Αρχική » ΕΛΛΑΔΑ » Αποχή ή λογική;

Αποχή ή λογική;

Αλλο ένα άρθρο για την αποχή από τις εκλογές. Σε αντίθεση όμως με όλα τα υπόλοιπα βαρετά άρθρα που πιθανόν διαβάσατε, αυτό είναι πιο …γ@μάτο γιατί έχει ζωγραφιές και για τίτλο του ένα έξυπνο λογοπαίγνιο.

Στο σημείο αυτό νιώθω την ανάγκη νας σας προετοιμάσω  ψυχολογικά, καθώς πρόκειται να ξετυλίξω όλες τις εικαστικές μου δυνατότητες προκειμένου να  σας εξηγήσω δεόντως την άποψη στην οποία καταστάλαξα (παραμερίζοντας τελικά τις όποιες σκέψεις μου περί αποχής από το εκλογικό μου δικαίωμα )  χρησιμοποιώντας κάποια πρόχειρα γραφικά,  ‘οπως κάνουμε στα μαθηματικά και τη φυσική ελπίζοντας με αυτό τον τρόπο να πείσω τουλάχιστον εσάς που έχετε ή λέτε πως έχετε πρακτικό μυαλό και εκφράζετε πρόθεση αποχής.

apoxi_1

Στην παραπάνω εικόνα λοιπόν αναπαρίσταται με έναν κύκλο στα αριστερά η τρέχουσα κοινωνική και η σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Έστω επίσης πως ο κύκλος στα δεξιά είναι η κατάσταση στην οποία θέλουμε να μεταβούμε στα επόμενα χρόνια. Τις δύο αυτές καταστάσεις χωρίζει απόσταση S.

Για να μεταφέρουμε λοιπόν αυτόν τον θαυμάσιο κόκκινο κύκλο κατά απόσταση S προφανώς πρέπει να βάλουμε κάποια δύναμη. Η δύναμη που πρέπει να βάλουμε τώρα για να πάμε από την μία κατάσταση στην άλλη είναι ποoooλύ μεγάλη. Πιο μεγάλη απ’ ότι φαντάζεσαι. Όχι, ακόμα μεγαλύτερη και από αυτό που φαντάστηκες τώρα.

Το θέμα είναι πως καθένας από μας έχει μία πολύ πολύ μικρή δύναμη για να αλλάξει την όλη κατάσταση: την ΨΗΦΟ του.

Μόνο χρησιμοποιώντας αυτήν  μπορείς να αλλάξεις την τωρινή κατάσταση.

apoxi_2b

Βλέπουμε έτσι πως αν πολλά άτομα πάνε και ψηφίσουν, παρότι ο καθένας έχει πολύ μικρή δύναμη, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, έστω και στο minimum  δυνατόν.

Αυτό μπορεί να γίνει ψηφίζοντας τα σωστά άτομα (και μην ακούσω καμία τετριμμένη @ρχιδιά του στυλ :  «Όλοι είναι το ίδιο», γιατί θα σου απαντήσω πως πάντα υπάρχουν κάποιοι άξιοι ανάμεσα στο σωρό. Επέλεξε λοιπόν αυτόν, ανεξαρτήτου κόμματος και χρώματος. Και αν δεν σου φαίνεται κανένας άξιος, ψήφισε αυτόν που θεωρείς  λιγότερο άχρηστο/λαμόγιο).

Μακροπρόθεσμα αυτό θα βοηθήσει στο να καταλήξουμε στην επιθυμητή κατάσταση, ακόμα και μετά από αρκετές τέτοιες διαδικασίες.

apoxi_3

apoxi_4b1

Όπως βλέπουμε και στην παραπάνω εικόνα, η επιλογή του να απέχει κάποιος από τις εκλογές και να μην ψηφίσει ιδεολογικά, έχει την  λογική του   «αν το ποσοστό της αποχής είναι αρκετά μεγάλο, τότε θα έρθει ο … Μαγικός Μονόκερος και αυτόματα θα βελτιώσει την κατάσταση ! Μόνος του!  Αυτό άλλωστε έχει συμβεί και σε πολλές άλλες χώρες οι οποίες έχουν υψηλά ποσοστά αποχής.»

…..

Φίλε μου εκλογικά απέχοντα, φίλη μου εκλογικά απέχουσα: αν θέλεις να βοηθήσεις τη χώρα αυτή και το μέλλον σου, υπάρχουν δεκάδες πιο αποτελεσματικοί τρόποι από την αποχή. Για παράδειγμα, μπορείς:

  • να πιεις ένα ποτήρι γάλα κάθε πρωί
  • να κρατήσεις την αναπνοή σου για 2 δευτερόλεπτα
  • να πας για τσίπουρα
  • να χορέψεις τσιφτετέλι ντυμένος Ρομπέν των Δασών  ενώ ένας φίλος σου σου πετάει μουστάρδα
  • να κάνεις ποδήλατο χωρίς χέρια

Το καθένα από τα παραπάνω είναι πιο αποτελεσματικό από την αποχή.

Καθένα από τα παραπάνω βοηθάει να πάει μπροστά αυτός ο τόπος περισσότερο από ότι βοηθάει η εκλογική σου αποχή…  Συνδυασμένα δε όλα μαζί ίσως είναι πιο αποτελεσματικά και από τον Μαγικό Μονόκερο, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρη.

ΘΑ μου αντιτάξεις ίσως πως  υπάρχουν διάφοροι λογοι για να μην ψηφίσει κάποιος:

apoxi_5

Μπορεί να μην πας να ψηφίσεις γιατί δεν έχεις χρόνο ή χρήματα  να πας στην πόλη σου. Δεκτόν.

Μπορεί να μην θέλεις να ψηφίσεις γιατί φοβάσαι μη σε απαγάγουν μικροί πράσινοι ερωτικά ερεθισμένοι εξωγήινοι καθώς πηγαίνεις στο εκλογικό κέντρο, ή επειδή φοβάσαι μη σε φάει κανένας πτεροδάκτυλος στο δρόμο ή μήπως πάθεις αυτόματη ανθρώπινη ανάφλεξη από το άγχος μήπως και βάλεις περισσότερους σταυρούς: απολύτως δεκτό και αυτό!

Επίσης, αν μου πεις δε πάω να ψηφίσω γιατί θέλω να ακούσω τον καινούργιο δίσκο του Μαργαρίτη  θα σε καταλάβω.

ΜΗΝ το διανοηθείς καν όμως να προσπαθήσεις να με πείσεις πως με το να μην ψηφίσεις έκανες κάτι.

Η ομοιότητα μεταξύ όλων των ατόμων στην παραπάνω εικόνα είναι οτι όλοι τους μεμονωμένα και σαν σύνολο είναι υπαίτιοι και υπεύθυνοι για τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης.

Άλλωστε, όπως είδαμε και στο πρώτο γ@μάτο σχήμα μου, η απόσταση που πρέπει να διανύσει ο υπέροχος κόκκινος κύκλος είναι ανηφορική, άρα (σύμφωνα και με τους νόμους της φυσικής) αν καθόμαστε αδρανείς (= αν δε ψηφίζουμε) είναι λογικό και επόμενο να μένουμε στην ίδια κατάσταση.                                          Ή ακόμα χειρότερα, είναι πολύ πιθανό να μας πάρει ο κατήφορος και να πάμε και σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις από την τρέχουσα.

Η διαφορά όμως των τριών πρώτων ατόμων από τον τελευταίο τύπο στο παραπάνω σχήμα είναι πως οι τρεις πρώτοι δεν προσπαθούν να σε πείσουν πως πέτυχαν κάτι με την αποχή τους.

Ο τελευταίος θα προσπαθήσει να σε πείσει πως με την αποχή του έστειλε ένα βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση και στους υπόλοιπους υποψήφιους πως δε γουστάρει το σύστημα τους και τη δημοκρατία τους. Και όσοι περισσότεροι απέχουν από τις εκλογές, τόσο πιο βροντερό θα είναι το μήνυμα αυτό. Και όσο πιο βροντερό είναι το μήνυμα αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι να το ακούσει ο Μαγικός Μονόκερος και να έρθει να βελτιώσει την κατάσταση. Μόνο ένα πράγμα πέτυχε ηως σήμερα συνδυασμένη απόχή όλων των παραπάνω ατόμων: ένα Πράγμα. Αυτό εδώ

apotelesmaπου το φάγαμε στη μάπα ‘ηδη και το τρώμε ακόμα αφού αυτό το ΜΟΝΌΠΑΝΟ μας έβαλε σε μνημόνιο για να πλουτίσει ο ίδιος και όλο του το σόι και να σβύσει επίσης και  το όνομα της μαμάς του απο τη λίστα Λαγκαρντ.

Τέλος, όπως σαν άλλη Σίββυλα  θα κλείσω με ένα γρίφο / παραβολή:

~~~~~

Τρεις Έλληνες πετούσαν με το αεροπλάνο προς το μέλλον τους.   Το αεροπλάνο που ήταν παμπάλαιο και ριμαγμένο χαλάει και για κακή τους τύχη πέφτει στην Ελλάδα. Εκεί οι ζουλού λένε στον καθένα:

Έχεις το δικαίωμα να πεις κάτι, ό,τι θέλεις:
– Αν αυτό που πεις είναι αλήθεια, θα σε σφάξουμε.
– Αν αυτό που πεις είναι ψέμα, θα σε κρεμάσουμε.
– Αν δεν πεις τίποτα, θα σε πετάξουμε από το γκρεμό.

Ο πρώτος Έλληνας είπε: «Μα δεν γίνεται! Έτσι δεν έχω καμία επιλογή!» και τον σφάξανε.

Ο δεύτερος Έλληνας ήταν ιδεολόγος: σκέφτηκε πως εφόσον ό,τι και να πει θα πεθάνει, δεν αξίζει να κάνει κάποια προσπάθεια μήπως και σωθεί. Δεν είπε τίποτα και τον πέταξαν από τον γκρεμό.

Ο τρίτος Έλληνας σκέφτηκε «Δε μπορεί, κάποια λύση θα υπάρχει…». Και όντως, ακόμα και αν φαινόταν πως οι επιλογές του ήταν αδιέξοδο, πως καμία δεν ήταν καλύτερη από τις άλλες, πως όλες τον οδηγούσαν στο θάνατο, τελικά υπήρχε πραγματικά λύση .

Τη  λύση  σας τη δίνω σαν άσκηση για το σπίτι .

~~~~~

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s