Αρχική » ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ » Δεκέμβρης πια …

Δεκέμβρης πια …

leonid_afremov_art_work_1

Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης ή Χριστουγεννάρτς (ποντιακά) ή Σινιντρέ (Αρβανίτικα) είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών.

Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα, αφού ο Δεκέμβρης ήταν ο 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Με το που μπαίνει ο Δεκέμβρης το κρύο αρχίζει να  γίνεται  τσουχτερό ενώ την 22 Δεκεμβρίου μπαίνει επισήμως ο Χειμώνας και ξεκινούν τα χιόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε ο Δεκέμβριης  λέγεται και «Άσπρος μήνας», «Ασπρομηνάς» αλλά και «χιονιάς».

xionias

Επειδή τα τελευταία χρόνια πάμε προς το οριστικό χάσιμο όλων εκείνων που μας χαρακτήριζαν σαν λαό,σαν χώρα ,τα ήθη,τα έθιμα,τις παραδόσεις μας,ας θυμηθούμε κάποια λαογραφικά στοιχεία για το μήνα αυτό.

Ο Δεκέμβρης είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ηλιακού μας έτους,αλλά ο δέκατος μήνας όπως το λέει και το όνομά του.

Ο χρόνος για τους Ρωμαίους άρχιζε από τον Μάρτιο. Ετσι ο Δεκέμβριος ήταν ο δέκατος μήνας του χρόνου. Δωδέκατος μήνας έγινε στο γρηγοριανό ημερολόγιο.

Ο Δεκέμβριος αντιστοιχεί στο Αττικό ημερολόγιο με το μήνα Ποσειδώνα
(12 Δεκεμβρίου – 10 Ιανουαρίου).

Από τη ζωή των αγροτών,όπως αυτή εξελίσσεται μέσα στο Δεκέμβρη,τρείς είναι οι εμπειρίες του χρόνου που <<πρωταγωνιστούν >> !

Το κρύο,το τέλος της σποράς και η μικρή μέρα.

Το κρύο συνδέεται με τρείς κυρίως γιορτές στην αρχή του Δεκέμβρη.

Της Αγίας Βαρβάρας,του Αγίου Σάββα και του Αη Νικόλα.

Λέγανε παλιά:  –  <<Βαρβάρα βαρβαρώνει και Σάββας σαβανώνει και Νικόλας παραχώνει >> !

Στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου,της Δυτικής Μακεδονίας,της Ρούμελης το κρύο συνδέεται και με την γιορτή του Αγίου Ανδρέα.

<< Ο Αγι Αντρέας έφτασε το κρύο αντρειεύει >>

Ο Δεκέμβρης στην παράδοσή μας έχει και το όνομα Αντριας  ή Ντριαςλόγω του κρύου.

Ο Δεκέμβρης μαζί με τον Γενάρη είναι οι πιο κρύοι μήνες του χρόνου.

winter-coffee.jpg

Τα λουλούδια του Δεκέμβρη είναι

narkissos1ο , μοσχομυριστός,  νάρκισσος ( γνωστός και ως ζαμπάκια ή μανουσάκια )

elaioprinow

και  ο ελαιόπρινος.

Οι ζωδιακές πέτρες του είναι

τυρκουαζτο τουρκουάζ που καταπολεμάει  τη φυσική ή πνευματική εξάντληση και την  κατάθλιψη που φέρνουν οι δύσκολες καταστάσεις.Η πέτρα της αλήθειας, συμβολίζει την ειλικρίνεια με τον εαυτό μας. Κάθε τί που σκεφτόμαστε και θέλουμε να κάνουμε υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Ενισχύει την κατανόηση του εαυτού μας, των σκέψεών μας και κάθε τί που θέλουμε να κάνουμε ώστε να πραγματωθεί με τα καλύτερα αποτελέσματα. Βοηθά στον διαλογισμό και ενισχύει το κανάλι της ενέργειας να παραμείνει ανοιχτό. Ενισχύει την λεκτική ή γραπτή επικοινωνία, βοηθάει στο να δίνουμε στους άλλους να καταλάβουν τί ακριβώς θέλουμε να διατυπώσουμε και να εκφράζουμε ακριβώς αυτά που εξυπηρετούν την κάθε στιγμή στη ζωή μας.

LapisLazuliτο λάπις λάζουλι,  που  ενισχύει την εσωτερική δύναμη, τη δημιουργικότητα και την εκδήλωση των συναισθημάτων. Ενδυναμώνει τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα και ανοίγει τις πόρτες προς τη πνευματικότητα. Είναι ιδανικό για να ξεπεράσετε κατάθλιψη, βοηθάει στην επικοινωνία σε όλες τις μορφές της και ενισχύει πραγματικούς δεσμούς φιλίας και αγάπης. Για όσους ασχολούνται με την πνευματικότητα, είναι ιδανικό  καθώς προσφέρει πνευματική διαύγεια και θεραπεία συναισθημάτων.

zirkonio_02το ζιρκόνιο  ( ή ζιργκον ή διαμαντάκι ) a woman’s best friend. Ενισχύει την όρεξη, σβήνει την δίψα και δυναμώνει τα νεύρα. Χρησιμοποιείτο για την θεραπεία των ασθενειών των πνευμόνων, του ήπατος, του παγκρέατος. Αποφορτίζεται σε τρεχούμενο νερό και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου..

και

τανζανιτηςο τανζανίτης.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο.

xeimerino-iliostasio

Ο Δεκέμβρης πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο!

554543358

ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ λοιπόν να έχουμε.. Καλώς να τον διανύσουμε! Δημιουργικά , ειρηνικά και με αγάπη και σύμπνοια Ελληνάκια μου.

 

4 thoughts on “Δεκέμβρης πια …

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s