Αρχική » ΣΚΕΨΕΙΣ » Τα πάνω, κάτω!

Τα πάνω, κάτω!

Λες και το έκανε σκόπιμα η Αννιώ κρέμασε τον παγκόσμιο χάρτη πισω από το γραφείο μου αντεστραμένο! Όταν τον είδα κόσμο έτσι ανάποδα αισθάνθηκα το μυαλό μου να ζορίζεται! Τίποτα από όσα είναι γνώριμα μετά από τόσα χρόνια γεωγραφικής μάθησης δεν είναι στη θέση του, σκέφτηκα.
“ Οχι μόνο ο χάρτης! Ολα φαντάζουν αλλοιώς στα μάτια μου ετούτο το Χειμώμα. Ο κόσμος ολάκαιρος μου φαίνεται σαν να λειτουργεί αλλόκοτα. Σαν να έχει έχει φτάσει κι αυτός σε ανεστραμένη κατάσταση πια! Εντελώς ανάποδα απο οτι τον γνωρίζαμε ως σήμερα. Τα πάνω, κάτω! ”

Τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Άλλωστε ποιός μιλάει πια για σιγουριά και βεβαιότητες, ειδικά σε μια χώρα όπου όλα νομίζαμε ότι ήταν σε μια κάποια σειρά, μέχρι που ήρθε η στιγμή που αποδείχτηκτε το εντελώς αντίθετο ;;;

Που οι νόμοι και ο σχεδιασμός, σε όσα υπάρχουν, αλλάζουν από την μέρα στην άλλη;;;

Σε μια κοινωνία που φάνταζε ανοιχτή όσο ήταν κλειστή και τώρα πια που υποτίθεται ότι άνοιξε, φαίνεται καθαρά – δίκαια ή άδικα δεν ξέρω- όλο και πιο ξενοφοβική!

Σε ένα λαό που ατένιζε τη ζωή και το μέλλον με δάνεια και παρακαταθήκες και με μαγκιά μέχρι που συνειδητοποίησε οτι παλιά το μέλλον αχνοφαινόταν πολύ καλύτερο ενω τώρα εχει μια απόχρωση απροσδόριστη!

Τελικά η αλήθεια δεν είναι το σταθερό έδαφος αλλά η αδιάκοπη κίνηση που αλλάζει όλα όσα είμαστε και όλα όσα βλέπουμε γύρω μας!

Καπου εκει, χαμένη σε τέτοιες σκέψεις θυμήθηκα και τα λόγια ενός ηλικιωμένου φίλου που με άπειρη στοχαστική διάθεση κάποτε μου είχε πει : « Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να φτάσουμε στη στιγμή του χρόνου που είμαστε σήμερα. Άλλες τόσες χιλιάδες χρόνια βρίσκονται και μπροστά μας. Όποια κι αν είναι η θέση σου, οι φιλοδοξίες ή οι φόβοι σου, το «σημερα» είναι ο χρόνος! Ο μόνος χρόνος πάνω στον οποίο έχεις έλεγχο! Μην σκαλίζεις τι έκανες χτες. Είναι ανώφελη κίνηση… ! Βύθισε το βλέμμα σου βαθειά μέσα στον εαυτό σου. Καθάρισε τις σκέψεις σου και αποφάσισε τι θα κάνεις μ αυτή την παλιοσυνήθεια να ζεις!»

Το πήρα από τη σκέψη σου, και το βύθισα λοιπόν κι εγώ πρωί πρωί, αδίστακτα το βλέμμα αυτό, σαν περισκόπιο μέσα μου!

Περίεργη χρονιά η φετινή! Ανάμεσα στα πρωτοβρόχια και τις Καλοκαιριές του, σε ΔΝΤ, διαδηλώσεις, φορολογίες, αφραγκίες, απεργίες και πορείες εμεις πρέπει να διορθώσουμε όλα τα στραβά του χτες !

Να περάσουμε βράδια κλεισμένοι στο σπίτι λέγοντας στην τηλεόραση τον πόνο μας για τα οικονομικά μας!
Να ζήσουμε ζωές άλλων… διαφορετικών ανθρώπων από ότι είμαστε ως τώρα.
Να διαχειριστούμε το φόβο του αύριο που έχει κάτσει σαν ενοχλητική σκόνη παντού μέσα μας!
Με άλλα λόγια να φτιάξουμε ένα μονοπάτι δικό μας… καινούριο … Μια κίνηση αναπάντεχη σαν μπόρα Φθινοπωρινή που τα ξεπλένει όλα! Κάτι, εντελως δικό μας .. διδαγμένο από το χτες μας και γι αυτό εντελως σωστό!

Χειμώνας  της ανάταξης ! Ας αναστρέψουμε λοιπον τον χάρτη, μέσα μας! Θα αντιμετώπισουμε και τα έξω…! Με τη σειρά τους!

Τώρα που αλλάζει και η εποχή ας βαλουμε το «πάνω» πάνω και το κάτω κάτω… Μην αφήσουμε τίποτα αντεστραμένο! Θα έρθουν καλύτερες μέρες σου λέω.

Δεκέμβρης … Καλό Χειμώνα  λοιπόν και .. φτου κι από την αρχή, σε όλα! Μόνο να είμαστε καλά. Έπιασε κρύο έξω… να ντύνεσαι ζεστά…

Advertisements

2 thoughts on “Τα πάνω, κάτω!

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s