Αρχική » ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ » Έχει ο καιρός γυρίσματα ..

Έχει ο καιρός γυρίσματα ..

mia-fora-ki-enan-kairo----1-315x236Με το πρώτο κύμα της μεγάλης φυγής από την Αλβανία προς την Ελλάδα ο Πετρίτ μπήκε λαθραία στη χώρα μας, περπατώντας τρεις νύχτες  και τρεις μέρες περνωντας από βουνά και ααπό λαγκάδια.

Κατέληξε κυνηγημένος κάπου στα Επτάνησα εκεί που ανθούσε τότε και η γεωργγία αλλά και ο τουρισμός και βρήκε αμέσως δουλειά στο κτήμα ενός ευκατάστατου επιχειρηματία της περιοχής. Δούλεψε σκληρά , πολλύ σκληρα και κατάφερε  λίγα χρόνια αργότερα να ακολουθήσει  τη συνηθισμένη πορεία των μεταναστών.

Αφησε τις ελιές και έπιασε δουλειά στην οικοδομή, που ήταν σε άνθηση. Εμαθε την τέχνη του χτίστη, που οι ντόπιοι  την εύρισκαν   κουραστική και την περιφρονούσαν. Σιγά σιγά έγινε μικροεργολάβος. Δούλευε σκληρά, μάζευε τα μεροκάματα του  ευρώ ευρώ και τα κατέθετε σε ελληνική τράπεζα. Δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να παίξει στις «πυραμίδες» της χώρας του, όπως πολλοί ομοεθνείς του που τα εξανέμισαν τζογάροντας.

Οταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου αποφάσισε να γίνει αφεντικό στον τόπο του. Γύρισε στη Χειμάρρα και έχτισε δική του τουριστική επιχείρηση, όπως ακριβώς δηλαδή έκαναν πολλοί Ελληνες που πήγαν μετανάστες στη Γερμανία  εδώ και  40 χρόνια.

Φέτος ο επιχειρηματίας από τα Επτάνησα χρεοκόπησε. Λίγο η κρίση, λίγο τα δάνεια, λίγο η κακή διαχείριση τον οδήγησαν σε λουκέτο.

Ο Πετρίτ, που είναι πλέον μεγάλος και τρανός στην πόλη του, κρατούσε πάντα επαφή με το παλιό του αφεντικό. Εμαθε τα άσχημα νέα και προσέλαβε τον γιο του Επτανήσιου επιχειρηματία σερβιτόρο στη Χειμάρρα.
Το μεροκάματο είναι 50 ευρώ, υψηλό για την περιοχή, γιατί οι Αλβανοί επιχειρηματίες προτιμούν τους έλληνες σερβιτόρους.Ο λόγος; Μιλούν αγγλικά, έχουν άνεση στη συμπεριφορά και εμπειρία στον τουρισμό.

Εχει ο καιρός γυρίσματα…

One thought on “Έχει ο καιρός γυρίσματα ..

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s