Αρχική » ΙΣΤΟΡΙΑ » Γερμανική εισβολή στην Αθήνα (φωτογραφικά ντοκουμέντα)

Γερμανική εισβολή στην Αθήνα (φωτογραφικά ντοκουμέντα)

27/4/1941 Η Αθήνα στα χέρια των ναζιστών. – Η τριπλή κατοχή.

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, γνωστή και με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μαρίτα»), ήταν πολεμική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έλαβε χώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την νότια Αλβανία. Η μάχη διεξήχθη μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων (Ελλάδα και Βρετανική Κοινοπολιτεία) και των δυνάμεων του Άξονα (Ναζιστική Γερμανία, Φασιστική Ιταλία και Βουλγαρία).

Σε συνδυασμό με τη Μάχη της Κρήτης και… αρκετών ναυτικών συγκρούσεων η Μάχη της Ελλάδας θεωρείται τμήμα των ευρύτερων πολεμικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο της Βαλκανικής Εκστρατείας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Μάχη της Ελλάδας θεωρείται συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε με την εισβολή ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940. Μέσα σε μερικές εβδομάδες οι Ιταλοί είχαν εκδιωχθεί από την Ελλάδα και οι ελληνικές δυνάμεις προωθήθηκαν και κατέλαβαν μεγάλο τμήμα της νότιας Αλβανίας.
Τον Μάρτιο του 1941 μία μεγάλη ιταλική αντεπίθεση απέτυχε και η Γερμανία αναγκάστηκε να προστρέξει σε βοήθεια της συμμάχου της. Η γερμανική εισβολή ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941, με την εισβολή γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας, σε μία προσπάθεια να ασφαλίσουν τη νότια πλευρά της.
Οι συνδυασμένες δυνάμεις της Ελλάδας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας πολέμησαν με μεγάλη επιμονή, όμως υστερούσαν σε αριθμό και εξοπλισμό και τελικά κατέρρευσαν
Η Αθήνα έπεσε στις 27 Απριλίου. Παρόλα αυτά οι Βρετανοί κατόρθωσαν να εκκενώσουν περίπου 50.000 στρατιώτες.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών κάθε πέντε λεπτά μετέδιδε διαταγή της μόνης κυβερνητικής αρχής που παρέμενε στην ελληνική πρωτεύουσα, του Ανώτερου Στρατιωτικού Διοικητή Αττικοβοιωτίας υποστράτηγου Χρ. Καβράκου.
Λόγω επιτακτικής ανάγκης ζητούσε με τη διαταγή του ο στρατηγός να σταματήσει κάθε κίνηση στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια, όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά και οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να σταματήσει η αντιαεροπορική άμυνα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής να παραμείνουν στις θέσεις τους και, πρόσθετε στη διαταγή, δεδομένου ότι «η πόλις είναι ανοχύρωτος και ουδεμία θα προβληθή αντίστασις, αξιώ όπως μη ακουσθή ουδέ εις πυροβολισμός».
Επιχειρώντας να δώσει κουράγιο στους Αθηναίους, ο εκφωνητής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος μετέδιδε με τη χαρακτηριστική φωνή του τις τελευταίες ελεύθερες φράσεις που μπορούσαν να ακουσθούν:
Η ελληνική εκστρατεία τελείωσε με μία γρήγορη και καθολική γερμανική νίκη με την πτώση της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο, μέσα σε ακριβώς είκοσι τέσσερις μέρες.

Κυριακή, 27η Απριλίου 1941. Σε ένα καφενείο, όπως τους άξιζε, περίμεναν τους εισβολείς οι τέσσερις άνδρες που ανέλαβαν το θλιβερό καθήκον της παράδοσης της πόλεως των Αθηνών. Ήταν ο φρούραρχος Αθηνών, υποστράτηγος Χρ. Καβράκος, ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας Κ. Πεζόπουλος και οι δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιώς Αμβρόσιος Πλυτάς και Μιχ. Μανούσκος. Στην Επιτροπή προβλεπόταν ως πρόεδρος ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ο οποίος αρνήθηκε όμως να παραστεί μη αντέχοντας να συναντήσει τους εισβολείς. Το καφενείο ονομαζόταν «ΛΟΥΞ» -άλλοι έγραψαν «ΠΑΡΘΕΝΩΝ»-, ανήκε στον κτηματία Ανδρέα Γλεντζάκη και βρισκόταν στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, απέναντι από την τότε έπαυλη Θων.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Αθήνα ήταν μια ανοχύρωτη πόλη που δεν είχε την πρόθεση να προβάλει αντίσταση. Ο Γερμανός αντισυνταγματάρχης Φον Σέιμπεν όρισε ουσιαστικά πολιτικούς διοικητές των Αθηνών και του Πειραιώς τους δύο δημάρχους, ενώ κατέστησε αιχμάλωτο πολέμου και υπεύθυνο για τυχόν εχθρικές πράξεις τον υποστράτηγο Καβράκο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρεσβευτής της Γερμανίας πρίγκιπας Έρμπαχ και ο γραφικός Γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Αθήνα Κλεμ φον Χόχενμπεργκ, ο οποίος μέχρι τότε βρισκόταν σε
κατ’ οίκον περιορισμό. Η συνέχεια του δράματος δόθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο των Αθηνών, ενώ μηχανοκίνητες φάλαγγες καταλάμβαναν στρατηγικά σημεία της αττικής γης.

Ως γνωστόν, ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος αρνήθηκε να ορκίσει την Κατοχική Κυβέρνηση Γεωργίου Τσολάκογλου λέγοντας πως «δεν μπορώ να ορκίσω Κυβέρνηση προβληθείσα από τον εχθρό. Εμείς γνωρίζουμε ότι τις Κυβερνήσεις τις ορίζει ο λαός ή ο Βασιλεύς»! Κατόπιν τούτου ακολούθησε η πλέον τιμητική καθαίρεση Ιεράρχη στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Ο Αρχιεπίσκοπος καθαιρέθηκε με Συντακτική Πράξη της Κατοχικής Κυβέρνησης στις 2 Ιουνίου 1941 και ο ελληνικός λαός βυθίστηκε στο μαύρο σκοτάδι της Κατοχής.

1

28/4/1941»Λαϊκός Παρατηρητής» – »Η Αθήνα στα χερμανικά χέρια» (Ο Λαίκός Παρατηρητής ήταν το επίσημο έντυπο όργανο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας).

27041941 οι ναζί στην Βασιλίσσης Σοφίας.

27/4/1941 οι ναζί στην Βασιλίσσης Σοφίας.

27041941 οι ναζί στην οδό Αθηνάς – ανάμεσα σε μικροπωλητές.

27/4/1941 οι ναζί στην οδό Αθηνάς – ανάμεσα σε μικροπωλητές.

27041941 οι ναζί φθάνουν στο υπουργείο Ναυτικών.

27/4/1941 οι ναζί φθάνουν στο υπουργείο Ναυτικών.

19410427panigyriastinprwf8

27/4/1941 πανηγυρισμοί στην γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

19410427svastigaacropolfp0
27/4/1941 οι ναζί φθάνουν στην Ακρόπολη και υψώνουν την σβάστικα, αποκαθηλώνοντας την ελληνική σημαία και μολύνοντας τον ιστορικό αυτόν χώρο.

19410427panigyriastinprwf8
27/4/1941 Λίγες ώρες αργότερα, ξαναϋψώνουν την ελληνική σημαία δίπλα στην σβάστικα.

19410427kavrakosparthenuu5
27/4/1941 ο φρούραρχος των Αθηνών στρατηγός Καβράκος παραδίδει στους ναζί την κατακτηθείσα πόλη.

19410727parthenonmx6
27/4/1941 η τελετή της παράδοσης έγινε στο …. καφενείο ‘‘Παρθενών’’ στους Αμπελόκηπους!

katohikahrimatadn2
Μαζί με τους κατακτητές έρχονται και τα κατοχικά χρήματα – γερμανικά, ιταλικά, βουλγαρικά – (χωρίς καμμία αξία για τις πραγματικές συναλλαγές, τα οποία, μάλιστα, ήσαν και ανεπίδεκτα σε συναλλαγές, εκτός Ελλάδας).

ζοναρς
Οι ναζί πίνουν τον καφέ τους στου ‘‘Ζώναρς’’, με τα άνευ αξίας κατοχικά χρήματα.

leilasiamekatohikohrimafc4
Και λεηλατούν όλα τα είδη από τα καταστήματα, χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα, οδηγώντας, γρήγορα, την Αθήνα στον λιμό, στην εξαθλίωση και στον θάνατο.

κα8ημερινη
Η ‘‘Καθημερινή’’ την επόμενη ημέρα (28/4/1941) αναγγέλει την κατάληψη της Αθήνας.

Twisted Evil Δεν έφθαναν οι κατακτητές. Μαζί τους ήλθαν και οι Κούϊσλιγκς, τα ανδρείκελά τους, δηλαδή η κυβέρνηση των προδοτών, στις 30/4/1941.

19410430tsolakoglouen6

Πρώτος και καλύτερος ο στρατηγός Τσολάκογλου, ο γερμανοντυμένος πρωθυπουργός και τα πρωτοπαλίκαρά του, ο Πλάτων Χατζημιχάλης υπουργός Εθνικής ( ; ) Οικονομίας, δίπλα του δεξιά και ανάμεσά τους ο στρατηγός Γεώργιος Μπάκος, υπουργός Εθνικής ( ; ) Άμυνας.

Και ενώ οι ναζί παρελαύνουν στην Πανεπιστημίου στις 3/5/1941 (χωρίς κοινό και μόνους φιλοθεάμονες στρατιώτες σε διατεταγμένη υπηρεσία), για να εορτάσουν τη νίκη τους και να υπογραμμίσουν τον κατοχικό χαρακτήρα της παρουσίας τους στους κατακτημένους Αθηναίους…

sotiriosgotzamanisne7

Σωτήριος Γκοτζαμάνης. Exclamation Οι κουίσλιγκς επιτίθενται, με χαμέρπεια και ανείπωτη αθλιότητα στον υπό αναγκαστική εξορία βασιλιά Γεώργιο Β’, με το άθλιο άρθρο του υπερυπουργού Οικονομίας Σωτήριου Γκοτζαμάνη, με τον τίτλο : ‘‘ΣΙΩΠΑ ΓΕΩΡΓΙΕ’’.

1941   Λίγο μετά τη γερμανική εισβολή, οι Αθηναίοι αρχίζουν να προμηθεύονται το ψωμί με δελτίο, ενώ οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό….

 Related Articles:

28η Οκτωβρίου( 70 χρόνια μετά)

Κατοχή και δεν το έχουμε πάρει ακόμα χαμπάρι 

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Advertisements

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s