Αρχική » ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ » Τα …κάδρα του Υπουργείου Οικονομικών…

Τα …κάδρα του Υπουργείου Οικονομικών…

Μπήκα στα «άδυτα» του Υπουργείου Οικονομικών και αντίκρισα τα κάδρα όλων των «τσάρων» στην σειρά. Αναρωτήθηκα, πόσες πολλές ευκαιρίες είχαν για να πετύχουν, αλλά και πόσες πολλές αποτυχίες κατέγραψαν πάνω στις ζωές μας.

Δίπλα στο παράθυρο  σάλευε  η ελληνική σημαία και δίπλα της αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τα γνωστά μπλε, που ταιριάζουν σε όλα. Κομψά, αλλά απόλυτα συντηρητικά και αυστηρά.
Φυσικά, δεν ήμουν αφελής. Ήξερα ότι δεν ζούσα στη χώρα του καθήκοντος, ότι οι πολίτες δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, ότι οι φορολογούμενοι αισθάνονται κορόιδα, επειδή δεν μπορούν να κλέψουν, όπως κάνουν οι δυνατοί «πελάτες» του πολιτικού κατεστημένου και ότι οι νόμοι είναι θαυμάσιοι, γιατί ποτέ δεν τηρούνται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Έστρεψα θυμωμένη το βλέμμα μου στους τοίχους της μεγάλης αίθουσας και εστίασα στις φωτογραφίες, σαν να συνέλεγα τα τελευταία πειστήρια της πολιτικής μας ιστορίας. Το βλέμα μου περιπλανήθηκε στα κάδρα όλων όσων είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

1

2

Κάδρα τοποθετημένα ομοιόμορφα στη σειρά, με τη χρονολογία της θητείας του καθενός από δαύτους.

Ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πόσοι πολλοί διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του ευπαθούς και ζημιογόνου κράτους, τις τύχες μας με άλλα λόγια.. τις τύχες των παιδιών μας. Πόσες πολλές ευκαιρίες είχαν, για να πετύχουν και πόσες πολλές αποτυχίες κατέγραψαν πάνω στις ζωές μας;;

Όσο  τη σκέφτομαι εκείνη την σιωπηλή συνάντηση με τα κάδρα, στον τελευταίο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, τόσο ταράζομαι. Φωτογράφισα τον Ζολώτα και μετά τον Σουφλιά, τον Κοντογιώργη και τον Γεννηματά. Αναρωτήθηκα» Αλήθεια  είχε περάσει και ο Γεννηματάς από εκεί;;( δεν τον θυμόμουν)3
Ανάκατες ματιές και το επόμενο κλικ στον Ευθύμιο Χριστοδούλου και τον Στέφανο Μάνο. Είχαν και αυτοί την ευκαιρία τους, σκέφτηκα, αλλά και πάλι απογοητεύτηκα.

Τον Γιάννο Παπαντωνίου τον θυμήθηκα αμέσως. Τον θυμήθηκα γιατι ηταν αυτός που στο Μέγαρο Μελά είχε τρέξει  να προλάβει να υποβάλει πριν τους άλλους τα σεβη του στη Βάνα Μπάρμμπα που έτρωγε  και χαριεντιζοταν με ένα τεκνό στο διπλανό τραπέζι ! Είχε δίπλα του το κάδρο του Χριστοδουλάκη. Δεν ξέρω αν συμφωνούν που τους έβαλαν μαζί, αλλά ο Γιάννος ήξερε από χρηματιστήριο αξιών..!

7

Αλλα δύο κρίσιμα πρόσωπα. Κώστας Σημίτης και Γεράσιμος Αρσένης. Συγκρούστηκαν για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο πρώην τσάρος του Ανδρέα Παπανδρέου αποχαιρέτισε την προεδρία σαν αδύναμος κρίκος. Και όμως, αυτός κάποτε ρύθμιζε τα πάντα στην οικονομία της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης!  Τον έλεγαν  «Τσάρο»   και το εννοούσαν οι σύντροφοί του. Τα επόμενα χρόνια, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, η σύζυγός του, Λούκα Κατσέλη, κάθισε στην ίδια καρέκλα, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά τελικά δεν τα βρήκε ουτε με τον Παπακωνσταντίνου ούτε με την τρόικα. ( Τι σκατά τους άναθαν εκεί στην Αμερική που σπούδασε Οικονομικά;; )

Ο Σημίτης, σκέφτηκα, θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχημένος εάν μαζί με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, σταματούσε εκεί  και  τον χρόνο. Σήμερα, λέει ότι εκείνα τα ευρώ που πιάσαμε περήφανα στα χέρια μας, μπορεί να είναι  και τα τελευταία!  Η σιωπή αυτού του κάδρου είναι εύγλωττη. Μας κοιτάει και δεν λέει τίποτα.
Φυσικά, τα κάδρα δεν μιλούν, αλλά ούτε και ο κ. Σημίτης!Μούγκα στη στρούγκα.Κανένας δεν γνωρίζει κάτι για την ταμπακιέρα! Ομερτά ή τι άλλο:;;

Γυρίζω το κεφάλι μου σε ένα ακόμη δίδυμο της οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά όσο και να τους κοιτώ, δεν θυμάμαι τίποτα αξιομνημόνευτο για αυτούς. Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Απόστολος Λάζαρης.( τον δευτερο πιστευω δεν θα το θυμάται ούτε η μάνα του…)

palaiokrasas LAzarhs

Ο ένας του Μητσοτάκη, ο άλλος του Ανδρέα. Αυτό φτάνει σκέφτηκα;

Είχα προσπεράσει δύο κάδρα και γύρισα για ένα ακόμα κλικ. Ιωάννης Μπούτος και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

mpoytos M

Εδώ έχουμε πρωθυπουργό, σκέφτηκα, και φυσικά ανέτρεξα στην περίπτωση Σημίτη, που κατέληξε και αυτός στο ανώτατο αξίωμα.  Φυσικά, δεν ήταν οι μόνοι που από το υπ. Οικονομικών έφτασαν να γίνουν πρωθυπουργοί.

Μου το θύμισε το κάδρο του Γεωργίου Ράλλη, που ήταν καρφωμένο δίπλα στο ιστορικό στέλεχος της καραμανλικής περιόδου, τον Παναγιώτη Παπαληγούρα, Ποιό πέρα ο Πάκης ο Μακης ο Παπακων/νου, ο Στουρναρας ο.. ο.. ο σκα@τ@κης !

Μπορεί στη φάτσα να μην είναι όλοι ίδιοιι  αλλά έχουν ένα κοινό σημείο. Διακυβέρνησαν, μέτρησαν, έσβησαν, πρόσθεσαν, αφαίρεσαν   και μονο εμάς τους πολίτες δεν  υπολόγισαν! Ποιος απ όλους αυτούς έκανε λάθος; Ποιος είδε και δεν μίλησε; Ποιος σχεδίασε και έσφαλε; Ποιος έκανε τα στραβά μάτια και γιατί έκλεισε και τα δικά μας;
Το φως από τον δρόμο χαμήλωσε και η σκιά της μέρας θόλωσε τη μεγάλη αίθουσα με τα κάδρα. Η  ώρα  όμως πέρασε και έπρεπε να πω αντίο στα φαντάσματα. Αλλά εγώ δεν ήθελανα φύγω ! Ηθελα να μείνω  να τους φασκελώσω (νόμιζα εκείνη την ώρα) αλλά μάλλον τώρα που το καλοσκέφτομαι να τους «πυροβολήσω» ήθελα οχι απλά να φασκελώσω..

Δεν χρειάζεται να μείνεις με την απορία της ιστορίας.
Οι πρωταγωνιστές είναι ακόμα δίπλα μας.Kάποιοι από αυτούς ζουν και  ακόμα κυκλοφορούν ανάμεσα μας.

Σε αυτούς μιλώ και θέλω να μας απαντήσουν  :
Ε Εσεις τι με κοιτάτε, χωρίς να χαμηλώνετε  το βλέμμα;; Tι κάνατε για αυτόν τόπο;Γιατί δυστυχούμε;

Μα αυτοί σωπαίνουν , λες και γενήθηκαν όλοι μουγκοί.

Θυμώνω, αγριεύομαι και τους το φωνάζω δημοσίως :

…. Τα κάδρα σας είναι ακόμα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έχουν φωνή γιατί σταθήκατε όλοι ανάξιοι!  Όλοι σας.. και  πιότερο οι τελευταίοι.. 

Advertisements

13 thoughts on “Τα …κάδρα του Υπουργείου Οικονομικών…

 1. Ο μόνος πού άξιζε -κατά τη γνώμη μου-σάν επιστήμονας καί σάν άνθρωπος , ήταν ό Απόστολος Λάζαρης ό όποίος καί έφυγε γρήγορα διαφωνώντας μέ τόν λαικισμό τού Παπανδρέου .

 2. ποιό εργο? Μόλις πήρε χαμπάρι τί «παίζεται» σηκώθηκε κι’ έφυγε , καί μάλιστα εφυγε σέ έποχές καλές πού θά μπορούσε άν ήταν απατεώνας νά τό εκμεταλευθεί …

  • Στήν Ελλάδα όποιος παράγει έργο ή χάνεται κι’ αυτός καί τό έργο του μαζί ή αφορίζεται…
   Ξέρει κανένας τά έργα τού Αβροτέλη Ελευθερόπουλου ? τού Θ.Μουστοξύδη ή τού Γεράσιμου Κακλαμάνη ?

  • Το εβαλε στα ποδια δηλαδη .. Ωραιος! Ειναι ενα «εργο» κι αυτο.Σοβαρα μιλας, ? τον εκτιμας . δηλαδη γιατι εφυγε σέ έποχές καλές πού θά μπορούσε άν ήταν απατεώνας νά τό εκμεταλευθεί …? Φοβερη λογικη! Εγω παλι θα εκτιμουσα καποιον που θα εμενε και θα παλευε εναντια σε ολες τις αντιξοοτητες.. Αυτον που μολις πηρε χαμπαρι τι παιζεται σηκωθηκε κι εφυγε .. τον θεωρω πως ειναι για φτυσιμο , οπως και οι αλλοι που εμειναν κι «εφαγαν» ( Στους τελευταιους επιπλεον αξιζει και δικαιοσυνη και αναλογη καταδικη και οχι ατιμωρησια και το μεγα ελεος ..)

 3. Εντάξει…γιά μένα ό Α.Λαζαρης καί ό Μ.Δρεττάκης ηταν άτομα μέ πολιτική καί ήθική εύθυξία μεγάλη .

 4. Είναι τέτοια ή δομή τού ελληνικού κράτους πού κανένας, όσο καί νά προσπαθήσει δέν μπορεί νά κάνει τίποτα . Οσοι είναι τίμιοι φεύγουν .
  » Η έννοια «δημοκρατία» είναι σάν τήν έννοια «Ιατρική» : εφαρμόζεται έπί φυσιολογικών καταστάσεων . Οταν έχη κανείς νά κάνη μέ φυσικά κακοπλάσματα , τότε ή έπίκληση ίατρικών κανόνων δέν είναι μόνο μάταιη καί έπικίνδυνη , άλλά καί συνειδητή τσαρλατανιά .
  Καί ή Ελλάδα , δυστυχώς , είναι ένα ίστορικό κακόπλασμα .»
  ένα μικρό άπόσπασμα άπό ένα βιβλίο πού λέει τά πράγματα όπως εχουν .

 5. οταν κάποιος γίνεται μέλος ενός κόμματος , οφείλει νά αγωνιστεί καί νά προσπαθήσει …όταν όμως ανακαλύπτει ότι αυτό δέν είναι κόμμα άλλά μαφιόζικη όργάνωση , γιατί τέτοιο πράγμα ήταν τό ΠΑΣΟΚ ε τότε φεύγει .

  • Απο το ΠαΚοκ να υποθεσω! Ετσι μπραβο του ! ΑΝ ανακαλυψει οτι αυτο δεν ειναι κομμα αλλα μαφιοζικη συμμορία όχι απλα φευγει! Τους καταγγελει κιολας.. τους πολεμαει επιπλέον! Δεν αρκει που εφυγε .. Μιλαμε για συμμορια μην ξεχνας.

 6. Δέν έφυγε έτσι άπλά , έλαβε μέρος στίς έκλογές σάν υποψήφιος ανεξάρτητος βουλευτής μέ τήν υποστήριξη τής Αριστεράς έδώ στη Λευκάδα τό 1989 άν θυμάμαι καλά , καί βγήκε πρώτος ! Τί άλλο νά έκανε δηλαδή ?

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s