Αρχική » ΓΥΝΑΙΚΕΣ » H Kaia θα μπορούσε να είχε παραμείνει άλλο ένα απ’τα αναρίθμητα, ανήλικα θύματα βιασμού για τα οποία η αστυνομία δεν δίνει δεκάρα.

H Kaia θα μπορούσε να είχε παραμείνει άλλο ένα απ’τα αναρίθμητα, ανήλικα θύματα βιασμού για τα οποία η αστυνομία δεν δίνει δεκάρα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

H  Kaia*, ένα εντεκάχρονο κοριτσάκι που έπεσε θύμα βιασμού μήνκυβέρνηση της χώρας της γιατί απέτυχε να την προστατέψει… και κέρδισε. Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ιστορική νίκη για να βοηθήσουμε κι άλλες γυναίκες, αλλά χρειαζόμαστε στήριξη για να τα καταφέρουμε. Αν ο καθένας από μας δεσμευτεί €3 τώρα, μπορούμε να κάνουμε αυτή την καταπληκτική νίκη την αρχή μιας νέας εποχής για την προστασία των γυναικών:

Η  Kaia* ήταν έντεκα μόνο χρονών όταν κακοποιήθηκε και βιάστηκε καθώς πήγαινε στο σχολείο. Μια δασκάλα την πήγε στο νοσοκομείο, αλλά η αστυνομία απαίτησε χρήματα για να πάρει κατάθεση από το κοριτσάκι.

Η Kaia λοιπόν έκανε κάτι απίστευτα γενναίο. Έκανε μήνυση στην αστυνομία επειδή απέτυχε να την προστατεύσει. Αυτό που είναι ακόμα πιο απίστευτο είναι αυτό που έγινε στη συνέχεια.

Στην Κένυα όπου μένει η Kaia, κάθε μισή ώρα βιάζεται και μια κοπέλα. Η αστυνομία συνήθως κάνει τα στραβά μάτια, απομονώνοντας έτσι ακόμη πιο πολύ τα θύματα και ενισχύοντας την αντίληψη ότι ο βιασμός είναι ΟΚ.

Η Kaia όμως, μαζί με άλλα δέκα νεαρά θύματα βιασμού, πήγαν κόντρα σ’αυτό. Την ημέρα της δίκης, αψήφησαν τις απειλές που δέχονταν για την ζωή τους και ένα πιθανό μπλόκο απ’την ασφάλεια του δικαστηρίου, και βάδισαν προς το κτίριο του δικαστηρίου φωνάζοντας «Χάκι γιάνγκου», που στα Σουαχίλι σημαίνει «Απαιτώ τα δικαιώματά μου». Εκείνη τη μέρα ο δικαστής απεφάνθη: Τα κορίτσια κέρδισαν!

Οι εκπληκτικοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες και οι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Kaia σε αυτή την υπόθεση, είναι έτοιμοι να κάνουν παρόμοιες μηνύσεις κατά αστυνομικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Αφρική και όχι μόνο, αλλά χρειάζονται πόρους για να το πετύχουν. Εμείς δεν θα εκταμιεύσουμε καμία χρηματική δέσμευση εάν δεν πιάσουμε πρώτα το στόχο μας. Αν όμως 30.000 δεσμευτούμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με €3 τώρα, μπορούμε να επαναλάβουμε αυτή την ανατρεπτική νίκη και σε άλλες χώρες. Ας θυμίσουμε λοιπόν στην αστυνομία ότι ο βιασμός είναι σοβαρό έγκλημα και ας κάνουμε ένα μεγάλο, θαρραλέο βήμα στον αγώνα για την προστασία των γυναικών:

https://secure.avaaz.org/en/take_kaia_win_global_loc_nd_greek/?bEqrseb&v=31387

Όταν συνέβη αυτό το τραγικό περιστατικό στην Kaia θα μπορούσε να είχε παραμείνει απλά άλλο ένα απ’τα αναρίθμητα, ανήλικα θύματα βιασμού για τα οποία η αστυνομία δεν δίνει δεκάρα. Αλλά η Κένυατισσα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα του παιδιού Mercy Chidi και η Καναδή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fiona Sampson ένωσαν τις δυνάμεις τους και αγωνίστηκαν στα δικαστήρια ενάντια σ’αυτή την αδικία.

Όλα ξεκίνησαν στην Κένυα από μια ομάδα συναδέλφων από τον Καναδά, την Κένυα, το Μαλάουι και τη Γκάνα. Αρχικά φαινόταν ακατόρθωτο να μηνύσουν την αστυνομία για αδράνεια, αλλά πήραν ρίσκα, επέμειναν και τελικά νίκησαν γράφοντας ιστορία. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε. Όπως κάθε αγώνας χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και χρήματα για να κερδίσουμε και να χαράξουμε μια νέα πορεία προς την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Αν καταφέρουμε να μαζέψουμε αρκετά χρήματα θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε αυτή την τεράστια νίκη και σε άλλες χώρες της Αφρικής αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Πως θα το κάνουμε αυτό;

  • Θα χρηματοδοτήσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλη την Αφρική και ανά τον κόσμο.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε δυνατές τακτικές για εκστρατείες που θα εξασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις αυτές θα επιβληθούν.
  • Θα πιέσουμε για μαζικές και αποτελεσματικές ενημερωτικές καμπάνιες οι οποίες θα χτυπήσουν το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας στη ρίζα του και θα βοηθήσουν να το εξαλείψουμε μια για πάντα.
  • Θα οργανώσουμε περισσότερες εκστρατείες πάνω σε παρόμοια περιστατικά χρησιμοποιώντας έξυπνες στρατηγικές

Δεσμεύσου να προσφέρεις €3 τώρα για να ξεκινήσουει αυτόε  ο σημαντικός  αγώνας  αμέσως. Δεν θα εκταμιυτεί  καμία συνεισφορά παρά μόνο αν φτάσει ο στόχος των 30.000 δωρεών που θα  επιτρέψει να οργανωθεί αυτή  η πρωτοβουλία:

Σαν πολίτες, συχνά καλούμε τους πολιτικούς ηγέτες και άλλους αρμόδιους να λάβουν στα σοβαρά την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι σημαντικό να ασκούμε πίεση, αλλά όταν αποτυγχάνουν να πράξουν το σωστό οφείλουμε να χτυπάμε τα συμφέροντά τους και να τους πηγαίνουμε στα δικαστήρια. Έτσι στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: ότι όχι μόνο υπάρχουν συνέπειες για τα εγκλήματά τους, αλλά και ότι η εποχή του μισογυνισμού στον πολιτισμό μας και τις κοινωνίες μας πλησιάζει στο τέλος της.
* Το Kaia είναι ένα ψευδώνυμο, αλλά η ιστορία της είναι αληθινή. Δεν είναι το κορίτσι της φωτογραφίας.

Advertisements

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s