Αρχική » ΙΣΤΟΡΙΑ » Το καταφυγιο του Μουσολινι, που ομως δεν τον εσωσε απο τα χέρια του λαου ..

Το καταφυγιο του Μουσολινι, που ομως δεν τον εσωσε απο τα χέρια του λαου ..

Έξι μέτρα κάτω από τη γη, κάτω από τη πολυτελή βίλα του στη Ρώμη, βρίσκεται το μυστικό καταφύγιο του Μουσολίνι. Το καταφύγιο, που είχε τρεις διαφορετικές διαδρομές διαφυγής, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, για πρώτη φορά, πέρυσι, στις 31 Οκτωβρίου.

Στις 19 Ιουλίου 1943, και ενώ οι βόμβες των συμμάχων έπεφταν πάνω από τη Ρώμη για πρώτη φορά, η τύχη του Μουσολίνι ήταν προδιαγεγραμμένη.

Οι φωτογραφίες του Reuters που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν το καταφύγιο που ο Ιταλός δικτάτορας είχε ζητήσει να του κατασκευάσουν, για να προστατευθεί από τους βομβαρδισμούς, αυτός και η οικογένειά του, σε περίπτωση απόπειρας δολοφονίας του από τους Συμμάχους.

Ωστόσο, ο Ιταλός δικτάτορας και σύμμαχος του Χίτλερ δεν πρόλαβε να δοκιμάσει τις δυνατότητες του καταφυγίου που είχε επιμελώς κατασκευάσει.

Ο Ντούτσε υπήρξε επικεφαλής της Ιταλίας από το 1922 ως το 1943. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τάχθηκε στο πλευρό του Χίτλερ. Τότε, ήταν που αποφάσισε να μεταμορφώσει την κάβα κρασιών που διέθετε στη βίλα του, σε έναν υπόγειο λαβύρινθο, ο οποίος έκλεινε με πόρτες προστασίας από δηλητηριώδη αέρια, ενώ οι τοίχοι του ήταν κατασκευασμένοι από μπετόν αρμέ πάχους 4 μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το καταφύγιο κτίστηκε, παρόλο που ο Ιταλός δικτάτορας δήλωνε πως δεν επρόκειτο ποτέ να κρυφτεί κάτω από το έδαφος και ότι θα έμενε αγέρωχος «μέχρι να έρθουν οι βόμβες».

Το καταφύγιο ανοίγει για το κοινό

Το καταφύγιο είναι ένας τόπος για να θυμίζει στους Ρωμαίους, αλλά και στους τουρίστες, μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της Ιστορίας, είχε δηλώσει, πέρυσι, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, ενόψη της παράδοσης του καταφύγιου του Μπενίτο Μουσολίνι στο κοινό.

Ο Ιταλός υπουργός είχε τονίσει ακόμη ότι: «Αν είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν το καλύτερο καταφύγιο της Ιταλίας, αφιερωμένο αποκλειστικά σε μία οικογένεια».

Φωτογραφίες του καταφύγιου

Φωτογραφίες από το μυστικό καταφύγιο του Μπενίτο Μουσολίνι
Φωτογραφίες από το μυστικό καταφύγιο του Μπενίτο Μουσολίνι
Φωτογραφίες από το μυστικό καταφύγιο του Μπενίτο Μουσολίνι
Φωτογραφίες από το μυστικό καταφύγιο του Μπενίτο Μουσολίνι

Κανένα καταφύγιο δεν κατάφερε, τελικά, να σώσει τον Μουσολίνι. Συνελήφθη το 1943 και τουφεκίστηκε το 1945, ενώ στη συνέχεια το σώμα του παραδόθηκε στους κατοίκους του Μιλάνου για να το λυντσάρουν. Προσοχή, σκληρές εικόνες.

Φωτογραφίες από το μυστικό καταφύγιο του Μπενίτο Μουσολίνι
Φωτογραφίες από το μυστικό καταφύγιο του Μπενίτο Μουσολίνι

Δακτυλικά αποτυπώματα...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s