Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Πως λέμε πεζόδρομοι; ε «νεραντζόδρομοι»..

Πως λέμε πεζόδρομοι; ε «νεραντζόδρομοι»..

orf

Ως τώρα λέγαμε πως ζούμε στη χώρα της φαιδρά πορτοκαλέας! Τι πορτοκαλέας , τι νεραντζέας!  Πολλές από συνοικίες της Αθήνας  είναι γεμάτες  νεραντζιές. Απορεί κανείς με την πληθώρα τους και κυρίως με το συντονισμό στη διάδοσή τους, λες και κάποιος τις χάρισε κατά χιλιάδες τα τελευταία   χρόνια στα προάστια της Αττικής  μαζί με την κατάρα να μην μαζεύει κανένας τον καρπό τους. Κάπου είχα διαβάσει ότι στο κέντρο της Αθήνας τις είχε φυτέψει ο  Μπέης  δήμαρχος  το 1982-86, αλλά δεν ξέρω αν αληθεύει.

orf2-

Χθές ξέσπασε στην πόλη μας καταιγίδα.. νεροποντή…Εκει που οδηγούσες   το απόβραδο,  δεν έβλεπες στα δύο μέτρα. Και η βροχή ερχόταν και έφευγε κατά κύματα, όπως στις ταινίες, λες και ο Θεός ο ίδιος κράταγε μια μάνικα και μας έριχνε νερό με το καντάρι.Το νερό έπεφτε πάνω στο παρμπρίζ ριπές-ριπές και οι υαλοκαθαριστήρες βόγγαγαν για αν το διώξουν απο τα θολωμενα τζάμια.Εκλεισα τη μουσική για να απολαύσω τις βροντές και τις αστραπές  που άστραφταν ψηλά σαν φλας  ουράνια . Και θυμήθηκα την αποστροφή του Τουργκένιεφ, όπως την αναφέρει ο Τσέχωφ:

– «Τυχερός ο άνθρωπος που μια τέτοια βραδιά, έχει ένα ζεστό στρώμα να κοιμηθεί«.

Και την άλλη μέρα άτυχος (  προσθέτω εγώπου από το χαλάζι έριξαν όλα τα νεράντζια κάτω, τα πάτησαν τα αυτοκίνητα και έγιναν όλα ένας βρωμερός πολτός στην άσφαλτο αλλά και στα πεζοδρόμια!

orf4-

Λυπάμαι -εκτός από εμάς τους ηλίθιους πολίτες που πληρώνουμε ανυπερθέτως τα τέλη καθαριότητας στο δήμο-   εξίσου  και τους  δόλιους  τους οδοκαθαριστές που θα μπουν στον κόπο να μαζέψουν τα πολτοποιημένα νεράντζια  ένα ένα με το χτένι ή τη σκούπα τους.

Δεν λέω, είναι πανέμοφες οι νεραντζούλες οι φουντωτές την Άνοιξη          π΄ ανθίζουν…. αλλά, επίσης θέλω και κάτι να ρωτήξω:

Γιατί, βρε Δήμαρχε ανεγκέφαλε, δεν σκέφθηκες τι θα απογίνουν τα ώριμα νεράντζια; Γιατί δεν φρόντισες όταν ήταν η εποχή τους να τα μαζέψεις με τα συνεργεία σου, να τα κάνεις μαρμελάδες ή γλυκό του κουταλιού, και μαζί με τα παιδιά των κινημάτων του αστικού καλλωπισμού, ως άλλοι  «Νεραντζίστας» , να τα μοιράσετε στους άστεγους και στους χρήζοντες μια γλύκα, μέσα στην πικρή τους ζήση;

Μη μου πεις πως εσύ δεν έχεις άπορες οικογένειες..πως στον  δικό σου δήμο τα παιδιά δεν λιποθυμάνε στα σχολειά απο υπογλυκαιμία!

Γνωρίζω βέβαια τη χρησιμότητα  των νεραντζιών στις πορείες και τις διαμαρτυρίες του λαού μας και τον σημαντικό τους ρόλο στην επικοινωνία του ξεσηκωμένου πολίτη με τα όργανα καταστολής….αλλά, κρίμα δεν είναι τόσα νεράντζια πατημένα, βρωμερά και ξινισμένα να προστίθενται κι αυτά  και να λερώνουν την… πεντακάθαρη (;)  κατά τα άλλα, πολιτεία μας;

2 thoughts on “Πως λέμε πεζόδρομοι; ε «νεραντζόδρομοι»..

  1. » Σας γνωρίζουμε, οτι τα γλυκά κουταλιού ανεβάζουν το ζάχαρο, ενώ οι μαρμελάδες νεράντζι απαιτούν ψωμί ως βάση επάλειψης . Συναφώς σας ενημερώνουμε, οι τεχνικές μας υπηρεσίες έχουν αποφανθεί, οτι ο φυσικός χυμός φρούτου συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της καλής κατάστασης των ελαστικών επισώτρων των οχημάτων. Επιπροσθέτως, η προγραμματισμένη, από εμάς,μη έγκαιρη αποκομιδή των πατημένων νεραντζιών, αυξάνει τις πιθανότητες φραγής τυχόν υπαρχουσών οπών επί του οδοστρώματος (λακκούβες).
    Η δε αισθητική, αυξάνει γεωμετρικώς με την πάροδο του χρόνου, καθώς η γενική εικόνα τείνει προς το παγκοσμίως γνωστό άσμα Yellow Brick Road του καλλιτέχνη Elton John.
    Ως εκ τούτου το ανωτέρω αίτημά σας, κρίνεται απορριπτέο.»
    Ο Δήμαρχος

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s