Αρχική » ΑΠΟΨΕΙΣ-ΣΚΕΨΕΙΣ » … το fb κι εμείς..

… το fb κι εμείς..

Nithin_Rao_Kumblekar-1-206367_592x389
Εγώ θα σας τα πω και δεν με νοιάζει …

Το facebook, καλώς ή κακώς, αποτελεί ένα παγκόσμιο πλέον δίκτυο.
Δεν θα το πω  καθαρά «κοινωνικό», διότι ίσα-ίσα,   καταφέρνει να αλλοιώνει ακόμη περισσότερο την ήδη νοσηρή κατάσταση των ανθρώπινων κοινωνιών και ακόμη περισσότερο της απλής και  ουσιαστικής διαπροσωπικής επαφής μας.

Ναι, δεν αντιλέγω, για όσους αποτελεί εργαλείο απλής επαφής, γνωριμίας ή μοιράσματος, με ανθρώπους ή ιδέες ( που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαμε  τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε)  μια χαρά εκτελεί το σκοπό του….!

Όμως  κατα βάση δεν παύει να είναι ακριβώς αυτό: εργαλείο!
Και τα εργαλεία δεν είναι ούτε καλά, ούτε κακά… Οι χρήστες τους, τους προσδίδουν τέτοιες ποιότητες ανάλογα με την προσωπικότητα και το ποιόν τους. …

Έτσι, ενώ έχω τη χαρά να μοιράζομαι ακόμη και εγώ εκεί μέσα πληροφορίες, δεν μπορώ να κρύψω την αίσθηση που αποκομίζω συνειδητοποιώντας  τις καταθλιπτικές ποιότητες ανθρώπουν που στη πλειοψηφία τους, το κατακλύζουν.

Το βρίσκω  πραγματικά λυπηρό, θλιβερό και επίπονο να βλέπεις την υποκρισία -ως κακόγουστη υποκριτική τέχνη- να προσπαθεί να κουκουλώσει και να γεμίσει τα κενά του καθενός /καθεμιάς … μάλλον του κάθε ανθρώπινου «τοίχου»… (για να παραμείνουμε στην δική του   ορολογία )
Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά μπαίνουν οχι απλά στο φ/β αλλά σε ένα ακήρυχτο αγώνα πάλης με μοναδικό τους  στόχο  «να πείσουν» πως είναι καλά… πως είναι χαρούμενοι… πως νιώθουν πληρότητα… ανεβάζοντας φωτογραφίες από προσωπικές τους στιγμές….
… «προσωπικές στιγμές»… Στιγμές που έτυχε δηλαδή το σώμα τους να μοιράζεται το χώρο και το χρόνο με κάτι ή κάποιους, μόνο που οι ίδιοι απουσιάζουν.
Όποιος έχει μάτια να δει βλέπει…
Πολλές φορές βλέπει τα έτοιμα να κλάψουν μάτια τους, που φωνάζουν την αλήθεια της ψυχής τους και το ασυμβίβαστο των πηχυαίων τίτλων που συνοδεύουν τις στιγμές όπου υποτίθεται πως «περνάνε καλά»…!
Βλέπει τα παγωμένα χαμόγελα που με κόπο συγκρατούν τα χείλη σε ανοδική φορά για όσο χρειαζόταν το «κλικ» της φωτογραφίας!

Βλέπει τη μάχη ανάμεσα στο φαίνεσθαι και την αλήθεια της ψυχής…
Βλέπει ακόμη και τις «βαμπιρικές» ενέργειες μεταξύ των παρευρισκομένων…
…Σώματα μαζί κι όμως ο καθένας μόνος του… κι από κοινού σε μια μάχη να τραβήξει  λίγη από την προσοχή και λίγη από την ενέργεια του άλλου…
… Αλλά προς θεού να μη φανεί η αλήθεια μας στο φακό! Εδώ πρέπει μόνο να γελάμε…!
Είναι να απορείς γιατί τόση πολύ άρνηση! Άρνηση να αποδεχτούμε τη θλίψη που μαστίζει τις ψυχές -και τις κοινωνίες μας κατά συνέπεια- που στο φινάλε είναι ότι πιο λογικό και επόμενο,αφού ζούμε σε κοινωνίες με ψεύτικες και οδυνηρές συνθήκες…
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί μια τέτοια επένδυση χρόνου, στο ανέβασμα φωτογραφιών (που ειδικά  γυναίκες  συνηθίζουν) της μορφής μας σε διάφορες πόζες, μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της εσώτερης κενότητας, της θλίψης, της στενοχώριας ή και συντριβής…

diadiktyo

Αυτό που προσωπικά προσλαμβάνω είναι τη ματαιότητα που ξεχειλίζει και κοντεύει να πνίξει κάθε ίχνος της αλήθειας του καθενός από τους επίδοξους… «χαρούμενους»…!!!!
Και δίχως αποδοχή της αλήθειας σου, όποια κι αν είναι αυτή, όσο κι αν πονάει , νομίζω  κανείς δεν πάει  πουθενά.
Μπορείς να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου όσο θέλεις…
Μπορείς να ζητάς από τους άλλους να γίνουν συνένοχοι της άτεχνης  προσπάθειας σου να κρύψεις αυτή την αλήθεια…
Μα αυτό δε θα διώξει τη θλίψη, ούτε θα γεμίσει την εσωτερική κενότητα σου και σίγουρα δε θα σε κάνει ποτέ αληθινά χαρούμενο…

Τολμώ να πω πως ίσως  θα ήταν πολύ καλύτερο να βγούμε όλοι μαζί και να φωνάξουμε ένας-ένας εκεί μέσα τις αλήθειες μας…
Να μοιραστούμε το γολγοθά που βιώνουμε, το κρύο που σφίγγει
τις καρδιές μας, την αδυναμία που καταλαμβάνει τα σκέλη μας και θαρρούμε πως είναι αδύνατο να κάνουμε έστω και ένα ακόμη βήμα…
Την ειλικρινή προσπάθεια να γίνουμε λίγο ακόμη καλύτεροι ( αν και όταν αυτή υπάρχει) …
Τις φορές που σηκωθήκαμε και ξαναπέσαμε…
Ακόμη και την ανεπιτυχή προσπάθεια μας να κουκουλώσουμε όλα αυτά τα συμπτώματα…
Να βγούμε και να πούμε το βασανιστήριο από το οποίο μας περνά ο νους μας…
Να ομολογήσουμε τις αδυναμίες μας με ειλικρίνεια…

Στις Σαμάνικες κοινωνίες συνηθίζουν να μαζεύονται τα βράδια σε τελετές
γύρω από τη φωτιά και να πετάνε μέσα της, παρουσία όλων των κατοίκων της κοινότητας, όλα όσα τους βαραίνουν.
.. Ομολογούν τα πάντα…
Ο ένας μετά τον άλλο, ομολογούν και τις πιο φρικτές τους αλήθειες,
ζητώντας από τις φλόγες να κάψουν και να μετουσιώσουν τα όσα ρίχνουν εντός της…
Φυσικά μια τέτοια ομαδική τελετή μπορεί να πάρει πολύ δραματικές
διαστάσεις… αφού ακούς ποιος ήταν που ευχήθηκε να «ψοφήσει» η κατσίκα του γείτονα, ποιος ζήλεψε την ευτυχίας του άλλου .  Μέχρι το πρωί, με το που ξεκινά να χαράξει η νέα μέρα, έχουν όλοι τους αληθινά συγχωρεθεί μεταξύ τους… αποκαθιστώντας τις σχέσεις και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλα τα μέλη της κοινότητας…
Ναι- νομίζω πως μια τέτοια συμβολική «τελετή της φωτιάς» στα πλαίσια αυτού του δικτύου θα ήταν ότι πιο λυτρωτικό και θεραπευτικό αυτή τη στιγμή…!
Δεν έχουμε ανάγκη από ακόμη περισσότερες πληροφορίες ή γνώσεις…
Έχουμε ανάγκη από το να γεμίσουμε με πληρότητα το δικό μας φορέα… να γίνουμε εμεις οι ίδιοι πλήρεις φορείς…
Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ελευθερωθεί ο χώρος και η ενέργεια, την οποία προς το παρών δαπανούμε άσκοπα για να συντηρήσουμε τα ετοιμόρροπα συντρίμμια της μορφής μας…
Για να γίνεις πλήρης θα πρέπει πρώτα να παραδεχτείς πως δεν είσαι.
Για να γίνεις χαρούμενος θα πρέπει να περάσεις μέσα από τη θλίψη σου και να την αγκαλιάσεις…
Για να μοιράζεσαι όμορφες στιγμές με άλλους, θα πρέπει να υπάρχουν υγιείς δρόμοι επικοινωνίας.
Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να αποδεχτείς πρώτα από όλα πως υπάρχει…
Για να επέλθει η ίαση θα πρέπει πρώτα να δεχτείς την ευλογία της ασθένειας…
Η πραγματικότητα, όποια κι αν είναι, είναι επιλογή μας. Τα μάτια με τα οποία τη βλέπουμε είναι επιλογή μας..

Και για να καταλήξω στο το συμπέρασμα , κάθε πραγματικότητα, είτε εντός είτε εκτός facebook, θα παραμένει εικονική, όσο δε μοιραζόμαστε και δεν «κοινωνούμε»  τις αλήθειες της ψυχής και του νου μας…!
Nομίζω?

Advertisements

8 thoughts on “… το fb κι εμείς..

 1. Καλά τα λες Λιακάδα. Το σύνδρομο χαριτωμενιάς όμως δεν είναι τίποτα άλλο από ματαιοδοξία. Μάλιστα αν διαβάσεις πουθενά τι λένε οι γκουρού (λέμε τώρα) της διαδικτυακής δημοτικότητας θα διαπιστώσεις ότι όλες οι συμβουλές που δίνουν συνοψίζονται στην αρχή του φαίνεσθαι. Δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους το πρόβλημά σου, το μόνο που θέλουν είναι μια ανάρτηση που να λέει «όλα καλά» ώστε να απαντήσουν αντιστοίχως. Και στη κορφή κανέλα.

  Οι ειλικρινείς στοχασμοί οδηγούν σε βαθυστόχαστες συζητήσεις και εσωτερικές συγκρούσεις και ποιός έχει χρόνο για τέτοια; Δεν αυξάνεται η δημοτικότητά σου όταν φέρνεις τους «φίλους» μπροστά απ΄το καθρέφτη.

  Δεν είναι δα το ίδιο κι έξω απ΄το διαδίκτυο;

  • » οι γκουρού (λέμε τώρα) της διαδικτυακής δημοτικότητας θα διαπιστώσεις ότι όλες οι συμβουλές που δίνουν συνοψίζονται στην αρχή του φαίνεσθαι.» Aυτο ειναι που μου τη …»δίνει»! «

 2. Καλημέρα σε όλους. Έχεις δίκιο σε πολλά, σε πάρα πολλά. Ένα εργαλείο δίκοπο μαχαίρι ένα πράμα. Μαθαίνεις με το καιρό (αν θες) να προσπερνά το μάτι σου τις παγίδες με τα αγκάθια. Αλλά μέσα σε όλον τον σκουπιδότοπο υπάρχουν εδώ και εκεί άνθρωποι λουλούδια που σου γεμίζουν την ψυχή αρώματα.

  Πέραν αυτού και μιλώ λόγω κρίσης, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια έχουν μόνο ένα παράθυρο σπίτι τους, αυτό του υπολογιστή τους. Και αυτό το βάζω ως μια καλή παρηγοριά.

  Όσο αφορά την ειλικρίνεια… Αχ… Μόνο αυτό θα πω. Το τόσο μικρό και το τόσο τεράστιο.

  Την εκτίμηση μου.

 3. Να και μια άλλη αποψη! Γι αυτο σε χαιρομαι να μου σχολιαζεις .. Ειναι και αυτη η ειλικρινια που λεγαμε.. Το δεν με νοιαζει πως θα φανω! Καλησπερα Κωστα!

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s