Αρχική » ΒΙΝΤΕΟ » 5 Καρέ του Ναζισμού

5 Καρέ του Ναζισμού

Αιτία για την ανάρτηση αυτή , είναι τα βίαια γεγονότα των τελευταίων ημερών. Αφορμή  έγιναν τα παρακάτω λόγια της Αλκης  Ζέη:  » Είχα χρόνια να αισθανθώ φόβο. Μαθαίνοντας για τη δολοφονία αυτού του παιδιού στο Κερατσίνι φοβήθηκα. Είναι κάτι ασύλληπτο!»  Διαβάζοντάς τα,  ένιωσα σαν να   αφουγκράστηκα τον εαυτό μου… Μέσα από τις λέξεις της  συνειδητοποίησα πως φόβος τελικά ήταν, ναι,   αυτό το ακαθόριστο σφίξιμο στην καρδιά που ένιωθα σαν βάρος τις τελευταίες ημέρες.  Ένας  πρωτόγνωρος φόβος..  .. Ο φόβος του Φασισμού, του Ναζισμού, η απέχθεια μου προς τη βία…

Προσπάθησα να αποτυπώσω το που τον εντόπισα..  το πότε.. το από τι φούντωσε κι έκανε ασύστολα και τρομακτικά την εμφάνιση του. Aς κάνουμε μαζί το flash back.

Καρέ Ι:  Το βίντεο που  είδα στο ιστολόγιο Sotosblog και με καθήλωσε … Δε βρίσκω να σας πω τίποτα γι αυτό γιατί με δυο ενσταντανέ  μιλάει από μόνο του

.

.

Καρέ ΙΙ : Ένα απόσπασμα απο πρόσφατη συνέντευξη της αγαπημένης μας Αλκης Ζέη, όπου μεταξύ άλλων  είπε με λόγια απλά και κατανοητά τα εξης σοβαρά  :

-Έχετε ζήσει, την Κατοχή, την Αντίσταση, γνωρίσατε τη θηριωδία του ναζισμού. Προχθές ένας νεοναζί δολοφόνησε ένα νέο άνθρωπο.   Είχα χρόνια να αισθανθώ φόβο. Μαθαίνοντας για τη δολοφονία αυτού του παιδιού στο Κερατσίνι φοβήθηκα. Είναι κάτι ασύλληπτο. Ποιο μυαλό την οργάνωσε έτσι; Αυτό το μαχαίρι που πήγε κατευθείαν στην καρδιά… ούτε στα πιο δύσκολα χρόνια δε γινότανε. Είναι πολύ επικίνδυνα αυτά τα πράγματα. Αυτό πρέπει να μας ενώσει όλους. Να ξεχάσουμε τις διαφορές μας και να συγκεντρωθούμε στην εξάλειψη αυτού του μορφώματος. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία υπάρχει ναζιστικό κόμμα. Στη Γερμανία έχει απαγορευτεί το ναζιστικό κόμμα.

-Είστε υπέρ να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή; Και να τεθεί εκτός νόμου εμείς πρέπει να είμαστε διαρκώς ξάγρυπνοι. Χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα, όμως αυτό που επείγει τούτη τη στιγμή είναι να ενωθούμε και να συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση του. Είναι πολύ επείγον, πιο επείγον και από το ψωμί.

-Φανταζόσασταν ότι θα φτάσουμε εδώ; Όχι, αλλά ομολογώ ότι το βράδυ των εκλογών όταν είδα τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής άρχισα να ανησυχώ. Δε λέω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που την ψήφισαν είναι φασίστες. Ο απλός κόσμος που τους ψήφισε έβλεπε ένα καλυμμένο πρόσωπο. Να βοηθήσουμε τη γριούλα να περάσει το δρόμο, να την πάμε να πάρει τη σύνταξή της, να αδειάζουμε τα σπίτια από τους μετανάστες αυτές είναι οι καλές πράξεις που έκαναν οι πρόσκοποι. Τώρα ελπίζω αυτός ο κόσμος να δει ότι έχουν κι άλλο πρόσωπο!  […]

-Τι πρέπει να προσέξουμε για να μη γίνει; Να είμαστε όλοι λίγο πιο πολιτισμένοι. Να γίνει λίγο πιο πολιτισμένη και η Βουλή μας. Να ανταλλάσσονται ιδέες όχι ύβρεις.

-Αυτή τη στιγμή στη Βουλή είναι ένα ναζιστικό μόρφωμα, δεν κατεβάζει το επίπεδο; Ίσα ίσα θα’ πρεπε να το ανεβάζει. Μόνο να βλέπεις τις φάτσες τους καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Όμως εξ’ αιτίας αυτού του μορφώματος θα έπρεπε οι υπόλοιποι να ανεβαίνουν πιο πολύ να κρατούν το επίπεδο πιο ψηλό.

-Αναθρέφετε παιδιά με τα βιβλία σας. Τι μήνυμα τους στέλνετε; Να προσπαθούν να είναι ενωμένα, να βοηθάει ο ένας τον άλλο. Με τη φιλία, την αγάπη μεταξύ τους και την αλληλοβοήθεια θα μπορέσουν να κοιτάξουν τη ζωή πιο πραγματικά στο μέλλον.

-Σε τι θα τα συμβουλεύατε να αντισταθούν;Να αντισταθούν στη βία και να ανέχονται τη διαφορετικότητα.

.

.

Καρέ ΙΙΙ

Ενα ποίημα  που γράφτηκε από ένα παιδί από την Αφρική το 2006 και προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα της χρονιάς τότε.

Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο…!!!

.

.

Καρέ IV

Ακόμα ένα απόσπασμα , αυτή τη φορά από πρόσφατη, επίσης,  συνέντευξη του πανεπιστημιακού Κώστα Δουζίνα με θέμα την πολιτική βούληση για τη δίωξη του φασισμού:

Χι­λιά­δες κό­σμου δια­δή­λω­σαν ε­νά­ντια στο φα­σι­σμό, την πε­ρα­σμέ­νη Τε­τάρ­τη με α­φορ­μή τη δο­λο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα. Για­τί τώ­ρα; Από τη στιγ­μή που δεν ή­ταν η πρώ­τη ε­πί­θε­ση, ού­τε καν δο­λο­φο­νία α­κρο­δε­ξιών.  Η δο­λο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα ξύ­πνη­σε την ι­στο­ρι­κή μνή­μη του ελ­λη­νι­κού λα­ού. Η 4η Αυ­γού­στου, ο Εμφύ­λιος, το «α­νώ­μα­λο ’50», η δο­λο­φο­νία Λα­μπρά­κη…ήρ­θαν στο μυα­λό      όλων. Το εν­δια­φέ­ρον, ό­μως, ε­ρώ­τη­μα εί­ναι για­τί δεν υ­πήρ­ξε α­νά­λο­γη α­ντί­δρα­ση ό­ταν χτυ­πού­σαν τους       με­τανά­στες, τους μι­κρο­πω­λη­τές, ό­ταν ε­ξευ­τέ­λι­ζαν τις ο­ρο­θε­τι­κές. Μια πρώ­τη α­πά­ντη­ση εί­ναι ό­τι τα ΜΜΕ δεν πρό­βα­λαν ι­διαί­τε­ρα αυ­τά τα     πε­ρι­στα­τι­κά ού­τε οι πο­λι­τι­κοί πή­ραν δη­μό­σια θέ­ση, ώ­στε να κα­λέ­σουν σε έ­να α­ντι­φα­σι­στι­κό μέ­τω­πο. Και   σε αυ­τό ευ­θυ­νό­μα­στε ό­λοι, α­κό­μα και η Αρι­στε­ρά.

Το να με­τράς τη ζωή του Έλλη­να ως πιο ση­μα­ντι­κή α­πό τη ζωή ε­νός με­τα­νά­στη εί­ναι σαν να υιο­θε­τείς τη φα­σι­στι­κή ι­δε­ο­λο­γία. «Όταν δο­λο­φο­νεί­ται κά­ποιος άν­θρω­πος, δο­λο­φο­νεί­ται ό­λη η αν­θρω­πό­τη­τα», ό­πως λέει και ο φι­λό­σο­φος Εμμα­νουέλ Λε­βι­νάς. Ο φα­σί­στας δεν  σε σκο­τώ­νει για το τι κά­νεις, αλ­λά για το ποιος εί­σαι. Μαύ­ρος, ε­βραίος, ο­μο­φυ­λό­φι­λος, α­ρι­στε­ρός…  Ο φα­σι­σμός σε κα­τα­δι­κά­ζει γι’ αυ­τό που εί­σαι εκ γε­νε­τής.Αυ­τό εί­ναι που δια­χω­ρί­ζει τη φα­σι­στι­κή ι­δε­ο­λο­γία α­πό ό­λες τις άλ­λες ι­δε­ο­λο­γίες, α­κό­μα και τις δε­ξιές. Αν λοι­πόν μι­λά­με για α­ντι­φα­σι­στι­κό μέ­τω­πο, ας συμ­φω­νή­σου­με ό­τι προ­με­τω­πί­δα του πρέ­πει να εί­ναι ό­τι «ό­λες οι ζωές έ­χουν την ί­δια α­ξία», ό­τι η Μα­κρό­νη­σος, η Γυά­ρος και η Αμυ­γδα­λέ­ζα εί­ναι ε­ξί­σου α­πο­τρό­παια στρα­τό­πε­δα συ­γκέ­ντρω­σης!!

«Να βγει η Χρυ­σή Αυ­γή ε­κτός νό­μου». Πρό­κει­ται για μία συ­ζή­τη­ση χω­ρίς βά­ση; Κα­τ’ αρ­χάς θέ­λω να πω ό­τι στην Ελλά­δα υ­πάρ­χει έ­να α­κό­μα πα­ρά­δο­ξο. Η Χρυ­σή Αυ­γή εί­ναι ταυ­τό­χρο­να  νό­μι­μο κόμ­μα και εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση. Αν δού­με για πα­ρά­δειγ­μα του Ιρλαν­δούς, τους Βά­σκους ή τους Κουρ­δους, χω­ρίς σε κα­μία πε­ρί­πτω­ση να θέ­λω να κά­νω κα­μία ι­δε­ο­λο­γι­κή ταύ­τι­ση, το Σιν Φέιν ή­ταν το νό­μι­μο πο­λι­τι­κό κόμ­μα, ε­νώ ο Ι­ΡΑ ή­ταν η πα­ρά­νο­μη έ­νο­πλη ορ­γά­νω­ση. Στην Ελλά­δα, ό­μως, υ­πάρ­χει πλή­ρης σύ­μπτω­ση. Η ΧΑ     εί­ναι κόμ­μα και συμ­μο­ρία. Η α­πα­γό­ρευ­ση πο­λι­τι­κών κομ­μά­των εί­ναι α­τε­λέ­σφο­ρη και προ­βλη­μα­τι­κή. Δεν πρέ­πει να ξε­χνά­με, ε­πί­σης, ό­τι έ­χει χρη­σι­μο­ποιη­θεί κυ­ρίως, για να μην πω α­πο­κλει­στι­κά, ε­να­ντίον της    Αρι­στε­ράς. Το Γερ­μα­νι­κό Συ­νταγ­μα­τι­κό Δι­κα­στή­ριο και το Ευ­ρω­παϊκό Δι­κα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων    Δι­καιω­μά­των έ­χουν α­πο­φα­σί­σει ό­τι η α­πα­γό­ρευ­ση του ΚΚ της Δυ­τι­κής Γερ­μα­νίας δεν πα­ρα­βία­ζε τα αν­θρώ­πι­να   δι­καιώ­μα­τα. Η ά­πο­ψη μου ως νο­μι­κού εί­ναι ό­τι α­πο­τε­λεί φρού­δα ελ­πί­δα και πο­λι­τι­κό λά­θος να θεω­ρεί­ται ό­τι ο νό­μος μπο­ρεί να α­πα­γο­ρέ­ψει την ι­δέα του φα­σι­σμού. Οι ι­δέες δεν α­ντι­με­τω­πί­ζο­νται α­πό τον νό­μο, αλ­λά   α­πό την πο­λι­τι­κή στις γει­το­νιές, στους δρό­μους στη Βου­λή. Επο­μέ­νως, α­κό­μα και αν τε­θεί ε­κτός νό­μου η Χρυ­σή Αυ­γή, μπο­ρεί να ξα­να­φτια­χτεί με άλ­λη ο­νο­μα­σία και να συ­νε­χί­σει τη δρα­στη­ριό­τη­τά της, ό­πως έ­γι­νε με α­πα­γο­ρευ­μέ­να κόμ­μα­τα στην Τουρ­κία ή την Αί­γυ­πτο. Αυ­τό που μπο­ρεί και πρέ­πει να γί­νει εί­ναι να         α­ντι­με­τω­πι­στούν οι πρά­ξεις των στε­λε­χών και με­λών της Χρυ­σής Αυ­γής ως ε­γκλή­μα­τα και η ορ­γά­νω­ση ως συμ­μο­ρία. Το ελ­λη­νι­κό ποι­νι­κό δί­καιο εί­ναι πλού­σιο σε δια­τά­ξεις που ε­πι­τρέ­πουν τη δίω­ξη σε τέ­τοιο            ε­πί­πε­δο, α­πλώς η α­στυ­νο­μία, οι ει­σαγ­γε­λείς και οι δι­κα­στι­κές αρ­χές δεν τις χρη­σι­μο­ποιούν.

Εί­ναι α­δια­νό­η­το να εκ­κρε­μούν μό­λις 6 δι­κο­γρα­φίες για ε­γκλή­μα­τα που γί­νο­νται κά­θε μέ­ρα και έ­χουν        στοι­χειο­θε­τη­θεί και κα­ταγ­γελ­θεί στις αρ­χές.Λεί­πει η πο­λι­τι­κή βού­λη­ση για τη δίω­ξη του φα­σι­σμού και ό­χι τα    μέ­σα.

.

.

Kαρέ   V

Η ατάκα που κάπου πήρε το μάτι μου στο twitter και αυτόματα αγάπησα  και υιοθέτησα:

» .. τον  φασισμό, βαθειά κατάλαβέ τον ! Δεν θα πεθανει από  μόνος! Φωτογράφησε τον» !

Δεν ξέρω αν τελικά κατάφερα να τον φωτογραφίσω επαρκώς , αλλά προσπάθησα και θα συνεχίσω να το προσπαθώ καθημερινά  όσο μπορώ και φέρνω στο νου αυτους τους στίχους του μικρού παιδιού από την Αφρική ..

Advertisements

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s