Αρχική » ΚΟΣΜΟΣ » Στο σταθμό του Μονάχου

Στο σταθμό του Μονάχου

epa04916514 Refugees cheer as they arrive at the main train station in Munich, Germany, 06 September 2015. Thousands more exhausted refugees were setting foot in Germany for the second day 06 September after enduring grueling journeys across Hungary and Austria. Many of the refugees are fleeing war-torn countries such as Syria and Afghanistan, and thus qualify for international protection, but EU countries disagree on how to best handle the surge. EPA/ANDREAS GEBERT

Οι Γερμανοί υποδέχονται του Σύρους  στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου. Κάποιος χαρίζει σε ένα πεντάχρονο  ένα  μικρό λούτρινο αρκουδάκι μαζί με μια χούφτα καραμέλες. Από δίπλα πέφτει χειροκρότημα. Η καλοσύνη ξεχειλίζει . Ήταν τόσοι πολλοί αυτοί που θέλησαν να καλοσωρίσουν τους πρόσφυγες που  η μεν αστυνομία τοποθέτησε κιγκλιδώματα οι δε εθελοντικές οργανώσεις  σταμάτησαν να δέχονται ρούχα και παιχνίδια διότι δεν εχουν πια  που να τα αποθηκεύσουν.

FILE - In this Saturday, Sept. 5, 2015 file photo, a man holds a

Προκύπτει κάποιο συμπέρασμα από όλη αυτή τη θερμή υποδοχή των Γερμανών προς τους πρόσφυγες. Συμπεραίνω πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι, συμπονετικοί και δείχνουν αλληλεγγύη. Δεν μου προέκυψε όμως κάτι γενικότερο, κάτι σχετικό με εθνική καλοσύνη, κάτι που έχει να κάνει με τον πολιτισμό της συγκεκριμένης χώρας ή κατι σχετικό με το Γερμανικό μεγαλείο ψυχής.

Αυτές οι εικόνες, συγκρίθηκαν με εικόνες των άλλων των κακών λαών  ( των Ελλήνων πχ) που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεινούν στους δρόμους, που τους ταλαιπωρούν.

Είναι τεράστια σαχλαμάρα  να προτάσουν μεμονομένες εικόνες είτε αυτές είναι εικόνες καλοσύνης είτε ντροπής.

Το ίδιο ανόητο θεωρώ πως είναι το να προβάλλουν μεμονομένες εικόνες, άλλων χωρών με επιθέσεις ρατσιστών σε κέντρα φιλοξενίας. Στην ίδια αυτή πολιτισμένη  χώρα ( τη Γερμανία) κάποιοι πυρπολούν  ξενώνες κατετραγμένων αλλοδαπών!

Μέσα στο 2014 έβαλαν φωτιά σε εστίες 170 φορές. Το 2015 η ρατσιστική βία αθηθηκε( εφτασε τους 150 εμπρησμούς) . Και επίσης να σας θυμίσω και ένα γεγονός της πρόσφατης ιστορίας ? Μετά την ενοποίηση των δυο Γερμανιών το 1990 δολοφονήθηκαν 185 ανθρωποι επειδή ήταν » ξένοι» !

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τα συναισθήματα των  εντυπώσεων και την προπαγάνδα  τους ( έχουν μια έφεση σε αυτήν ) και ας δουμε μια ματιά τα δεδομένα.

Η Γερμανία δέχεται πρόσφυγες , περνώντας τους από  «φίλτρο». Χρησιμοποιεί για  να το πετύχει αυτό ως και κορυφαία  εξειδικευμένους αστυνομικούς . Οσοι δεν παιρνούν το  » κοσκίνισμα»  ξαποστέλονται εκεί από όπου ήρθαν .

Οσοι παιρνούν το screening εισέρχονται. Οιι εισερχόμενοι  πρόσφυγες έχουν ήδη δηλώσει κάποιο όνομα, πιθανά έχουν δείξει και κάποια πιστοποιητικά ( επιφανειακώς νόμιμα) έχουν  πάρει ήδη από τη χώρα -διάδρομο και την προσφυγική τους ταυτότητα που τους χαρακτηρίζει  κι επίσημα σαν πρόσφυγες.  Επιπλέον αυτοί που φτάνουν στα σύνορα της Γερμανίας με τρένο είναι οι πιο ευκατάστατοι.Οι φτωχοδιάβολοι μένουν πιο πίσω, ταξιδεύουν με φουσκωτά και  πνίγονται στο Αιγαίο .. ή στην καλύτερη των περιπτώσεων εγκλωβίζονται σε μια από τις χώρες διαδρόμους.

Σε πολιτικό είπεδο η Α. Μέρκελ αποφάσισε,  αυτόβουλα, την αναστολή  της διαδικασίας που προβλέπει η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ !!!

Αξίζει να θυμηθούμε οτι ως τώρα είχε κανονίσει η χώρα της να μη δέχεται  «περιτούς ξένους»   και τους ξαπόστελνε πίσω στη πρώτη χώρα που τους υποδέχτηκε στην Ευρώπη ( Δηλαδή κυρίως στην Ελλαδα και την Ιταλία). Το σχέδιο ήταν να φυλλάσσονται τα σύνορα από τον Ευρωπαικό στρατό και οι ξένοι να εγκλοβ’ιζονται στην περιφέρεια της Ευρωπαικής ζώνης. Εδινα και ένα ξεροκόμματο για υποδομές ώστε να μην της χτυπούν την πόρτα οι απρόσκλητοι αλλοδαποί.

Τώρα όμως τι άλλαξε;  Η Γερμανία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης. Η ανεργία τους έχει συμπιεστεί σε ιστορικό χαμηλό και η χώρα χρειάζεται φτηνό εργατικό δυναμικό για τα εργοστάσια της. Να που η  ανθρωπιστική κρίση  τελικά είναι πολύ βολική για κάποιους!  Για τα επόμενα χρόνια θα υποδέχεται ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ετησίως*. Ετσι θα λύσει και το θεματάκι που έχουν ηδη εντοπίσει πως θα αντιμετώπιζαν στα επόμενα δέκα χρόνια τα ασφαλιστικά τους ταμεία λόγω της υπογεννητικότητας που θα είχε σαν επακόλουθο τις μειωμένες εισφορές αρα και τη δυσκολία στις πληρωμές συνάξεων.

Η οργανομένη υποδοχή είναι αποτέλεσμα και προσεκτικού σχεδιασμού  και μακροπρόθεσμων οικονομικών μελετών και στόχων. Δεν είναι θέμα εγκαρδιότητας ή αποτέλεσμα συγκίνησης. Αυτό που βλεπουμε εμείς στους δέκτες της τηλεόρασης μας, είναι η συνύπαρξη της λογικής της κυβέρνησης σε συνδιασμό με την ευαισθησία κάποιων πολιτών! Δεν είναι κακή αυτή η συνύπαρξη. Πάνω από όλα  δεν είναι κακό  οι πρόσφυγες να βρίσκουν ειρήνη ασφάλεια, δομές, υποδομές  δουλειά και σταθερότητα.

Ειναι προφανές πως ουτε οι συνθήκες είναι ίδιες εκεί  κι εδώ, ούτε τα μεγέθη συγκρίσιμα.

Αυτά είναι τα δεδομένα.

Οι καλότυχοι πρόσφυγες λοιπόν, εκείνοι που έφτασαν στη γη της επαγγελίας θα ζήσουν καλά σε μια οργανωμένη χώρα με ζωηρούς δείκτες ανάπτυξης.

Αυτά είναι τα λογικά δεδομένα και δεν έχουν καμμιά μα καμμιά σχέση με τα συμπεράσματα  που προβάλλει  η Γερμανία προς τα έξω ή με τους αφορισμούς περί συμπονετικών Γερμανών  που  στο σταθμό του Μονάχου σε περίμενα άχου κρατώντας πλακάτ με καλωσορίσματα αγαπημένε μου πρόσφυγα.

Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Να βλέπουμε όλη την εικόνα. Με τους ευαίσθητους Γερμανούς αλλά και με τους ξενοφοβικούς Γερμανούς . Με την οργάνωση τους κράτους τους, με τον τουλάχιστον δεκαετή σχεδιασμό  αλλά και  με  τα συμφέροντα τους… ( κυρίως)

Ο κόσμος είναι μωσαικό δεν είναι άσπρο -μαύρο !

Update 28/9/2015 12.40 ———————————-

  • Σε Βερολίνο και Αμβούργο η κατάσταση αναφορικά με την στέγαση είναι τόσο απελπιστική που οι αρχές ετοιμάζουν νομοθεσία για να κατάσχουν άδεια διαμερίσματα που ανήκουν σε ιδιώτες, και στο Αμβούργο ακόμα και εμπορικά ακίνητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που τοπικές κυβερνήσεις σταμάτησαν συμβόλαια μίσθωσης με τους ενοικιαστές κοινωνικής στέγασης για να δώσουν καταφύγια στους πρόσφυγες. Όταν ο δημόσιος τομέας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο η ξενοφοβία απέχει μόνο… νανοδευτερόλεπτα, (Πηγη  Financial Times).
Advertisements

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s