Αρχική » ΘΕΩΡΙΕΣ ΖΩΗΣ » Γεώργιος Παπανικολάου, το Pap test κι εμείς…

Γεώργιος Παπανικολάου, το Pap test κι εμείς…

papa4

Ο άνθρωπος που  χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου  του κόσμου  – όπως θύμιζει  στον κόσμο η  -προς τιμήν του-  αναμνηστική πλάκα του Καρκινολογικού Ινστιτούτου στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του, και  το όνομα του  γιατρού από την Κύμη ( Doctor Pap)  και ο επιστημονικός όρος «Pap Smear» (κυτταρολογικό επίχρισμα κατά Παπανικολάου  που είναι το επίτευγμα του) εξακολουθούν  να δεσπόζουν  στο προσκήνιο της καθημερινής ιατρικής επικαιρότητας.

Το τεστ του  είναι  ευρέως γνωστό σε μας τις γυναίκες,  σαν     «PAP-TEST «.

Έχουν γραφεί τόσα πολλά για αυτόν, ώστε όσα κείμενα κι αν προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως  χιλιοειπωμένα για αυτό και αντί  να θα επεκταθώ στο βιογραφικό  του  για λεπτομέρειες  προτιμώ να σας παραπέμψω εδώ,  και να ασχοληθώ με  το ίδιο το τεστ  και  εμάς τις γυναίκες.

Οσα κι αν έχεις ακούσει για το Τεστ Παπανικολάου επιμένεις να αρνείσαι ή αποφεύγεις να το κάνεις; Μην κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου… αυτό που φοβάσαι μάλλον είναι η ίδια η εξέταση!

Εως ένα βαθμό είναι λογικό να υπάρχει ένα σχετικό  άγχος, όσον αφορά τον ενδόμυχο φόβο μας μπροστά σε  ένα  πιθανά  θετικό τεστ !

Ίσως  δεν είναι τόσο  η ντροπή που εμποδίζει να πάρουμε αυτή την απόφαση  ( όπως ισχυρίζονται  πολλές γυναίκες που το αποφεύγουν)  αλλά ο φόβος πως θα πονέσουν  ή  και ο φόβος  μας ή η  στραβή άποψη  ότι  »  μπα.. δεν έχω κληρονομικότητα..  οι γυναίκες στην οικογένεια μου δεν παθαίνουν καρκίνο!  Ειμαι απολυτα υγειής … εγώ! Προσέχω..»

Τι είναι το τεστ ΠΑΠ ;Μια εξέταση  απλή, ανώδυνη και  πολύ σύντομη. Ο γυναικολόγος  παίρνει επίχρισμα από τα τοιχώματα  του  τράχηλου της μήτρας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.

Η  μέθοδος αρχικά εφαρμόστηκε το ήρμοσε το 1923  για μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

Η πρώτη  ανακοίνωση για τη χρησιμότητα της σε καρκινικές διαγνώσεις   έγινε το 1928 και αρχικά αντιμετωπίστηκε από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα με  σκεπτικισμό. Σήμερα εφαρμόζεται  διεθνώς  για την έγκαιρη διάγνωση νεοπλασιών και έχει σώσει πολλές γυναίκες από τη μάστιγα του καρκίνου.

Γιατί να κάνει κάποια γυναίκα  το τεστ ΠΑΠ; Γιατί η πρόληψη σώζει!  Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι  ο δεύτερος  σε συχνότητα καρκίνος  στον γυναικείο πληθυσμό!  Μπορεί  όμως να διαγνωστεί έγκαιρα με το Παπ- τεστ που δείχνει εάν υπάρχουν ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία και που  είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο  καρκίνος  αυτός μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός καθώς δεν ακουλουθείται από συμπτώματα, και  όταν πια τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.      Οπότε υποθέτω είναι  ηλίου φαεινότερο γιατί πρέπει να κάνουμε το τεστ .

Με το τεστ Παπ  επίσης ανιχνεύονται και  ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιος έρπητας, κολπίτιδες, και τραχηλίτιδες. Λίγο το έχετε αυτό;

Πότε πρέπει να γίνει το πρώτο τεστ ΠΑΠ;Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνει το συντομότερο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή .

Πως γίνεται; όπως και στην κλασική γυναικολογική εξέταση η γυναίκα ξαπλώνει στην καρέκλα του γυναικολόγου και ο γιατρός με τη βοήθεια  του κολποδιαστολέα εξετάζει τον τράχηλό και στη συνέχεια με μια μικρή ξύλινη σπατουλίτσα κι ένα εργαλείο, που μοιάζει με μαλακό βουρτσάκι παίρνει δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο. Το δείγμα,  εναποτίθεται σε ένα «πλακάκι» οποίο στη συνέχεια εξετάζεται από κυτταρολόγο.

Πονάει η εξέταση; ΟΧΙ! Οι περισσότερες γυναίκες δεν νιώθουν καμία ενόχληση και δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τίποτα. Ολες κατά καιρούς ίσως ακούσαμε   από φίλες ότι αισθάνθηκαν κάποιο πόνο. Τις περισσότερες φορές ο πόνος  είναι καθαρά  στη φαντασία τους. Αν τους ζητηθεί περιγραφή του  θα πουν πως ένιωσαν εάν πολύ ελαφρύ τσίμπημα ή κάψιμο ή μικρή ενόχληση που πέρασε σε κλάσματα δευτερολέπτου!

Πότε είναι η καλύτερη ημέρα να γίνει η εξέταση; Οταν δεν  είμαστε «αδιάθετες». Κατά τον γυναικολόγο μου η καλύτερη περίοδος που ενδείκνυται για πιο ακριβή αποτελέσματα είναι η 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου.

Πώς να προετοιμαστείτε : Για να είναι ακριβή τα αποτελέσματα ¨καλό θα είναι 48 ωρες πριν το τεστ να εχει αποφθεχθεί η  ερωτική επαφή, η χρήση ταμπόν, τα σπερματοκτόνα, αφροί  και ενδοκολπικές αλοιφές.
Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε τεστ ΠΑΠ; Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Γιατί πρέπει να κάνεις τακτικό έλεγχο;Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να έχουν ανιχνευθεί προκαρκινικές αλλοιώσεις!  Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Τι είναι ο HPV (ιος Ανθρωπίνων Θηλωμάτων); Το τεστ Παπ αποτελεί τo βασικότερο εργαλείο εντοπισμού του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma virus), ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν περίπου 100 τύποι του HPV, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μη ογκογόνοι και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως τα κονδυλώματα. Ωστόσο, 15 τύποι του HPV μπορεί να προκαλέσουν ως και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας!

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις σχετίζονται με την ηλικία;

Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες κάποιας ηλικίας. Οποιαδήποτε σεξουαλικά ενεργή  γυναίκα – ανεξαρτήτως ηλικίας – μπορεί να προσβληθεί  από τον ιό HPV και να εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις. Άλλωστε τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων HPV διαπιστώνονται σε νεαρές κοπέλες ( διότι αλλάζουν συχνότερα ερωτικούς συντρόφους και συχνά δεν χρησιμοποιούν και προφυλακτικό).

Γιατί να κάνεις το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας; Ο εμβολιασμός συνιστάται σε κορίτσια 12-26 ετών, προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τραχήλου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Δεν χρειάζεται να κάνεις το εμβόλιο αν κάνεις τακτικά τεστ ΠΑΠ; Αν εισαι κάτω των 26 ετών, ακόμη και αν υποβάλεσαι σε τακτικό προληπτικό έλεγχο είναι αναγκαίο να κάνεις το εμβόλιο. Η μια μέθοδος πρόληψης λειτουργεί συμπληρωματικά στην άλλη. Το τεστ επιτρέπει τον εντοπισμό και ως εκ τούτου την έγκαιρη θεραπεία τραχηλικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Το εμβόλιο προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τραχήλου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και του τεστ ΠΑΠ αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου της μήτρας μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξής του κατά 94%.

Αν δεν έχεις χρήματα; Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπότε.. τέρμα οι δικαιολογίες!

 

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s