Αρχική » ΙΣΤΟΡΙΑ » 1989: Σαν σήμερα πέφτει το Τείχος του Βερολίνου πέφτει…

1989: Σαν σήμερα πέφτει το Τείχος του Βερολίνου πέφτει…

berlin1

To Τείχος του Βερολίνου από την ανέγερσή του στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989, έκοβε στα δυο  το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας.

Αυτό το τόιχος  υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας,  και ηταν το επιστέγασμα του αποκλεισμού του Βερολίνου που είχε αρχίσει το 1948.

Τουλάχιστον 86 άνθρωποι θανατώθηκαν από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας ( μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες) , κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους . Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 238 προσμετρώντας και τα ατυχήματα, θύματα των οποίων τελικά κατέληξαν.

Τους τελευταίους μήνες του 1989 η Σοβιετική Ενωση και όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα παρέπαιαν με τις ηγεσίες τους να δείχνουν ανήμπορες να αντιστρέψουν την κατάσταση. Στη Γερμανία ήδη από τις 4 Νοέμβρη πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν κάθε βράδυ στο Τείχος σύμβολο της διχοτόμησης της ηπείρου απαιτώντας την κατεδάφισή του.

Στις 9 του μήνα ξεκινά η κατεδάφιση του Τείχους με χιλιάδες πολιτών να βρίσκονται και στις δύο πλευρές, να πανηγυρίζουν, να κλαίνε και να αγκαλιάζονται σφραγίζοντας με τρόπο εμβληματικό μία από τις πιο σημαντικές  στιγμές στη σύγρχρονη  Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Σήμερα, λίγα κομμάτια του Τείχους έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί. Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια: ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο (ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι και την πλατεία Ποτσντάμερ), ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbrücke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery, και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999.

berlin2

Ακόμη, κάποια άλλα μικρότερα τμήματα και λίγα φυλάκια βρίσκονται διασκορπισμένα στην πόλη του Βερολίνου. Όλα τα κομμάτια του τείχους έχουν υποστεί αλλοιώσεις κυρίως από τουρίστες οι οποίοι αφαιρούσαν υλικό από το τείχος για να το κρατήσουν ως σουβενίρ ή να το πουλήσουν. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν καταστήματα σουβενίρ στο Βερολίνο τα οποία πουλάνε μικρά κομμάτια από το τείχος με ή χωρίς πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

Το ανατολικό μέρος του τείχους είναι σήμερα καλυμμένο από γκράφιτι τα οποία δεν υπήρχαν όταν το Τείχος φρουρούταν από οπλισμένους στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1990, 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα τμήματα του Τείχους που δεν είχαν καταστραφεί. Το 2008, και ενόψει της επετείου των 20 ετών από την πτώση του Τείχους ένα χρόνο αργότερα, ξεκίνησε ένα πολυδάπανο σχέδιο για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών αυτών, με τη συμμετοχή μάλιστα και πολλών από τους 118 καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα έργα.

Σε πολλά τουριστικά σημεία της πόλης, ο Δήμος έχει τοποθετήσει πέτρινες πλάκες κατά μήκος της διαδρομής του Τείχους και μεταλλικές επιγραφές που αναγράφουν: «Berliner Mauer 1961-1989».

berlin 3«9 Νοεμβρίου 1989.
Ο κόσμος αλλάζει.
Γίνεται για πολλούς πιο φιλικός, πιο ανθρώπινος. Αδέλφια που είχαν χρόνια να αγκαλιαστούν, συγγενείς, φίλοι παιδικοί γίνονται ένα. Μια ψυχή, μαζί. Για ένα καλύτερο «αύριο».
Γιατί μια χώρα κομμένη στα δύο, είναι όνειδος για όλους μας. Όχι μόνο για αυτούς που έφτιαξαν το τείχος μα και για αυτούς που το συντηρούσαν επειδή είχανε οικονομικά οφέλη από τον διαχωρισμό.
Μα πως να διαχωρίσεις τις ζωές;
Πέρα από κόμματα και πολιτική, πέρα από ιδεολογίες και ψυχρούς πολέμους, οι Ανθρωποι δημιουργήθηκαν να ζουν ενωμένοι» .

Είναι η μια άποψη …

Κάποιοι το αποκάλεσαν , » το Τοίχος του Αίσχους» … Ας δούμε όμως και την άλλη όψη αυτού του νομίσματος . Σκεφτήκαμε ποτέ    πως θα είχε διαμορφωθεί η ζωή και οι οικονομίες στην Ευρώπη αν το τοίχος δεν είχε πέσει … αν  ο αποκλεισμός και η διχοτόμηση της   Γερμανίας είχε διατηρηθεί…   ;;;;

You might also like to read:  Το Βερολίνο σήμερα 

Advertisements

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s