Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Αν δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο για τα παιδιά , τότε δεν είναι καθόλου περίεργο που είμαστε στο έλεος των δανειστών και αυτών που μας κυβερνάνε με αυτόν τον τρόπο…

Αν δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο για τα παιδιά , τότε δεν είναι καθόλου περίεργο που είμαστε στο έλεος των δανειστών και αυτών που μας κυβερνάνε με αυτόν τον τρόπο…

smoking

Σήμερα σας γράφω πίνοντας καφέ στα Βόρεια Προάστεια.Προφανώς λόγω της επετείου της 28ης Οκτωρβίου τα κοντινά γυμνάσια έχουν γιορτή ή μειωμένο σχολικό ωράριο (ή έχει «κοπάνα») γιατί το Κεφαλάρι είναι γεμάτο από παιδιά από τα κοντινά σχολεία. Να είναι δεκατέσσερα. δεκαπέντε, ή δεκαέξι χρονών; Ένα στα τρία από αυτά καπνίζει. Δεν κατηγορώ τα παιδιά. Το κάπνισμα δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί ένα είδος χειραφέτησης.

 

Μια  …..  «τελετή»    ενηλικίωσης.fag_ash_lill-270x265

Σκέφτομαι όμως πόσο για μια φορά ακόμα σαν κοινωνία έχουμε αποτύχει απέναντι στις επόμενες γενιές. Απίο τη μια η οικογένεια (μέλη της οποίας καπνίζουν στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους) από την άλλη τοσχολείο, δημοτικό και γυμνάσιο, στο οποίο οι δάσκαλοι καπνίζουν μπροστά στα παιδιά και δεν έχουν ξοδέψει χρόνο να εξηγήσουν στους μαθητές τους γιατί αυτό είναι μια τραγωδία. Και παραδίπλα ποιός άλλος: η πολιτεία, που δεν εφαρμόζει το νόμο!

εφηβη καπνιστρια

Ποιος αγοράζει τα τσιγάρα αυτά;
Ποιος τα δίνει στα παιδιά;
Γιατί δεν υπάρχει μία οργανωμένη εκστρατεία – την οποία θα μπορούσαν να χορηγήσουν δύο τρεις διαφημιστές δωρεάν ως corporate responsibility – στην οποία τα «ινδάλματα», όπως αθλητές και καλλιτέχνες να λένε πως δεν είσαι καθόλου «cool» όταν καπνίζεις; Γιατί να μην υποχρεώνονται οι εταιρείες εισαγωγής και παραγωγής τσιγάρου να καταβάλουν τμήμα των συγκλονιστικών εσόδων τους για την χρηματοδότηση αυτής αντικαπνιστικής καμπάνιας για τα παιδιά;

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια οικονομική αποτίμηση στο μελλοντικό κόστος στη δημόσια υγεία από τις επιπτώσεις του καπνίσματος.
Θα μπορούσε να αποτελεί μια «μνημονιακή» απαίτηση, αφού έχει επιπτώσεις στο έλλειμα.

Αν πραγματικά χρειάζεται να μας σέρνει δια της βίας κάποιος ή κάτι  άλλο προκειμένου να κάνουμε το αυτονόητο ακόμα και για τα παιδιά σε αυτή τη χώρα δεν είναι καθόλου περίεργο που είμαστε στο έλεος των δανειστών και αυτών που μας κυβερνάνε με αυτόν τον τρόπο…

2 thoughts on “Αν δεν μπορούμε να κάνουμε το αυτονόητο για τα παιδιά , τότε δεν είναι καθόλου περίεργο που είμαστε στο έλεος των δανειστών και αυτών που μας κυβερνάνε με αυτόν τον τρόπο…

 1. οι κοινωνίες κατά καιρούς προσφεύγουν σε εθισμούς. Μη με ρωτάς το γιατί, είναι μεγάλη κουβέντα (και ναι έχει να κάνει με τον απογαλακτισμό από το στήθος της μάνας -τέρμα φροϋδική εξήγηση υποθέτω).
  Τέσπα.
  Οι κοινωνίες που λες καταφεύγουν σε εθισμούς (πχ ποτό, τσιγάρο, ναρκωτικά, τζόγος κλπ). Περιοδικά λοιπόν, κάποια σκοτεινά και ισχυρά γατόνια, μαζεύονται και αποφασίζουν ποιές ουσίες ή συνήθειες θεωρούνται νόμιμες και ποιές όχι. Έτσι υπήρξε η ποταπαγόρευση, η δίωξη των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, η νομιμοποίηση του χόρτου, του τσιγάρου και του «νόμιμου τζόγου»
  Στην ουσία, αύριο – μεθαύριο μπορεί να ποινικοποιηθεί το τσιγάρο και το αλκοόλ και να νομιμοποιηθεί ο τζόγος και η κόκα.
  Κι όλα αυτά γιατί τα ανωτέρω γατόνια γνωρίζουν οτι δεν μπορούν να απαγορεύσουν τα πάντα, καθώς στα πρώτα πέντε λεπτά θα αρχίσει να καίγεται το σύμπαν.
  Στην ουσία δεν επιλέγουμε εμείς τους εθισμούς μας…(ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε).
  μην περιμένεις λοιπόν εκστρατείες για το κόψιμο του τσιγάρου (ούτως ή άλλως όπου μυρίζει χρήμα, μυρίζει κι ανθρώπινο αίμα)
  Ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας.

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s