν κόλπο στο σχήμα του γράμματος ωμέγα (Ω) με ψιλή αμμουδιά, που εγκλωβίζει τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία αυτή έχει χαρακτηριστεί ως «Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους».

DSC_0146

Πάνω από την παραλία θα βρείτε την σπηλιά του Νέστωρα, ενώ ακριβώς από πάνω είναι το Παλαιόκαστρο όπου προσφέρει θέα μοναδική.  Στα δεξιά του κόλπου βρίσκεται ο τάφος του Θρασυμίδη, γιου του βασιλιά Νέστωρα.

Μια από τις καλύτερες διαδρομές πεζοπορίας ξεκινά από την Βοϊδοκοιλιά. Στο τέλος της παραλίας αρχίζει η ανάβαση προς την σπηλιά του Νέστωρα, ενώ μετά το σπήλαιο συνεχίζουμε προς το Παλαιόκαστρο όπου η θέα είναι μαγευτική…

Και από  κει πίσω στην Πύλο ..

Επιστροφή !  Έσκασα!

Advertisements

3 thoughts on “Γιάλοβα… καταπράσινη, ιδιαίτερη και οικολογική

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s