Αρχική » ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ » Πόσο μακρυά θα πάει αυτό το …»κουτί» ;

Πόσο μακρυά θα πάει αυτό το …»κουτί» ;

καρφια

Περπατώντας στους δρόμους μιας ακριβής συνοικίας του Λονδίνου, ο χρήστης του Twitter @ethicalpioneer παρατήρησε κάτι περίεργο στην είσοδο ενός συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και δημοσίευσε την παραπάνω φωτογραφία, η οποία σύντομα έκανε τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, τα μεταλλικά καρφιά τοποθετήθηκαν για να αποτρέψουν την παρουσία αστέγων στην είσοδο του κτιρίου, ακριβώς όπως με τον ίδιο τρόπο εμποδίζονται τα πουλιά από το να σταθμεύουν σε στέγες και μπαλκόνια.

Free-Market-Capitalism

Πριν από μερικές μέρες, το μάτι μου έπεσε στο παραπάνω σκίτσο  που υπό τον τίτλο «Free market capitalism» δείχνει έναν δρόμο που στη μια του πλευρά υπάρχουν  πάρα πολλοί άστεγοι άνθρωποι και από την άλλη  πλευρά υπάρχουν πάρα πολλά άδεια σπίτια για νοίκιασμα ή πώληση.

Κάπως υπερ-απλουστευτική μεν η αντιπαραβολή αλλά κάτι παραπάνω από συμβολικά ισχυρή, νομίζω.

…….

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Κλίμακα» , στην Ελλάδα περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι διαβιούν σήμερα στον δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, οι μισοί από τους  οποίους  είναι γονείς , ενώ 1 στους 5 διαθέτει ανώτερο/ανώτατο μορφωτικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Property Services, το απόθεμα μόνο σε νεόδμητες κατοικίες, σε επίπεδο της ελληνικής επικράτειας, φτάνει στον αριθμό-ρεκόρ των 250.000-270.000.

Υποθέτω ότι ο συσχετισμός των δυο παραπάνω μεγεθών δεν είναι επιστημονικά σωστός, είμαι απολύτως βέβαιη ότι μπορούν άνθρωποι πιο ειδικοί από μένα να μου παραθέσουν μια σειρά επιχειρημάτων και εξηγήσεων που λογικά θα με πείσουν ότι δεν είναι οικονομικά παράδοξο όλο αυτό που συμβαίνει – και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Αν είσαι , «μέσα στο κουτί», συνήθως όλα εξηγούνται.

Έξω από αυτό όμως; Τι θα έλεγε ένας τρίτος παρατηρητής αν έβλεπε άστεγους να κάθονται  ή να ξαπλώνουν  ή να κοιμούνται έξω από πολυκατοικίες των οποίων όλα τα διαμερίσματα είναι ξενοίκιαστα; Τι θα απαντούσαμε σε ένα μικρό παιδί που θα μας ρωτούσε «γιατί δεν μπαίνουν οι κύριοι μέσα να κοιμηθούν»;

Φοβάμαι συχνά ότι «μέσα στο κουτί» των δυτικών κοινωνιών του καιρού μας υπάρχουν πια μόνο οι εξηγήσεις των προβλημάτων. Είναι μάλιστα τόσες πολλές και τόσο άριστα τεκμηριωμένες που κανείς ξεχνά ότι τα προβλήματα εκλείπουν μόνο όταν τα επιλύεις, όχι απλά όταν τα ερμηνεύεις.

Κάποιον Μάιο, πολλοί βγήκαν έξω από το κουτί κι ένας από αυτούς έγραψε σε ένα τοίχο στο Παρίσι «να ‘στε ρεαλιστές, ζητήστε το αδύνατο».

Μερικές δεκαετίες μετά, οι πολλοί είναι κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους και το κουτί της τηλεόρασης βάζει στα σπίτια τους ανθρώπους που τους προτείνουν να ζητούν αυστηρά και μόνο το ελάχιστα δυνατό.

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση, με νέες ιδέες να προκύπτουν μονάχα για τα καρφιά που περίσσεψαν.

Πόσο μακρυά θα πάει αυτό το …»κουτί»;

_______________________________________________

Update 14 //2014

Λιγες μέρες αργότερα μετά την διεθνή  κατακραυγή,στο Λονδίνο, αφαιρούν τα καρφιά για τους άστεγους……..

 

 

καρφια

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s