Αρχική » ΕΟΡΤΕΣ » Περιμένω το θαύμα των Χριστουγέννων

Περιμένω το θαύμα των Χριστουγέννων

banksy21

Σε άλλους  τέτοιες  μέρες  αρέσει να γιορτάζουν και να ξεφαντώνουν.  Για μένα η παραμονή των  Χριστουγέννων   ήταν  πάντα γιορτή αγάπης, αλλά και περισυλλογής ( ‘Οχι απολογισμών – γι αυτούς υπάρχουν τα γενέθλιά μας) για αυτό και συχνά  αποζητώ  κάποια ώρα με τον εαυτό μου (σε αντίθεση με το Πάσχα). Απόψε ειδικά έπεσα στην παγίδα της μελαγχολίας. Κουλουριάστηκα στη  γωνιά μου και νοσταλγώ τα  ξένοιαστα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων . Ονειρεύομαι αγγαλιές με μανουσάκια  και κάλαντα .

Το μυαλό   στριφογύρισε σα σβούρα και τελικά στάθηκε σε αυτούς που δεν υπάρχουν πια και σε αυτούς που πεθαίνουν. Στον πατέρα, στη δεύτερη μου μάνα που μας άφησε  ένα τέτοι πρωινό ,  σε μια  φίλη που  από  ατύχημα καθηλώθηκε  στο κρεβάτι και σε ένα ηλικιωμένο φίλο που ζει μακρυά και δεν ξέρω αν θα ξαναδώ ποτέ στη ζωή μου.

Το θαύμα των Χριστουγέννων μου φαίνεται τους προσπέρασε όλους τους χωρίς να κάνει διάκριση ανάμεσα σε ζώντες ή νεκρούς….

Οι ζωντανοί καθόμαστε στα τραπέζια με τους φίλους  ( τα παιδιά μας είναι  μακριά)   κι η τηλεόραση παίζει αυτό το φριχτό αχταρμά  όπου μέσα του διαγωνίζονται μεσόκοπες ηθοποιοί  ή γλάστρες εν εξάλλω καταστάση,  σε διαγωνισμούς χορού και τραγουδιού ανάκατα  με μαντινάδες για υπουργούς- λαμόγια ! Κάποιοι  βρίσκουν το κουράγιο, σηκώνονται και στροβιλίζονται σε χορούς  το λιγότερο γελοίους. Κάτι σαν πανομίμα. Θέατρο παραλόγου!   Πάλι καλά να λέμε  γιατί με όλα αυτά που συμβαίνουν τίποτα δεν είναι αυτονόητο ως απαράδεκτο.

Κλείνω τα μάτια και φέρνω στο νου παλιά περιοδικά και πλαστικά δέντρα  με μπαμπάκι και χρυσές κλωστές. Τέτοιες μέρες τα γιορτινά τεύχη έλαμπαν σαν γύφτικα σκεπάρνια στα περίπτερα. Χρυσό και ασήμι στις  γραμματοσειρές. Η κλασσική φωτογραφία του «πάρτι που όλοι περνάνε υπέροχα » και από κάτω λεζάντες με τα καταστήματα των ρούχων. Χειρότερες από τις φωτογραφίες ταυτότητας ή από αυτές που βγάζεις στο στρατό μέσα σε καρδιές για πλάκα.

Χαίρομαι που δεν είδα φέτος αυτές τις φωτογραφίες ! Ήταν τόσο ψεύτικες γιατί ποτέ τα (καλά) πάρτυ δεν είναι έτσι .Ο καθένας έχει να θυμάται ένα καλό πάρτυ στην ζωή του, που δεν ήταν στημένο όπως αυτοί στις  φωτογραφίες με τα ψεύτικα  λαμπερά χαμόγελα.

Αν μπορούσε να γίνει ένα θαύμα αυτά τα Χριστούγεννα θα  ευχόμουν από τα βάθη της ψυχής μου η  Cate  να σηκωθεί και να σταθεί πάλι στα πόδια της…, θα ευχόμουν να είμαστε όλη η οικογένεια μαζί, θα ευχόμουν να  μην είχαμε  κανένα λογαριασμό απλήρωτο … , θα ευχόμουν, θα ευχόμουν…!  Πολλά και ονειρεμένα!

Δεν ζητάω ανάσταση νεκρών γιατί ξέρω ότι και η γελοιότητα έχει τα όρια της. Ακόμα και στα θαύματα. Άλλα μάλλον θαύματα δεν γίνονται!

Ίσως το μόνο θαύμα είναι η » κάθε μας μέρα«.  Αυτήν λοιπόν τολμώ και μας εύχομαικαι γι αυτήν προσεύχομαι !

Πόσο αφόρητα είναι τα «κλισέ» που  τελικά είναι μεγάλες αλήθειες, που δεν τις αντιλαμβάνεσαι μέσα στο θόρυβο της καθημερινότητας… ¨οσπου μια μέρα το αόρατο χέρι της μοίρας ή του «κακού Θεού» πατήσει το pause. Τότε, την στιγμή που μάλλον καταλαβαίνεις τι συμβαίνει είναι όπως στο σινεμά. Κάποιος κλείνει τον ήχο και όλα παίζουν σε slow motion. Αργά, ξεπροβάλει η αλήθεια της θνητότητας μας σαν Λερναία Ύδρα. Και κάθε μέρα κόβουμε ένα κεφάλι φόβου και κάθε μέρα γεννιέται ένα άλλο. Ευτυχώς που το τέρας  του  φόβου αυτού κοιμάται κάπου αλλού τις περισσότερες φορές  και εμείς  τολμάμε και ξεχνιόμαστε.

Περνάω πάνω από τις λέξεις το βλέμμα μου ξυστά και βλέπω σε αυτή μου την ανάρτηση τη συγκατοίκηση περιοδικών, νεκρών, Λερναίας Ύδρας και Χριστουγέννων. Λέω να τα σβύσω όλα με ένα delete. Kείμενο και ότι μας στενοχωρεί από την πραγματικότητα… αλλά αλλάζω  πάλι γνώμη και πατάω το  «post it»….

Πάω να  ντυθώ  να φύγουμε γιατί μας περιμένουν κάποιοι  «φίλοι»  για φαγητό . Πρέπει να φορέσω το  καλό μου  το χαμόγελο ! Το εορταστικό . Αν δεν τα καταφέρω  θα το παίξω μυστηριώδης.  Θα παραμείνω   ίσως επιμελώς μακιγιαρισμένη  και ελαφρώς  ανέκφραστη και αν  με ρωτήσουν το γιατί θα τους απαντήσω αινιγματικά:

Περιμένω το θαύμα των Χριστουγέννων …

Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

( Οσο καλά μπορούμε , με ότι και για όποιους  νιώθουμε το οτιδήποτε, με όποιους  και όσους έχουμε ακόμα δίπλα μας)

One thought on “Περιμένω το θαύμα των Χριστουγέννων

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s