Αρχική » ΤΑΞΙΔΙΑ » BARCELONA :Μικρό οδοιπορικό. Πως ο Γκαουντι τη μεταμόρφωσε σε μια κοσμοπολίτισα κούκλα

BARCELONA :Μικρό οδοιπορικό. Πως ο Γκαουντι τη μεταμόρφωσε σε μια κοσμοπολίτισα κούκλα

 

Βαρκελώνη

Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη είναι από τις πόλεις που όσες ηµέρες και αν έχεις στην διάθεσή σου δεν σου φαίνονται ποτέ αρκετές για να την γνωρίσεις. Δεν είναι από τις πόλεις που απλά γνωρίζεις, αλλά από εκείνες που πρέπει να γίνεις κοµµάτι της, να ζήσεις για λίγο στους ρυθμούς της , για να σου αποκαλύψει την πραγµατική της µαγεία και που στο τέλος μάλλον σε βάζουν σε σκέψεις για να ψάξεις σπίτι και δουλειά εκεί. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τις ευρωπαϊκές πόλεις που οι τουρίστες την επισκέπτονται παραπάνω από μια φορά…

 

Η γνωριµία µε την Βαρκελώνη γίνεται εύκολα καθώς το σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι κάτι παραπάνω από υποδειγματικό και είθισται να ξεκινά από την περίφηµη La Ramblas , το πεζόδροµο που ξεκινάει από τη µεγαλειώδη Plaza de Catalunya και καταλήγει στο λιμάνι. Σε όλη την διαδροµή µουσικοί, µικροπωλητές, καλλιτέχνες του δρόµου φροντίζουν να ενισχύουν την µοναδικότητα της πρωτεύουσας της Καταλονίας. Από εκεί ακολούθησα  τα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης και βρέθηκα κοντά  στην θάλασσα , τη  Barceloneta, από τις πιο συναρπαστικές συνοικίες της Βαρκελώνης και φυσικά µια πανέµορφη γεµάτη ζωή παραλία και γραφικά tapas bar.

Barceloneta

Barceloneta

images

 

Sport-in-Barcelona

Circuit Training Workout on the Barcelona Beach

Μα ας γυρίσουμε πίσω στην πόλη . Δεν ήρθα  ως εδώ για μπάνια!

Η πυκνοκατοικημένη Βαρκελώνη δεν είναι τυχαία η πιο κοσμοπολίτικη ισπανική πόλη που εντυπωσιάζει τους πάντες με την αρχιτεκτονική της.

Πρωτεύουσα της Καταλονίας, η πόλη είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή και σύγχρονη, νεανική και κλασική. Κινείται και αναπνέει μέσα σε μεσαιωνικά παλάτια, καθεδρικούς ναούς, καλντερίμια αλλά και σε φαρδιούς, πολυσύχναστους δρόμους με καταπληκτικά κτίρια.

Ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια, τους πλακόστρωτους δρόμους και τα μεταμοντέρνα κτήρια της Βαρκελώνης, εντυπωσιάζουν –βγαλμένα σαν από παραμύθι- ορισμένα από τα πιο διάσημα δημιουργήματά του Γκαουντί, του εκκεντρικού και ιδιοφυή καταλανού αρχιτέκτονα της Αρ Νουβό, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή και τον πλούτο της αστείρευτης δημιουργικότητάς του στην πόλη του, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Η επιβλητική Sagrada Familia, το εντυπωσιακό πάρκο Guell,

europe-spain-barcelona-parc-guell

spain-barcelona-parc-guell

 

το όμορφο σπίτι Batlló κ.ά.. Οι δημιουργίες του θυμίζουν άλλοτε παραμύθι, άλλοτε κάτι από την απρόβλεπτη ομορφιά της φύσης και άλλοτε κάτι από Ανατολή.

Antonio Gaudi

Antonio Gaudi

Ο Γκαουντί είχε καταφέρει έναν εντυπωσιακό συγκερασμό της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής στο έργο του, αλλά και ιδιαίτερα τολμηρές στατικές επιλύσεις. Και πίσω από τις μορφές της αρχιτεκτονικής του, σταθερή πηγή έμπνευσης παραμένει η φύση: καμπυλωτές επιφάνειες να σπινθηρίζουν «ζωντανές» από τα πολύχρωμα κεραμικά τους, περιγράμματα να «ανεμίζουν» σχεδόν «φαγώσιμα», σχεδόν λιωμένα, σαν μορφές από θαλάσσια όντα, τα παράθυρά τους σαν οπές μιας κυψέλης. Σε αυτό το ρευστά γοτθικό στυλ της εξωτικά πλούσιας διακόσμησης όλα προσδίδουν μια σχεδιαστική ευφορία, μερικές φορές «αποπνικτική».

Η εκκλησία Sagrada Familia εκείνη που αποτέλεσε το έργο ζωής του βαθιά θρήσκου Γκαουντί. Η κατασκευή της είχε αρχίσει το 1892 και συνεχίζεται ακόμη, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια που συρρέουν για να θαυμάσουν αναρίθμητοι επισκέπτες.

Ναός της Αγίας Οικογένειας «Σαγράδα Φαμίλια»
La Sagrada Familia

Βαρκελωνη-Σαγράδα-φαμίλια

Βαρκελωνη-Σαγράδα-φαμίλια

2015-05-17_211422

 

2015-05-17_211437

 

2015-05-17_211454

 

Αποκλείεται να πάτε στη Βαρκελώνη και να μη δείτε το γιγαντιαίο Ρωμαιοκαθολικό ναό Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia), καθώς είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Βαρκελώνης, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ενώ είναι και ένα από τα ορόσημα της πόλης.Το έργο ήταν αρχικά μια ιδέα ενός Καταλανού βιβλιοπώλη, του Τζόσεπ Μαρία Μποκαμπέλα, οποίος και ξεκίνησε την κατασκευή της κρύπτης του ναού στις 19 Μαρτίου 1882 με αρχιτέκτονα τον Francisco de Paula del Villar. Έναν χρόνο αργότερα μπήκε στο πρότζεκτ ο Γκαουντί και το 1883 είναι πλέων αναλάβει την πλήρη ευθύνη, αλλάζοντας δραστικά τα σχέδια. Ο Γκαουντί αφιέρωσε πλήρως τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια και μέχρι το 1926 που απεβίωσε, είχε ολοκληρώσει το 15 με 25 τοις εκατό.

Η κατασκευή χαρακτηρίζεται από δεκάδες συμβολισμούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κεντρικό πύργο που ονομάζεται «πύργος του Χριστού» και με τα 170 μέτρα του είναι κατά 1 μέτρο μικρότερος από το λόφο Montjuïc (έναν από τους βασικούς λόφους της πόλης), καθώς ο Γκαουντί πίστευε ότι η δημιουργία του δεν πρέπει να ξεπεράσει τη δημιουργία του θεού.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του ναού (εκτός από το μέγεθός του) είναι ότι ακόμα κατασκευάζεται, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα με πολλούς να λένε ότι ο Γκαουντί δε θα τα χρησιμοποιούσε. Μη χάσετε στο υπόγειο του κτιρίου, όπου υπάρχει ένα μίνι μουσείο στο οποίο θα βρείτε το αυθεντικό σχέδιο του αρχιτέκτονα, το οποίο έγινε με σακουλάκια από τσάι που κρέμονται ανάποδα.

Πρόσβαση: Με το μετρό από την ομώνυμη στάση μετρό Sagrada Familia (μπλε γραμμή L5 και μοβ γραμμή L2).

Αποφύγετε της τεράστιες ουρές αναμονής για την απόκτηση εισιτηρίου και επισκεφτείτε την Σαγράδα Φαμίλια μαζί με έμπειρο ξεναγό στα Αγγλικά. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 1:30 ώρα και θα μάθετε για την ιστορία κατασκευής του μνημείου καθώς και για την ζωή και τα έργα του Γκαουντί. Συνάντηση στην γωνία των οδών Carrer del Provença με Carrer Lepant.Θα παραλάβετε τα εισιτήρια με E-mail, θα τα εκτυπώσετε και είστε έτοιμοι. Κερδίστε χρόνο και χρήμα!

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Γκαουντί είχε ολοκληρωτικά αφιερωθεί σε αυτή την ανάθεση, ζώντας στην κρύπτη του ναού. Ήταν εκείνα τα χρόνια τόσο ευτελής η εμφάνισή του που όταν το 1926 τον χτύπησε ένα τραμ σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση οι οδηγοί ταξί αρνήθηκαν αρχικά να τον πάνε στο νοσοκομείο πιστεύοντας ότι ήταν ζητιάνος. Ο φημισμένος αρχιτέκτονας πέθανε τρεις ημέρες αργότερα. Αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης δεν ανταποκρινόταν στο μέγεθος της φυσιογνωμίας του η μισή Βαρκελώνη πήγε στην κηδεία του δημοφιλούς αρχιτέκτονα που λίγοι είχαν γνωρίσει από κοντά.

 

Advertisements

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s