Αρχική » ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ » To Άμστερνταμ, φίλε, δεν είναι μόνο το χόρτο!

To Άμστερνταμ, φίλε, δεν είναι μόνο το χόρτο!

ams

Μια συζήτηση που άθελα μου άκουσα σήμερα μεσα στο μετρό , από δυο νεαρους που κάθονταν απέναντι μου με έβαλε σε σκέψεις και έγινε η αφορμή για να σας γράψω πάλι για το Αμστερνταμ. Μια από τις ομορφότερες πόλεις που έχω επισκεφθεί, την ολλανδική πρωτεύουσα με τα πολλά κανάλια.

Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη, με δεκάδες αξιοθέατα παντός τύπου, έναν υπέροχο τρόπο ζωής και πολύ συμπαθείς και ευγενικούς κατοίκους. Παρ’ όλα αυτά, σήμα κατατεθέν της πόλης έχει γίνει με τα χρόνια το χόρτο, λόγω της αφθονίας και ελευθερίας καπνίσματος στα περίφημα «coffee shops» της πόλης.

Χόρτο, μια ουσία με αρκετές (αναλόγως γούστου θετικές ή αρνητικές) παρενέργειες, καθώς και πολλά συνώνυμα, όπως αφγάνι, γάρο, γελαστό τσιγάρο, γκάντζα, ινδική κάνναβις, κανναβούρι, κρητικό, λεμόνι, Μαίρη Τζέην, μαριχουάνα, μαρουγάνα, μαυράκι, μαύρη, μαύρο, μελαχρινή κτλ.

Μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού στον κόσμο, όμως για πολλούς “πρωτεύουσα” της ουσίας αυτής, είναι το Άμστερνταμ. Αυτό αποτελεί ευχή και κατάρα για την πόλη. Ευχή, επειδή προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι την επισκέπτονται για να καπνίσουν ελεύθερα χόρτο. Κατάρα, επειδή σιγά-σιγά χάνει το στίγμα μιας κατά γενική ομολογία πανέμορφης πόλης, με το χόρτο να (της) κλέβει ουσιαστικά την παράσταση.

Κατ’ αρχήν, οφείλω να διευκρινίσω, πως στόχος του κειμένου δεν είναι να κατακρίνει την πράξη του καπνίσματος χόρτου, ούτε και αυτούς που το καπνίζουν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του και όχι κατ’ ανάγκη με τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας (η οποία πολλές φορές εξισώνει το χόρτο με τα βαριά ναρκωτικά).

Αντ’ αυτού, αυτό που με πειράζει και μερικές φορές με εκνευρίζει αφάνταστα, είναι όταν ακούω συζητήσεις νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα αποτελέσουν κάποτε τον πυρήνα της χώρας τους, με τις αναφορές στο Άμστερνταμ να περιορίζονται μοναχά στα coffee shops, τα οποία χαρακτηρίζονται σαν άλλες «χώρες των θαυμάτων».

Θεωρώ πως κάποιοι σημαντικοί τομείς πτυχές της ζωής μας έχουν βελτιωθεί αισθητά. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι αυτός της διακίνησης πληροφοριών. Δόξα τω Θεώ, ο καθένας έχει δικό του υπολογιστή, με τον οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να σερφάρει στο διαδίκτυο και να συλλέξει πληροφορίες για οτιδήποτε τον αφορά / προβληματίζει / ενδιαφέρει κτλ.

Η μεγάλη ανάπτυξη του διαδικτύου, είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να αγοράζει τα πάντα online, ακόμη και τα αεροπορικά του εισιτήρια. Ο καθένας μπορεί να ψάξει (συγκρατήστε το συγκεκριμένο ρήμα), να βρει και να οργανώσει το ταξίδι του, ανεξαρτήτως διάρκειας και προορισμού, όπως αυτός επιθυμεί.

Έχοντας όλες αυτές τις ευκολίες «ανά χείρας», καθώς και τη δυνατότητα να -ψάξουμε-, μου είναι αδιανότητο να δεκτώ, πως «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο χόρτο» (ατάκα που είχα διαβάσει κάποτε σε ένα διαδικτυακό άρθρο). Μπορώ να δεκτώ πως δεν είναι όλοι άνθρωποι της τέχνης, έτσι από τα πολλά αξιοθέατα της πόλης θα παραβλέψω τα δεκάδες πασίγνωστα μουσεία τέχνης, εκτός βέβαια από αυτό του ζωγράφου Βαν Γκογκ, το οποίο αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη.

Είναι πραγματικά τόσα πολλά, αυτά που μπορείς να δει και να κάνει κάποιος στο Άμστερνταμ, που πραγματικά είναι κρίμα να χαραμιστεί μια τέτοια επίσκεψη στα coffee shops. Παραθέτω κάποια παραδείγματα, τα οποία ίσως πείσουν κάποιους.

Κατ’ αρχήν βρίσκεστε σε μια πόλη με φημισμένη αρχιτεκτονική, παραδείγματα της οποίας θα δείτε σε κάθε γωνιά της πόλης. Είτε πρόκειται για τα παραδοσιακά διόροφα ή τριόροφα στενά πολύχρωμα σπίτια, είτε για μοντέρνα υπερσύγχρονα μουσεία, η αισθητική και η φιλοσοφία της ολλανδικής αρχιτεκτονικής, προκαλούν τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Ένα άλλο «συν» της πόλης, αποτελούν τα κανάλια της, στα οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε εξαιρετικές βαρκάδες, με τους φίλους ή τον άνθρωπό σας, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αυτή η διαφορετική όψη της πόλης, μέσα από τα κανάλια, θα σας μείνει αξέχαστη.

Ακόμα κάτι, το οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι οι καλτ τοποθεσίες της πόλης, όπως τα περίφημα «Κόκκινα Φανάρια» της Red Light District ή ακόμη τα πολλά μουσεία του σεξ, στα οποία παρουσιάζονται κάποιες από τις πιο ανορθόδοξες μεθόδους σεξουαλικής ικανοποίησης.

Όταν είναι κανείς στο Άμστερνταμ, οφείλει να επισκεφθεί και κάποιους χώρους με αναφορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως το σπίτι της Άννας Φρανκ. Πρόκειται για το κτίριο, στο οποίο η Άννα έγραψε το ημερολόγιο της, καθώς κρυβόταν με την οικογένεια της από τους Ναζί.

Για να προλάβω αυτούς που δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα πολιτιστικά της πόλης, κάνω μια αναφορά στην καταπληκτική Amsterdam Arena, που αποτελεί έδρα της πιο ξακουστής ομάδας της χώρας, την ομάδα-θρύλο με την ονομασία Άγιαξ (ολλανδικό όνομα “Αίαντας”). Εκτός από την ξενάγηση μέσα στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου, αξίζει να πληρώσετε κάτι παραπάνω για να επισκεφθείτε το ξακουστό μουσείο και την τροπαιοθήκη της ομάδας. Η ιστορία του συγκεκριμένου συλλόγου προκαλεί δέος, ενώ κάποια από τα αντικείμενα που θα δείτε στο μουσείο θα σας προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα πιο πάνω αξιοθέατα (κι ακόμα περισσότερα), καθώς και κάποιες άλλες πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων, όπως για παράδειγμα η καταπληκτική εικόνα των ηλικιωμένων να χορεύουν υπό τους ήχους της μουσικής Trance και εντούτοις μοναδικό σημείο αναφοράς παραμένει το «καλό και φτηνό χόρτο», τότε μου έρχεται στο μυαλό, ο περίφημος στίχος της «Σουζάνας» του Τζίμη Πανούση «σεξ, φαΐ, σκατά και ύπνος».

Όσο φτηνά κι αν έχουν γίνει πλέον τα ταξίδια, ένα ταξίδι με μοναδικό σκοπό το κάπνισμα χόρτου, αποτελεί, για μένα τουλάχιστον, πεταμένα λεφτά. Τώρα αν ενδιαφέρει κάποιον ένας συνδυασμός χόρτου και επισκέψεων, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα να δει κανείς την πόλη «με άλλα μάτια», τότε πάω πάσο.

Επαναλαμβάνω πως δεν κατακρίνω κανέναν για την επιλογή να καπνίσει χόρτο, αλλά για την επιλογη, να επισκεφθεί κανείς μια τέτοια πόλη, μοναχά για να το καπνίσει. Στόχος μου είναι να δείξω πόσα χάνει κάποιος, έχοντας μια τέτοια εμμονή.

Αφού πέρασα τόση ώρα απευθυνόμενη στο τρίτο πρόσωπο, ήρθε η ώρα να σ’ το πω ευθέως. Αφού θα ταξιδέψεις, πληρώνοντας ένα συγκεκριμένο ποσό, αξίζει να πραγματοποιήσεις και κάποιες επισκέψεις, οι οποίες θα σου μάθουν και κάτι. Αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου και ψάξε.

To Άμστερνταμ, φίλε, δεν είναι μόνο το χόρτο!

One thought on “To Άμστερνταμ, φίλε, δεν είναι μόνο το χόρτο!

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s