Αρχική » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » H διακριτική γοητεία του φασισμού….

H διακριτική γοητεία του φασισμού….

Γιατί είμαστε τόσο εχθρικοί προς αυτούς που είναι διαδορετικοί από  εμάς ;  Πως καλλιεργείται στο μυαλό μας  η καχυποψία  για τους ξένους, τους έγχρωμους,  τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κάτω από ποιές συνθήκες αυτή η καχυποψία μπορεί να οδηγήσει  στο έγκλημα;  Πόσο πολύ μπορεί να ενοχληθούμε αν κάποιος μιλήσει αρνητικά, για μας τους ίδιους; Οταν μας κατακρίνουν   ή και  μας περιπαίξουν ;

Πόσες φορές εμεις οι ίδιοι δεν έχουμε δεχτεί προσβλητικές συμπεριφορές από  υπαλλήλους  Δημόσιων  Υπηρεσιών, όπως πχ  στην εφορία, στην αστυνομία, στα υπουργεία ή ακόμα και στο νοσοκομείο από κάποιον γιατρό; Πόσες φορές  δεν μας έχουν φερθεί προσβλητικά, δεν μας έχουν μιλήσει περιφρονητικά  και  δε μας έχουν κάνει να πούμε  : « Ποιός νομίζεις πως είσαι βρε κέρατο»  ή  » να ανοίξει η γη να με καταπιεί»;

Τέτοιες  ρατσιστικές αντιλήψεις  δεν είναι δύσκολο ούτε να εμφανιστούν  αλλά ούτε να επικρατήσουν  σε μια κοινωνία.
Πριν δυο τρία χρόνια μια γερμανική ταινία, ΤΟ ΚΥΜΑ, έδειξε πως αυτό υλοποιείται. Αρκεί μια εξουσία που ξέρει τι θέλει και ένας λαός που δεν ξέρει πώς να αντιδράσει! Οι εξουσίες, μικρές ή μεγάλες, δείχνουν το απαίσιο πρόσωπό τους όταν του  το επιτρέπουμε γιατί αδιαφορούμε για αυτά που παθαίνουν οι άλλοι –σιγά μην τα πάθω κι εγώ αυτά!- είτε γιατί φοβόμαστε είτε γιατί ντρεπόμαστε να υποστηρίξουμε αυτό που πιστεύουμε αληθινό και σωστό.

janeelliot

Το 1968 δολοφονήθηκε στην πόλη Μέμφις των ΗΠΑ ο αμερικανός μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΜάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στην  Iowa ( Αϊόβα)  μια πολιτεία των ΗΠΑ με έκταση όση η μισή Ελλάδα περίπου και με πληθυσμό τρία εκατομμύρια κατοίκους,σε  ένα αγροτικό χωρίο το Riceville ( Ράισβιλ)  με βασική παραγωγή τα καλαμπόκια , δίδασκε μια δασκάλα, η Τζέιν Ελιοτ. Στο χωριό δεν υπήρχε ούτε ένας μαύρος αλλά παρά το γεγονός  η επαφή των κατοίκων με τον ρατσισμό υπήρχε και γινόταν  δια μέσου της τηλεόρασης και των εφημερίδων. Η Jane,  βλέποντας όλο αυτό το κύμα μίσους και ρατσισμού που ξέσπασε, αποφάσισε να κάνει κάτι!  Δίδασκε τότε,  μαθητές της τρίτης τάξης του δημοτικού . Στην προσπάθειά της να κατανοηθεί, σε βάθος το φαινόμενο του ρατσισμού, αλλά και να  δώσει στους μαθητές της  ένα μάθημα στάσης ζωής έκανε ένα πείραμα. Σκοπός της δασκάλας ήταν να δείξει στους μαθητές του δημοτικού σχολείου, με βιωματικό τρόπο, το αποτρόπαιο πρόσωπο του ρατσισμού και των διακρίσεων κι όχι μόνον. Θέλησε να δώσει ένα μάθημα στάσης ζωής.

ρατσισμος1 «Πέρασε» λοιπόν στους μαθητές της την «ιδέα» ότι όσοι είχαν γαλανά μάτια ήταν ανώτεροι από εκείνους με καστανά. Τους έπεισε με «επιχειρήματα» του τύπου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ , ‘Washigton» είχε γαλανά μάτια και άλλα παρόμοια. Οι «ανώτεροι» υποτίθεται ότι ήταν ευφυέστεροι και μπορούσαν να δίνουν διαταγές στους «κατώτερους». Από κάποιο σημείο και πέρα οι τελευταίοι εφτασαν να φορούν «υποχρεωμένοι» από τους «ανώτερους» έναν διακριτικό γιακά για να ξεχωρίζουν.

Οι γαλανομάτηδες μετατράπηκαν σε καταπιεστές και αλαζόνες, ενώ οι καστανομάτηδες, περιέγραφαν τον εαυτό τους ως «μίζερος» και «βλάκας». Οι επιδόσεις των καστανομάτηδων στα μαθήματα έπεσαν κατακόρυφα. ρατσισμος2 Κάποια στιγμή η δασκάλα πληροφόρησε τα παιδιά ότι είχε κάνει λάθος αφού στην ….»πραγματικότητα»  οι καστανομάτηδες ήταν «ανώτεροι» και οι γαλανομάτηδες «κατώτεροι»!   Οι ρόλοι των μικρών μαθητών   άλλαξαν ακαριαία. Οι γαλανομάτηδες έγιναν «μίζεροι» και «βλάκες» και οι καστανομάτηδες καταπιεστές και αλαζόνες. Οι επιδόσεις στους γαλανομάτηδες από καλές  πολύ σύντομα έγιναν κακές!

Καθώς είπε η δασκάλα, «παιδιά που συνεργάζονταν θαυμάσια και συμπαθούσαν το ένα το άλλο, μετατράπηκαν σε μοχθηρά, βίαια και ρατσιστικά άτομα.

Αξίζει να δείτε πως η δασκάλα αυτή μπόρεσε σε δύο ημέρες να αλλάξει την ζωή των μαθητών της για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
……

Πιστεύω πως από το πείραμα αυτό εμπνεύτηκε αργότερα και ο σκηνοθεσία Ντένις Γκάνσελ με τους: Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λάου, Μαξ Ρίμελτ, Τζένιφερ Ούλριχ που γύρισε το 2008  τη γερμανική ταινία, «Die Welle- AKA : The Wave ( Το Κύμα )», στην  οποία περιέγραψε αριστουργηματικά  την τραγική κατάληξη ενός κοινωνικού πειράματος σε ένα Λύκειο της Γερμανικής επαρχίας. Ένας καθηγητής πολιτικής ιστορίας με αναρχικό παρελθόν και πρωτοποριακές ιδέες στήνει ένα παιχνίδι ρόλων με τους μαθητές του. Μέσα από ένα διδακτικό πείραμα θέλει να τους δείξει στην πράξη την κρυφή γοητεία του ολοκληρωτισμού, τα πράγματα όμως αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Το πείραμα ήθελε να αποδείξει, πως όσο φιλελεύθερη και να είναι μία χώρα, οι νέοι μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν. «Το Κύμα» μία απολυταρχική κοινότητα, με ηγέτη τον καθηγητή, στηρίζεται στις αρχές «Δύναμη μέσα από την Πειθαρχία! Δύναμη μέσα από την Ομαδικότητα! Δύναμη μέσα από τη Συζήτηση!». Και όντως που βρίσκεται το κακό στην πειθαρχία, την ομαδικότητα και τη συζήτηση; Καθώς η ιστορία εξελίσσεται η μαθητές πραγματικά αρχίζουν να δρουν με βάση αυτές τις τρείς αξίες.        Οι μαθητές βελτιώνουν κατά πολύ τις επιδόσεις τους και κυρίως αυτές που αφορούν το κίνημα, αλλά σταματούν να σκέπτονται και να αντιδρούν όπως παλιότερα. Κάποιοι που ήταν μηδενικά μέσα στην τάξη, βρίσκουν ρόλο και μάλιστα ηγετικό, άλλοι πάλι παραγκωνίζονται, ενώ η πλειονότητα νοιώθει πως βρήκε ένα σκοπό. «Το Κύμα» καταστρέφει παλιές φιλίες και σχέσεις, αλλά χτίζει καινούριες που στηρίζονται στις νέες αξίες των μαθητών. Όταν όμως η αίσθηση της μάζας ωθεί τους μαθητές σε φαινόμενα βίας, ο καθηγητής νοιώθει πως έχασε κάθε έλεγχο και για αυτό τους συγκεντρώνει και εκεί που περιμένουν να ακούσουν τον «αρχηγό τους», βρίσκονται να κοιτάζουν…»εικόνες του Χίτλερ» . Τελικα οι μαθητές διεκπεραίωσαν το πείραμα με απόλυτη επιτυχία και  χωρίς να το καταλάβουν, άρχισαν να υποκύπτουν στη διακριτική γοητεία του φασισμού…. Δείτε και τα δυο  βίντεο την οργάνωση και εκτέλεση των πειραμάτων και αναλογιστείτε με θλίψη την εκπαίδευση  στο ελληνικό σχολείο του εικοστού πρώτου αιώνα, τους δασκάλους και καθηγητές μας και  ρίχνοντας μια ματιά γύρω μας  στα πρόσφατα ρατσιστικά γεγονότα όπως αυτά του Περάματος ή του  Μελιγαλά , και στα Χρυσάβγουλα   τύπου  Κασιδιάρη κτλ  το τι διακινδυνεύουμε στις μέρες μας σαν κοινωνία … KΑΛΗΝΥΧΤΑ  ΜΑΣ …

One thought on “H διακριτική γοητεία του φασισμού….

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s