Αρχική » ΔΙΑΦΟΡΑ » Τσίχλα, μίνι, τακούνι, σκουλαρίκια, χαβαλές και «την 28η Οκτωβρίου διώξαμε τους …Τούρκους»…

Τσίχλα, μίνι, τακούνι, σκουλαρίκια, χαβαλές και «την 28η Οκτωβρίου διώξαμε τους …Τούρκους»…

Ακόμα και η 28η Οκτωβρίου περνάει κρίση!
1

2
3
Από μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια… Και η αλήθεια είναι πως πολύ λίγα παιδιά  ειδικά στο Δημοτικό, συνειδητοποιούν το γιατί παρελαύνουν,  το γιατί στα σχολειά μας γίνονται όλες αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις στις εθνικές μας γιορτές,και … τελικά μέσα τους μπερδεύουν με πιο λαό πολεμήσαμε κάθε φορά!

Πέρυσι είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι παρελάσεις που τόσο επιβαρύνουν οικονομικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Μεταξύ μας συμφωνώ κι εγώ απόλυτα στο σταμάτημα των παρελάσεων …

Στον επετειακό εορτασμό όμως λέω σαφώς ναι!

Γιατί αν σταματήσουν κι αυτές θα θυμάται κανείς έραγε, τι έγινε τότε και γιατί; Πόσο αίμα χύθηκε για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι;

Ακούγεται ότι φέτος σε πολλά σχολεία, εξαιτίας της αόρατης απειλής της μοδάτης γρίπης δεν θα γίνουν επετειακές εκδηλώσεις. Είναι επικίνδυνο όπως λένε να μαζευτούν πολλά παιδιά σε ένα αμφιθέατρο.

_________________________________________________________________

28η Oκτωβρίου.Ένα κολλάζ από παρελάσεις !!!


Τα Phantom  »άρχισαν το κάπνισμα»… Grin Grin Grin
Aλήθεια πόσες χώρες τα χρησιμοποιούν ακόμα… Huh Roll Eyes

Οι Αμερικανοι αφου »εξαφανισαν απο προσωπου γης»  τους Ινδιανους  Angry
τους »τιμησαν» Tongue ονομαζοντας Αpache αυτο το ελικοπτερο… προσκυνώ προσκυνώ

Τσίχλα, μίνι, τακούνι, σκουλαρίκια, χαβαλές και «την 28η Οκτωβρίου διώξαμε τους …Τούρκους»…  Angry !!!

Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να καταργήσουμε τις μαθητικές παρελάσεις;;;

Αυτη εδω δεν ειναι παρέλαση! Τα 7 παιδιά ενός  και δυστυχώς,  όχι μοναδικού μονοθέσιου δημοτικού σχολείου της χώρας μας,  δεν ήταν αρκετά για κάτι τέτοιο! Εκαναν κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του χωριού και μια μικρή γιορτή!  Στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες μιας και αυτό το σχολείο αργοσβήνει από την έλλειψη μαθητών…   ΄-(

Και στο  Μεγάλο  Χωριό  της Αθήνας …περιμένοντας να ξεκινήσει η παρέλαση :

pote tha arxisei na teleiwnoume

bariemaiiii

________________________________________________________________

Σχεδόν όλες οι παρελάσεις ξεκινάνε με πολύ καλούς οιωνούς. Οι μαθητές ντυμένοι με υπέροχες παραδοσιακές στολές:

Η συνέχεια όμως επιφυλάσσει εκπλήξεις…

Θαυμάστε          :                                                                  …ομοιομορφία…!!!

…κομμώσεις…

…διαγωνισμό   «η πιο κοντή φούστα»…

…βραδινές εμφανίσεις…

…πασαρέλα…

…πρωινές βόλτες (μαθητών;)…

legs parade

…  απόλυτο συγχρονισμό!

ιγκουανα.

 

..και ένα ιγκουάνα , που παρελαύνει τιμώντας αυτούς πού έπεσαν για να κυκλοφορεί αυτό, ελευθερο Pet ,

στον ώμο του  μαθητή(?) !!!

Οχι παίζουμε!  Απ όλα έχει ο μπαχτσές !

…επιδείξεις εσωρούχων(!!!)…

…και άλλες επιδείξεις…

…και άλλες επιδείξεις…


Και η Σπαρτιάτισσα με τη σημαία στα ύψη …  thumbs up

Από την ίδια παρέλαση! Η γιαγιά πίσω δεν καταλαβαίνει πώς άλλαξε έτσι ο κόσμος που γνώριζε η ίδια, η μικρά σε πρώτο πλάνο οδεύει αγέρωχη …

parelasi111

και  νύχι -νύχι… σημαιάκι !!!

νυχι σημαιακι

Μια παρέλαση από πίσω…

|   |

και δυο αμφας ! …

221850-843684_b

7 2009-10-25_032900

Τιμή σε κείνους που έπεσαν ή που είναι ταμένοι να φυλάνε Θερμοπύλες!

Κι  άμα κατάλαβες το  γιατί παρελαύνεις βρε καλόπαιδο ,  εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη!

Θαυμάστε και τους Γυμναστές/γυμνάστριες  τους! ! !

2981127117_b2db07a04e_m

Αυτός ο τσολιάς από που ξεφύτρωσε? Τσαρούχι που μας λείπει!

ka8hghtria

Δεν ξέρω πως σας φαίνεται τούτο το πανηγύρι αλλά εμένα το όλο θέαμα με προκαλεί τα μάλλα και μου βγάζει αρνητικά συναισθήματα και τάση για σχολιασμό .

Η υποκρισία που μας διακατέχει σαν λαό, δεν μας αφήνει  μάλλον να δούμε αυτές τις εικόνες καθαρά …

Από την άλλη πληθαίνουν κάθε χρόνο με το χρόνο οι  εικόνες  των αριστούχων αλλοδαπών  σημαιοφόρων που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ σε επιδόσεις τα δικά μας «υπερήφανα» νιάτα με τις φούστες-φαρδιές ζώνες…!

_______________________________________________________________

Μου γεννήθηκε λοιπόν μία απορία σχετικά με τον σκοπό που εξυπηρετούν πλέον οι παρελάσεις… Ποιός είναι αυτός;
Μήπως «να κρατιέται ψηλά το φρόνημα των Ελλήνων» όπως άκουσα σε δελτίο ειδήσεων;
Αν το καλοσκφτείτε είναι κι αυτός ένας τρόπος…

wdxcr

To oτι είμαστε το μοναδικό «Ευρωπαϊκό» κράτος  στο οποίο διατηρείται ο «θεσμός»  των παρελάσeων , σας λέει κάτι?

Α, ξέρω, ξέρω… οι «άλλοι» δεν έχουν τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ…


Ας βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί..!!

zhtw to ethnos

κάτσε να σου εξηγήσω …

NaSouE3hghsw

Μήπως αντί για μαθητικές παρελάσεις,  θα ήταν καλύτερα τα σχολεία να διοργανώνουν εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των επετείων ;;;

Μήπως να εστιάσουμε λοιπόν σε έναν εορτασμό που θα ενημερώνει τους μαθητές για τα ιστορικά γεγονότα του Β παγκοσμίου πολέμου, της κατοχής, του εμφύλιου πολέμου – καθώς ποτέ ή διδακτέα ύλη δεν φτάνει ως εκεί…! Η πλειοψηφία της νεολαίας μας αγνοεί τη σύγχρονη ιστορία ΄(

_______________________________________________________________

UPDATE 28 οΚΤΩΒΡΊΟΥ 2009

Τι γιορτάζουμε σήμερα?

Γιορτάζουμε την απώθηση της εισβολής των Ιταλών το 1940 , την είσοδο της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο , συγχρόνως όμως και την τραγικότερη δεκαετία της ιστορίας μας τον εικοστό αιώνα, το κόστος της οποίας ακόμη πληρώνουμε σαν λαός .

Στις περισσότερες χώρες γιορτάζουν ή το τέλος ενός πολέμου ή την απελευθέρωσή τους από τις δυνάμεις του Αξονα.  Οι Έλληνες , οι  κυβερνήσεις μας δηλαδή έχουν επιλέξει να γιορτάζουμε την έναρξη της εμπλοκής μας στον πόλεμο, επειδή αυτή σημαδεύτηκε  από μία απρόσμενη ελληνική νίκη!

Αλλωστε, οπως ξέρουμε ο Μεταξάς,  ποτέ δεν είπε το θρυλικό «Οχι». Αρκέστηκε να πει στα γαλλικά: «Alors, c’ est la guerre».  Ωστε λοιπόν, ο πόλεμος…

Και ακόμα δεν μας  έχει  γίνει μάθημα … παρελαύνουμε…

Ποιοι άλλοι Ευρωπαίοι?

φωτογραφία

Δυστυχώς  …ετσι ειναι …

Η φωτογραφία είναι σημερινή ! !

57 thoughts on “Τσίχλα, μίνι, τακούνι, σκουλαρίκια, χαβαλές και «την 28η Οκτωβρίου διώξαμε τους …Τούρκους»…

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο που λες, έτσι κι αλλιώς οι παρελάσεις είναι πια για το θεαθήναι. (Τσίχλα, μίνι, τακούνι, σκουλαρίκια, χαβαλές…).
    Τείνουν να γίνουν πασαρέλα για καλλιστεία!!! Δεν λέω βλέπεις κι ωραία σώματα… αλλά για πες μου γιατί έβαλες «μωζαΐκ» στα προσωπάκια τους, ενώ έχουν δημοσιευτεί παντού ως έχουν;

    • Μιλάμε για πλήρη απαξίωση Στρατή μου, και για κανέναν σεβασμό σε οτιδήποτε πια! Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα! Γιατί , πες μου τι σεβασμό δείχνει ο νεαρός που παρελαύνει με τη σαύρα στον ώμο ? Και καλά το παιδάκι είναι ορφανό ( προφανώς δεν έχει μάνα και πατέρα στο σπίτι να το συμμαζέψει ) ! Καθηγητή που το συνεοδεύει στην παρέλαση δεν έχει? Τέτοια αδιαφορία! Κατά τα άλλα το παιδί αυτό εκπροσωπεί μαζί με τα υπόλοιπα το σχολείο του και παραλαυνει για να τιμήσει κάποιους που έδωσαν τη ζωή τους , κάποιους που έμειναν ανάπηροι, για να είναι αυτός ελεύθερος ! Ειδικά με τον νεαρό με τη σαύρα βγήκα από τα ρούχα μου!Να τον χαίρονται οι γονείς του και να τον καμαρώνουμε όλοι μαζί για το χάλι της παιδείας μας! Ποια παιδεία?

  2. Aυτή την πατέντα των παρελάσεων ξεκίνησε απο κάποια άλλα καθεστώτα περισότερο συγκεντρωτικά ,εμείς συνεχίζουμε γιατί έχουμε και το φρόνημα κάποιων ηλιθίων που είναι η φανφάρα πάνω απο όλα.
    Τι και αν δεν ξέρει το παιδί γιατί παρελαύνει? Η παρέλαση πάνω απο όλα.

    Τα παιδιά αγγαρία κάνουν , μιάς και τα έβαλαν να αγοράσουν το ρούχο της παρέλασης ας πάρουν κάτι που θα το ξαναφορέσουν!

    Τα ιδανικά και το γούστο των παιδιών θα ήταν θλιβερό να είναι σαν της γιαγιούλας στη φωτο.

    Αυτούς τους δασκάλους έχουν και πορεύονται ανάλογα.

    • ξεκινώ την απάντηση μου παραθέτοντας ένα απόσπασμα που διάβασα πριν λίγο..
      : » Ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Πειραματικού Δ. Σ. Θεσσαλονίκης του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ θυμίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ότι: «Το μαθητικό συμπλήρωμα στις στρατιωτικές παρελάσεις ξεκίνησε στα χρόνια του Μεταξά, όταν η ομοιομορφία της εμφάνισης μαθητών και μαθητριών ήταν δεδομένη, ενώ η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας ( Ε.Ο.Ν.) ήταν βασικός στόχος του καθεστώτος. Από τότε οι μαθητικές παρελάσεις συνεχίζονται αδιάλειπτα καθοριζόμενες από ένα θολό νομοθετικό πλαίσιο -«προαιρετικά και με το ζόρι», παρά την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής μαθητών και εκπαιδευτικών σ΄ αυτές. Η μόνη περίοδος που τέθηκε ουσιαστικά ζήτημα κατάργησής τους ήταν αμέσως μετά τη χούντα. Όμως οι παρελάσεις έμειναν ανέγγιχτες από οποιαδήποτε απόπειρα «εκσυγχρονισμού» ακολούθησε και έτσι μέχρι σήμερα μαθητές και μαθήτριες συνεχίζουν να παίζουν τα στρατιωτάκια με τους εκπαιδευτικούς (και ιδίως τους/τις γυμναστές/τριες) σε ρόλο «επιλοχία».» ( απόσπασμα από το feleki)
      και συνεχίζω με τα δικά μου λόγια :
      Αυτή τη πατέντα των παρελάσεων που ξεκίνησε από ολοκληρωτικά καθεστώτα , εμεις που έχουμε (?) Προεδρική Δημοκρατία, γιατί τη συνεχίζουμε?
      Αν θέλουν φανφάρα για διασκέδαση γιατί δεν κάνουν ένα σχολικό πάρτυ με μαζορέτες και μουσικές ? Πιο τίμιο θα ήταν!
      Τα παιδιά , όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, τα μεν μικρά βαριούνται αφόρητα γιατί προφανώς δεν ξέρουν γιατί έχουν πάει στην παρέλαση ( χαίρε δάσκαλε που τα άφησες στην άγνοια) τα δε μεγαλύτερα την έχουν δει πασαρέλα , γόβα μίνι και μούρη οι νεαρές και ουφ κι αυτoί τωρα δεν μας χ… που μας βάλανε να παρελάσουμε, οι νεαροί! Και για αυτό φταίει πιστεύω το ότι είναι ανιστόριτα.
      Εχουν «μεσάνυχτα» όσον αφορά την ιστορία. Σε ερώτηση για το ποιός στρατηγός οδήγησε τα συμμαχικά στρατεύματα κατά την απόβαση στη Νορμανδία, υπήρχαν αρκετά φιντάνια που απάντησαν «Ο Gandalf» .
      Η απαξίωση της ιστορίας είναι παγκόσμιο φαινόμενο , και όχι αποκλειστικότητα της Ελλάδας … Αλλά αυτό δεν είναι πολύ κακό? Ο ανιστόριτος άνθρωπος, πως 8α μπορέσει να κρίνει τις σημερινές παγκόσμιες γεωπολιτικές καταστάσεις ???Αυτή η έλλειψη γνώσης της ιστορίας μας δεν κρύβει κινδύνους ?

  3. η γιαγιά πάντως δεν έχει άδικο(όλα τα λεφτά)
    κι εγώ αν ήμουν εκεί έτσι θα έκανα
    ….άσε τι θα έλεγα!!
    Πάντως προτιμώ τις τέτοιες επιδείξεις απ ΄τις επιδείξεις αρμάτων .τις ανούσιες και πανάκριβες!

    • Η γιαγιά το έπαθε το εγκεφαλικούλι με τα μίνι της καλλίγραμμης μαθήτριας η οποία μεταξύ μας έκανε παρασέλα παρά παρέλαση!
      Τι θα έλεγες το υποθέτω! Θα είχε σχέση με φουστανέλλα και τσαρούχι ! λολ
      Αλλα ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά όπως αρμόζει στο θέμα. Για κλωτσιές με τσαρούχι είναι η συμπεριφορά τους! Και των μαθητών και των σχολείων που τάχα μου κάνουν το καθήκον τους! Δείχνουν το επίπεδο της εκπαίδευσης που δίνουν στα παιδιά μας!
      Τώρα για τις επιδείξεις που λες , θα σου απαντήσω ότι ειναι πολύ απλό και ευκολο να πηγαίνει κανείς στις επιδείξεις μόδας και να χορταίνει το μάτι του μπουτάκια !
      Οσο για τις στρατιωτικές παρελάσεις, αυτες και είναι χαρακτηριστικό συγκεντρωτικών καθεστώτων κι επομένως τι δουλειά έχουμε εμείς σαν λαός μ αυτές ! συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι δεν έχουν κανένα νόημα παρά μόνο αυτό της επίδειξης και της ανόητης σπατάλης χρήματος και χρόνου!

  4. Μιατς … μιατς … μιατς … Χρόνια Πολλά !

    Έπαψα να πηγαίνω στις παρελάσεις … έχω και μια κάποια ηλικία … και … και τα … εμφράγματα … καραδοκούν !!!!!!!!

    Γεια και χαρά σου !

    υ.γ. εκπληκτικό άρθρο !

    • Χρόνια Πολλά και καλά! Και άντε και καλά μυαλά! Γιατί «ο αμόρφωτος λαός εύκολα άγεται και φέρεται από τους ηγέτες (;), πολιτικάντηδες» ( που απομιζούν αυτόν τον τόπο θα μπορούσε άνετα να τους χαρακτηρίσει κανείς)Μια ρήση παλιά που τείνουμε να την ξεχάσουμε… και ο αμόρφωτος μπορεί να έχει ως και PhD!

      Κι εγώ Φάρε μου έπαψα να πηγαίνω στις παρελάσεις ( αλλά για άλλο λόγο )- από τα 18 μου που με απεβαλαν -γιατί αρνήθηκα να παρελάσω μπροστά στους χουντικούς!

      Τα τελευταία δε 15 χρόνια επσιδή δεν θάθελα να πάθω εγκεφαλικό γιατί συγχίζομαι με όλη αυτή την παράτα και το «σουρσιμο» των μαθητών ! Συμφωνώ απόλυτα μαζί τους να μη θέλουν να παρελάσουν, αλλά δεν θα έβλαφτε εφ ενός μεν να να ξέρουν και λίγη ιστορία αφετέρου δε να τιμήσουν στο σχολείο τους με μια μικρή σεμνή γιορτούλα κάποιους που θυσιαστηκαν για τη δική μας λευτεριά!

  5. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να τιμούμε την ιστορία μας από το να μετατρέπουμε σε στρατιωτάκια τους μαθητές. Καιρός είναι να σταματήσουν τόσο οι μαθητικές όσο και στρατιωτικές παρελάσεις. Ας βρουν άλλο τρόπο να επιδεικνύουν τα ρατσιστικά τους παραληρήματα οι «ευσεβείς Χριστιανοί» και τα καινούργια τους παιχνίδια οι στρατιωτικοί.

    • Ο πρώτος και καλύτερος τρόπος να την τιμούμε είναι να την γνωρίζουμε Στεριανή μου Ζάλη! Κι αν ρωτήσεις τον νεαρό με την σαύρα στο ώμο στοιχηματίζω το δεξί μου χέρι ότι δεν έχει ιδέα! Αρα για τι παρελαύνει? μαλλον σούρνεται κατα την προσφιλή εκφραση των παιδιών…

  6. Στα σοβαρά: Για «να κρατιέται ψηλά το φρόνημα των Ελλήνων» αλλά και προς (τερψιθέα) όπως λέμε Τέρψη και Θέα.
    Στ’ αστεία: αντικατάσταση, αυτό προτείνουμε πολλοί μα πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί

    • στα αστεία : αν αυτός είναι ο στόχος γιατί δεν πάνε νε δουν καμμια τσόντα ? παμφτηνες τις νοικιάζουν!
      στα σοβαρά η μαμακία των ελλήνων είναι αυτή που κρατιέται ψηλά κα όχι το φρόνημα!
      Γιατί με τέτοιο χάλι , λαός που δεν ξέρει την ιστορία του εύκολα μπορεί να άγεται και να φέρεται έρμαιο του καθενός !

      • Οσο για τους εκπαιδευτικούς μας θαυμάστε τους! Ρωτήστε τα παιδιά μας γύρω λίγο από ιστορία ! 8 στα 10 ανιστόρητα! Πόσα χρόνια διδάσκονται συνολικά το μαθημα αυτό?

  7. Αραγε τ ι προσβάλει περισσότερο την ιστορία μας και τη μνήμη των νεκρών μας;

    -Ο Αλβανοί αριστούχοι που νιώθουν περήφανοι που κρατούν τη σημαία μας; ή
    -Οι Ελληνίδες που παρελαύνουν με τα μπούτια και τα στήθη έξω μασώντας τσίχλα;
    -Οι νεαροί που παρελαύνουν με σαύρες ;
    – Οι δάσκαλοί τους που τους το επιτρέπουν;
    -Όσοι νομίζουν ότι την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την «επανάσταση ενάντια στους Τούρκους» και άλλα τέτοια ανιστόρητα ;
    -Οι Έλληνες που καίνε τη σημαία μας;

    Πώς φαίνεται που ‘σαι Ελληναράς!..

    Που πάμε σαν λαός? O συblogger Feleki επισημαίνει με μοναδικό τρόπο μερικά στραβά μας! Πολλά!
    Διαβάστε τα αν θελετε.. αξίζει νομίζω τον κόπο 😀

  8. Διάβαζα στο Κυριακάτικο Βήμα προτάσεις – σχέδιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μπαμπινιώτης!
    Δείχνει καλή πρόθεση για αλλαγές και ριζικές τομές στην εκπαίδευση και επιτέλους θάρρος και κάποιες σωστές θέσεις. Μια χρόνια πάθηση της κοινωνίας μας! αποσυνδέστε επιτέλους το απολυτήριο του Λυκείου από την εισαγωγή στα ΑΕΙ , και δώστε μόρφωση πραγματική κι όχι απλά
    » απολυτήρια » και «πτυχία», χαρτιά χωρίς αντίκρυσμα στα παιδιά μας.

    Από το νηπιαγωγείο ! Από κει να ξεκινήσετε κύριοι!

  9. Η παρακάτω έκθεση έφτασε στο email μου μαζί με κάποια ανεκδοτάκια .

    Τη συγγραφή της διεκδικεί τάχα μου μια δεκάχρονη μαθήτρια δημοτικού. Δεν το πιστευω! Νομίζω όμως ότι είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για το τι πιστεύουν τα παιδιά σήμερα, για τις εθνικές μας επετείους!

    Έκθεση: «Η 28η Οκτωβρίου»

    Η 28η Οκτωβρίου είναι μια πάρα πολύ σπουδαία μέρα.

    Η 27η Οκτωβρίου και η 29η Οκτωβρίου δεν λένε και πάρα πολλά πράγματα. Η 26η Οκτωβρίου κάτι λέει ,άμα σε λένε Δημήτρη! Ο Δημήτρης Καλπακλής που τον λένε Δημήτρη και πάει Δευτέρα, χαίρεται πάρα πολύ που τον λένε Δημήτρη γιατί γιορτάζει και παίρνει πάρα πολλά παιχνίδια και είναι πάρα πολύ τυχερός. Ενώ άμα σε λένε Νεκτάριο δεν είσαι και πολύ τυχερός, γιατί κανένας δεν ξέρει πότε γιορτάζουν οι Νεκτάριοι. Κάποτε πρέπει να γιορτάζουν οι Νεκτάριοι, γιατί ένα παιδί που το λένε Νεκτάριο μού είπε ότι κάποτε γιορτάζουν ακόμα και οι Νεκτάριοι, αλλά επειδή κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν ξέρει πότε γιορτάζουν οι Νεκτάριοι, αυτό το παιδί είναι πολύ στενοχωρημένο και τρέχουν και οι μύξες του!

    Η 28η Οκτωβρίου είναι μια πάρα πολύ σπουδαία μέρα άμα πέφτει Δευτέρα, γιατί έχουμε τριήμερο και πάμε εκδρομή στο χωριό του μπαμπά μου. Εκτός αν δεν πάμε, γιατί η μαμά μου δεν χωνεύει τη μαμά του μπαμπά μου, ενώ χωνεύει πάρα πολύ τη δική της μαμά που δεν τη χωνεύει ο μπαμπάς μου, οπότε μπορεί να μείνουμε και σπίτι.

    Εμείς τα παιδιά είμαστε πάρα πολύ περήφανα που έχουμε την 28η Οκτωβρίου. Γιατί πριν γίνει η 28η Οκτωβρίου, είχανε να γιορτάζουνε μόνο την 25η Μαρτίου. Την 28η Οκτωβρίου πηγαίνανε σχολείο κανονικά γιατί δεν υπήρχε 28η
    Οκτωβρίου. Δηλαδή υπήρχε 28η Οκτωβρίου, αλλά κανένας δεν το έκανε θέμα γιατί δεν είχανε μπει οι Γερμανοί. Έπρεπε πρώτα να μπουν οι Γερμανοί και μετά να γίνει μια γιορτή της προκοπής.

    Εγώ είμαι πολύ περήφανη Ελληνοπούλα. Νιώθω ένα ρίγος! Και μόλις το είπα στη μαμά μου μου έβαλε θερμόμετρο και είχα 37,4 και μου έδωσε σιρόπι και μου πέρασε το ρίγος! Η γιαγιά μου νιώθει ένα ρίγος από μόνη της, γιατί εκείνη την έζησε την 28η Οκτωβρίου και δεν πρέπει να την πέρασε και πάρα πολύ ωραία.

    Η κυρία Χρυσάνθη, η δασκάλα μας, μας είπε ότι την 28η Οκτωβρίου ήρθε ο Ιταλός πρέσβης στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά, νύχτα, χωρίς να τηλεφωνήσει πρώτα και τον ρώτησε αν μπορούν να πάρουνε την Ελλάδα και να την έχουνε για
    δικιά τους σ’ όλη του τη ζωή. Και ο Ιωάννης Μεταξάς τσαντίστηκε που τον ξυπνήσανε και είπε «ΟΧΙ». Κι αυτό το «ΟΧΙ» το είπε πολύ ηρωικά γι’ αυτό κι εμείς το λέμε «το ηρωικό ΟΧΙ» !

    Κι εμένα όταν ήρθε η Χαρούλα σπίτι μου, μου ζήτησε όλες μου τις Barbie και τη Sindie αστροναύτη, της είπα ηρωικά «ΟΧΙ» γιατί δεν είναι καθόλου ευγενικό αυτό που έκανε ο Ιταλός πρέσβης και η Χαρούλα. ! Aμα θέλεις να χαρίσεις κάτι το κάνεις από μόνος σου. Κι ο κύριος Μεταξάς δεν ήθελε να χαρίσει την Ελλάδα ούτε εγώ τη Sindie αστροναύτη!
    Και μετά τους πολεμήσαμε τους Ιταλούς. Δηλαδή, εγώ δεν τους πολέμησα γιατί δεν είχα γεννηθεί ακόμα. Ούτε ο μπαμπάς ούτε η μαμά. Η μαμά δεν ξέρω πότε γεννήθηκε γιατί όποτε τη ρωτάω «μαμά, πόσων χρόνων είσαι;» μου απαντάει «μήπως είδες το Βεντέξ της κουζίνας ; ».

    Και μετά πέρασε η 28η Οκτωβρίου και μπήκανε άλλοι μήνες άσχετοι και διώξαμε τους Ιταλούς και μπήκανε οι Τούρκοι. Όχι, λάθος, Θάνο, μου δίνεις τη γόμα σου; Μπήκανε οι Γερμανοί. Μπήκανε οι Γερμανοί και η γιαγιά μου έκλεισε τα παντζούρια για να μην τους βλέπει και τους έβλεπε κρυφά από τις γρίλιες και την έπιασε η μαμά της και την έδειρε. Κι άλλοι άνθρωποι κλείσανε τα παντζούρια γιατί τους σιχαίνονταν. Κι εγώ σιχαίνομαι το γάλα άμα κάνει πέτσα. Και όλοι οι Γερμανοί ήτανε χάλια, αλλά ο πιο χάλια απ’ όλους ήτανε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Αυτός ήτανε από μητέρα Πατρινιά, πατέρα Γερμανό και το μικρό του όνομα ήταν «Παλαιών» και δεν ξέρω πότε γιορτάζει ούτε αν του φέρνανε δώρα. Αυτός πήγαινε μπροστά μπροστά και είχε μια ελληνική σημαία και την έσκισε και την πέταξε και την πάτησε και την έφτυσε. Και μετά πήρε μια γερμανικιά, πιο σιδερωμένη και μετά πήγε στην Ακρόπολη και την έβαλε στην Ακρόπολη. Και ένα παιδί θύμωσε πάρα πολύ και πήγε με ένα φίλο του και την έβγαλε και την πέταξε στο κεφάλι ενός περαστικού. Και τον φίλο του τον λέγανε Σάντσο και το παιδί Απόστολο Γκλέτσο και μετά επειδή
    ήτανε τόσο γενναίος, οι άνθρωποι θέλανε να τον κάνουνε υπερνομάρχη, αλλά κάνανε μια κυρία Φώφη.Και μετά δεν ήτανε πια 28η Οκτωβρίου και όλοι πεινάγανε και τρώγανε γάτες.
    Εμείς έχουμε μια γάτα τη Λουλού, αλλά δεν την τρώμε γιατί την αγαπάμε, αλλά γιατί είναι πολύ νευρικιά και τη φοβόμαστε. Κι εκτός από γάτες σκοτώσανε και τον αδελφό της γιαγιάς μου πάνω σε ένα βουνό που νομίζω ότι ήτανε ο Παρνασσός χωρίς τις πίστες. Και μετά περάσανε τα χρόνια και οι Γερμανοί δεν θυμάμαι πώς φύγανε. Ή τους διώξαμε ή μας βαρέθηκαν.
    Και τότε όλοι οι Έλληνες βγήκανε έξω και φιλιόντουσαν κι εμένα δεν μου αρέσει να με φιλάνε οι φίλες της μαμάς μου γιατί έχουνε σάλια. Αλλά εκείνη η μέρα ήτανε πολύ σπουδαία και δεν τους ένοιαζε τους ηρωικούς Έλληνες που σαλιώνανε ο ένας τον άλλον.
    Και τώρα, από τη χαρά μας βάζουμε την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι. Όμως εμείς δεν βάζουμε την ελληνική σημαία, γιατί όταν μετακομίσαμε τη χάσαμε. Και κάθε 28 Οκτωβρίου ντρεπόμαστε πάρα πολύ, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο το ξεχνάμε και δεν πάμε να αγοράσουμε μια καινούργια. Αυτά και ελπίζω να μην ξανάρθουν οι Γερμανοί.

    Ελπίζω επίσης η έκθεση να είναι τρεις σελίδες και ελπίζω μετά να πάμε στο Βίλατζ Σέντερ, γιατί δεν έχω δει ακόμα το Σκούμπι Ντου.

    Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!»

  10. Και τα… μίνια τά’χα δει. Και τα ψηλοτάκουνα τά’χα δει. Και τις περιέργες κομμώσεις και κουρέματα, και την πασαρέλα, και όλα
    Μια χαρά είναι τα παιδιά.
    Ομολογώ όμως ότι με εντυπωσίασε/αιφνιδίασε το ιγκουάνα που κάνει παρέλαση.
    Άπαιχτος ο μικρός.
    🙂

  11. Μια χαρά για πασαρέλα ! Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο γιατί να παρελαύνουν! Αλλα όσο το κάνουν ας το κάνουν σωστά τουλάχιστον!
    Οσο για τον νεαρό με το ιγκουάνα προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο ! Εκτος του ότι το ιγκουάνα είναι pet? Kαι καλά δικαίωμά του να έχει wired pet αλλα το να παρελαύνει το ιγκουάνα ? Εμένα μου κάνει λίγο προς αναίδεια και καθόλου σεβασμό προς τους ανάπηρους και τους νεκρούς που άφησε πίσω του ο συγκεκριμένος πόλεμος …
    Αν πάλι κάποιια από αυτά τα παιδιά φέρονται έτσι γιατί χλευάζουν την ιδέα της παρέλασης θα τους παραδεχόμουν να σήκωναν το κεφάλι και να έλεγαν εγώ είμαι αντίθετος στην όλη ιδέα άρα δεν παρελαύνω κι ας τα απέβαλαν όπως με είχαν αποβάλει κι εμένα σαν μαθητρια γιατί αρνήθηκα να παρελάσω στο Συνταγμα μπροστά στη χούντα… και καλά έκανα…

  12. Bρε τι με περιμενει …..αυριο γινεται παρελαση και εδω…..!!!
    Φορτισα καμερα και φωτογραφικη…να τραβηξω τον γιο…. αλλα μαλλον θα βγαλω κι αλλα θεματα….. προς τερψιν οφθαλμων …..απ οτι ειδα και εδω….!!!

    Καλα περα απο την πλακα με τις παρελασεις εχω τραυματικη εμπειρια ως μαθητης , ασε ως ναυτης,,,δεν ελειψα απο καμια λογω υψους …. και δεν θελω να τις βλεπω μπροστα μου…. !!!! Ναι το εθνος μας το σεβομαι ιστορικα λεω…αυτη την παρατα δεν μπορω….καθολου !!! Τι ωραια ιδεα που ειχες, να κανουν εκθεσεις και να ψαχνουν κειμενα και φωτογραφιες απο τον πολεμο…(οχι καλετον Πρεκα χαχαχααχχα τους κανονικους) ναι ειναι ενας πιο πολιτισμενος τροπος …..τα στρατιωτακια στην γραμμη δεν σε κανουν Ελληνα…!!! Ελληνας γινεσαι οταν καταλαβεις την ιστορια σου….!!! Γιατι να ξεφτιλιζουμε την ιστορια μας κοιτωντας τις κορασιδες και ποσο κουνανε τον …..γιατι μετα το 10-λεπτο ολοι αυτο θα κανουν εκτος κι αν ειναι τυφλοι…..!!! Αντε ζητω η ψιλοτακουνες γοβες και τα στενα πουκαμισα….πωωωωωωω πωωωωωω !!!

    Καλημερα καλη εθνικη αργεια !!!

  13. Το τι έχει να δει το μάτι σου δεν λέγεται! Θα περιμένουμε λοιπόν τα στιγμιότυπα αν θες …
    Εχουμε παρανοήσει μου φαίνεται . Δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν αντιδρούν και οι υπόλοιποι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι σε μια τέτοια τακτική. Γιατί πραγματικά μιλάμε για πασαρέλες – παράτες και όχι για κάτι που τιμά την μνήμη ανθρωπων που έμειναν ανάπηροι ή έδωσαν τη ζωή τους για νάναι τούτοι εδώ Λευτεροι να κουνιόνται έτσι!

    «Η ολοκληρωτική νοοτροπία, ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις, ο μιλιταρισμός, η ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας και η αφομοίωση δεν έχουν προφανώς καμιά σχέση με την κατάκτηση της ιστορικής γνώσης και την κριτική προσέγγιση της συλλογικής μνήμης από τους μαθητές Αν κάτι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο είναι αυτό που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους με τη λήξη του πολέμου: “Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός στη γη” Κι αυτό φυσικά δε μπορεί να γίνει μέσα από την παρέλαση, το αντίθετο μάλιστα»

    ( http://feleki.wordpress.com/2009/10/25/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-

    Μεταξύ σοβαρού κι αστείου είπες μια πολύ σοβαρή κουβέντα!
    «Τα στρατιωτακια στην γραμμη δεν σε κανουν Ελληνα…!!! Ελληνας γινεσαι οταν καταλαβεις την ιστορια σου….!!!»
    Και θλίβομαι που το λέω αλλά τα παιδιά μας είναι ανιστόρητα , στην πλειοψηφία τους. Πόσα από αυτά έχουν διδαχτεί και σε τι βάθος την Ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου? Γι αυτό και «σέρνονται » – όπως και στην αγγαρία γιατί έτσι το βλέπουν και δικαιολογημένα- σε αυτή την παρωδία , που το Υπουργείο Παιδείας θέλει να αποκαλεί παρέλαση που γίνεται σε απόδοση φόρου τιμής σε αυτους που έδωσαν τα κομένα απο κρυοπαγήματα πόδια τους ή και τη ζωή τους για να κουνιόνται ελεύθεροι τούτοι εδώ σήμερα με τύμπανα κι αηδίες θα ήταν πιο αποδοτικό αν τις αφιέρωναν να κάνουν μελέτες, να ψαχνουν κείμενα και ντοκουμέντα της εποχής ουτως ώστε τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία να αποκτήσουν κριτική γνώμη , άποψη και μετά μέσα από μια μικρή σεμνή γιορτούλα να αποδώσουν φόρο τιμής σε αυτούς που όλοι μας το οφείλουμε.

    Σε τελική ανάλυση αυτό που θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι η αντιπολεμική και αντιμιλιταριστική ιδέα που διαδήλωναν στους δρόμους χιλιάδες ανθρωποι μετά τη λήξη του πολέμου , και κάτι τέτοιο διδάσκεται ουσιαστικά με γνώση της Ιστορίας και όχι με εν δυό πασαρέλα και τυμπανοκρουσίες !

    Διάβασε αν θες την ανάρτηση του συμπλογκίτη to Feleki .
    Αξίζει !
    Αναλύει πολύ όμορφα και σφαιρικά το όλο θέμα των παρελάσεων ..
    Από το πότε και πως ξεκίνησαν τι εξυπηρετούσε τότε αυτός «>

    «ο θεσμός που έχει τις ρίζες του στην “αξέχαστη” μεταξική περίοδο, όταν οι φαλαγγίτες και οι φαλαγγίτισσες παρήλαυναν-νεαρά παιδιά κι αυτά- χαιρετώντας φασιστικά με καμάρι και με μια έκφραση τέτοια που καθρέφτιζε την αμηχανία τους. Ήταν της μόδας, βέβαια, τότε τέτοιου είδουν παρελάσεις, μιας και στην Ευρώπη “φοριόταν πολύ” το κοστούμι του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του Φράνκο.«;

    Τωρα τέτοιος θεσμός γιατί να διατηρείται?
    Και .. τι παιδαγωγικό και ψυχολογικό αντίκτυπο έχει?

  14. Μεγάλη κουβέντα άνοιξες…
    θα ήταν καλό να ξέραμε όλοι, τί έγινε και γιατί και τί φόρο σε άιμα και ζωές πληρώσαμε σαν λαός σε αυτόν και σε όλους του πολέμους…Οι παρελάσεις γίνονται για τα μάτια, και για να επιστρέφουν οι «εθνοπατέρες» στις περιφέριες τους και να χαριεντίζονται με τους πολίτες και να υπόσχονται διάφορα…Τα πιτσιρίκια ούτε ξλέρουν αλλά ούτε και ενδιαφέρονται να μάθουν …Μόνον να γαμπρίζουν, να χάνουν μάθημα και να πίνουν καφεδάκι στις καφετέριες νοιάζονται, ενώ οι περήφανοι γονείς που επιλέχτηκε το καμάρι τους, πληρώνουν τη «στολή» της παρέλασης και στήνονται για φωτό…
    Όσο για το ιγκουάνα, αν ο πιτσιρικάς το ένοιωθε ως υπόσταση, δεν θα το έσερνε τόσες ώρες για επίδειξη πάνω στον ώμο του…
    Αυτά μόνον, και λίγα είπα…
    Σε φιλώ…

  15. καλημέρα!
    η γυναίκα μου μετέφερε τον παρακάτω διάλογο μεταξυ μαθητών από το γειτονικό μας σχολικό συγκρότημα
    -ρε συ αύριο ειναι η παρέλαση?
    -οχι ρε, παρελαση κάνουμε το νοέμβριο, στο πολυτεχνείο

    … καληνύχτα!!!

  16. @ u-hoo
    Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά! Πες τους !
    Κι αν μεθαυριο τους ξαναπετύχει και τους ρωτήσει τι γιορτάζουμε στην επέτειο του Πολυτεχνείου , γιατί θα κατέβoυν στη Στουρνάρη .. την Πατησίων την Τοσίτσα.. θα της πουν : «Γιατί έχει πανηγύρι ! Ποιόν άγιο γιορτάζουν θα σε γελάσω» !

    κ. Διαμαντοπούλου,, και ιδιαιτέρως κ. Χριστοφιλοπούλου* τι λέτε για όλα αυτά?

    Εσεις κ. Μπαμπινιώτη?
    Καλημερα!

    * «Θέλουμε να κριθούμε από την ικανότητά μας να παράγουμε έργο. Για να είμαστε ωφέλιμοι για τον τόπο. Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική και ειλικρινής προτεραιότητα…» είπατε προεκλογικά
    ΝΟΝ MINISTRARE SED MINISTRARI έλεγε μια φωτισμένη δασκάλα σε κάποιες μικρές μαθήτριες που είχαν την τύχη…στο σχολειό τους να τις διδάσκουν και ιστορία και ελληνικά και σύγχρονες ξένες γλώσσες και » λατινικά» …

    Τι θα κάνετε γι αυτό? Θα αφήσετε ακόμα να γίνονται μαθητικές παρελάσεις?
    Σας χαρίζω με upadate στην παραπάνω ανάρτηση ένα μικρό φωτογραφικό δείγμα … για να πάρετε μια επετειακή γεύση της παιδείας μας …

  17. … με αυτό μου το σχολιάκι ευχαριστώ όλους τους συνιστολόγους που έβαλαν link αυτ΄΄η την ανάαρτηση μου, και επίσης τον φίλο που μου έστειλε την τελευταία φωτογραφία.
    Εύχομαι σε όλους καλό μεσημερι ..
    Θα επανέλθω αργά το απόγευματάκι και θα απαντήσω τότε σε τυχόν νέα σχόλια σας

  18. Τέρμα οι παρελάσεις.Απαιτούμε μινιφορούσες επελάσεις.Είμαι βέβαιος,ότι παρά την ξεφτίλα των παρελάσεων,τα ΜΜΕ σε υποκριτική συνεργασία με τους κάθε είδους ελληναράδες θα επιμένουν γιά την αναγκαιότητα της παρωδίας.

    • @ sonafets καλησπέρα !
      Σίγουρα οι κάθε είδους Ελληναράδες, παρά την ξεφτίλα των παρελάσεων στις μέρες μας θα επιμείνουν στη διατήρηση του αναχρονιστικού απολυταρχικών καθεστώτων θεσμού ..Το ίδιο και τα ΜΜΕ σαν γνήσιοι αυλοκόλακες κάποιων που είναι σίγουρο ότι ή έχουν συμφέροντα ( κέρδη) ή απλά παρωπίδες! Αυτοί θα ήθελα να μας ανταπαντήσουν με επιχειρήματα όμως σε εξυπηρετούν οι μαθητικές αλλά για να το πάμε και παρά πέρα το θέμα οι στρατιωτικές παρελάσεις!
      Και τότε θα τους απαντήσουμε διεξοδικά και αναλυτικά …
      ως τότε για να μην επαναλάβω τα επιχειρήματα μου και μιας και τα επιχειρήματα μου θα είναι πανω κάτω τα ίδια εκφρασμένα με δικά μου λόγια μιας και συμφωνώ με την ήδη ανηρτημένη ανάλυση τους παραπέμπω εδώ!

  19. Δυστυχώς στις μέρες μας –χωρίς να μπορώ να κατανοήσω τα ακριβή αίτια αυτής της συμπεριφοράς- κυριαρχεί μία βιασύνη στην λήψη αποφάσεων.

    Αυτό είναι κάτι που το διαπιστώνω καθημερινά. Από τον απλό γείτονα μου ως τους πολιτικούς (κυρίως αυτούς) αλλά και γενικότερα με όσους συναναστρέφομαι…

    Έτσι γίνεται το εξής παράδοξο… επειδή φοβόμαστε την αλλαγή (διότι αυτή γίνεται χωρίς ουσιαστικό διάλογο, ούτε καν σκέψη πολλές φορές), αφήνουμε τα πράγματα ως έχουν.

    Δηλαδή, στον στρατό τα πράγματα είναι περίπου όπως ήταν εδώ και δεκαετίες, στα σχολεία επίσης, στον τρόπο που γιορτάζουμε τις εθνικές επετείους επίσης!
    Όμως στο πέρασμα των χρόνων, πολλά έχουν αλλάξει. Η τεχνολογική εξέλιξη κυρίως είναι αυτή που δίνει απίστευτες δυνατότητες διαλόγου.
    Αρκεί ο καθένας μας να μην αρκείται στην εύκολη χρήση της (play station, facebook, chat για χαβαλέ και μόνο κλπ), αλλά να επικοινωνεί ουσιαστικά, να κάνει διάλογο, να εξάγει συμπεράσματα, να ενώνει, όχι να κατακερματίζει.

    Με πολύ απλά λόγια, ο άνθρωπος να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, όχι η τεχνολογία να χρησιμοποιεί αυτόν.

    Γιατί λοιπόν να μην έχει ανοίξει ένας διάλογος για τις παρελάσεις;
    (φυσικά και για τόσα ακόμη θέματα…)

    Γιατί κάθε σχολείο να μην έχει ένα ή περισσότερα blog όπου οι μαθητές υπό την επιστασία και συντονισμό του καθηγητή τους, θα μιλούσαν και θα καταγράφαν τα συμπεράσματά τους, για ΟΛΑ τα προβλήματά τους;

    Για να σας λύσω την απορία….
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη ΟΛΑ (ή έστω τα περισσότερα) ξεκινούν από τον ανταγωνιστικό τρόπο διδασκαλίας.
    Έτσι μεγαλώσαμε εμείς και το ίδιο κάνουν και στα παιδιά μας, σε ένα σχολείο ΑΠΟΛΥΤΑ ανταγωνιστικό.

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ;
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ;
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΟΣ;

    Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αίτια του κακού…

    Τι γίνεται με την ομάδα ρε παιδιά…. που είναι η ομάδα… πως αύριο θα συνεργαστούν αυτά τα παιδιά … αν σήμερα δεν το κάνουν;

    Δεν θέλω να σας κουράσω….

    Αλλά αυτά τα τελευταία ίσως να είναι και η απάντηση στα αίτια της αρχικής μου διαπίστωσης…. Φοβόμαστε την αλλαγή, διότι αυτός που θα την κάνει, θα την κάνει για να αποδείξει ότι, είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, πιο μάγκας… πιο έξυπνος ή οτιδήποτε άλλο … αρκεί να αποδειχθεί… η μοναδικότητά του…

    Μάλλον για αυτό τελικά καταλήγουμε να τα αφήνουμε ΟΛΑ ως έχουν… as build!, as build!

    Αν δεν αλλάξουμε πρώτα την συμπεριφορά μας και τον τρόπο που εξάγουμε συμπεράσματα, καθώς και να γίνουμε ποιο ομαδικοί σε ότι κάνουμε….

    ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει ΤΙΠΟΤΕ
    Σας υπογράφω δηλαδή!

    Δημήτρης Ζ.

    • @Δημητρης,
      Πιστευώ ότι στην προσπαθεια μας να επιβιώσουμε σε ένα άλλο επίπεδο διαφορετικό από αυτό της προηγούμενης γενιάς έχουμε παραγνωρίσει κάποιες αξίες.. . Ο παράγοντας ‘ανθρωπος στις μέρες μας είναι σαφώς παραμελημένος. Το ίδιο και οι έννοιες τιμιότητα, ευθύνη και συνέπεια . Εχουμε γίνει πολύ εγωιστές … αδιάφοροι για τον διπλανό μας, και βασικότερος στοχος της ζωης μας πολλές φορές είναι μόνο το κέρδος, το ίδιον προσωπικό όφελος. Με λίγα λόγια ψάχνοντας για το δάσος κινδινευουμε να χάσουμε το δεντρο και μάλλον δεν το έχουμε πάρει είδηση!
      Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας είναι σαφώς απόλυτα ανταγωνιστικό. Τι σημασία έχει αν ειναι σημαιφόρος , απουσιολόγος ή παραστάτης? Και ποιος κανόνας λέει ότι ο σημαιοφόρος, ο απουσιολόγος , ο παραστάτης θα είναι και πετυχημένος και ευτυχισμένος στη ζωή του αυριο σε σύγκριση με τον μη σημαιοφόρο, τον μη παραστάτη τον μη απουσιολόγο? Ολα ειναι πολύ σχετικά και τόσες πολλές οι παραμετροι που δεν μπορεί κανεις να τα μετρήσει έτσι! Ασε που θεωρώ οτι η σημαία είναι σύμβολο έθνους και αγώνωνκαι σημαιοφόρος θα έπρεπε να είναι αυτός που μπορεί και να την υπερασπιστεί!
      Αλλά ας μην ανοίξουμε τέτοια συζήτηση δεν είναι αυτό το θέμα μας!
      Το θέμα μας είναι αν είναι σύγχρονα παιδαγωγικό, αν πρεπει να γίνονται μαθητικές παρελάσεις και πως θα έπρεπε να εμφανίζονται σε αυτες οι συμμετέχοντες ( με τι σεβασμό και εμφάνιση) !
      την καλημέρα μου ..
      κατα τα άλλα τα λέμε ..

  20. Δεν θα σχολιάσω τις εμφανίσεις, ουτε οτι «την 28η Οκτωβρίου διώξαμε τους …Τούρκους !!!

    Δεν φταινε τα παιδια γι αυτά.

    Εχουμε εμεις σαν γονείς ευθύνη και για την εμφάνιση μα και για την αγνοια που εχουν.
    Φταίει και η παιδεία μας μα και οι εκπαιδευτικοί μας γι αυτες τις απαντήσεις.

    Δεν θα έλεγα οτι φταινε λοιπον κατα την προσωπική μου γνώμη οι παρελάσεις ουτε των αρμάτων (που τοσο πολυ μας κοστίζουν) ουτε και των μαθητων( που θα μπορούσαν με αλλον τρόπο να τιμήσουν , και να μαθουν, την ιστορία μας ).

    Τέλος, ενημερωτικά θα αναφέρω την άρνηση των διδασκόντων στο Πρώτο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν οι μαθητές τους στην παρέλαση.

    • Αρη μου έχεις ακόυσει την παροιμία που λεει » αποό που ειίναι αυτό το κομματακι? Από κείνο το πανάκι! Τα παιδιά είναι κλωνάρια μας .. δημιουργήμτατά μας! Σαφώς και εμεις ( οι γονείς, τα σχολειά, και η κοινωνία μας με τον τρόπο που την έχουμε αφήσει να διαμορφωθεί , με όλα τα στραβά της και τα ελάχιστα ίσια της, )’εχουμε την ευθύνη γι αυτή την κατάντια. Γιατί λυπάμαι που το λέω έτσι ωμά περί κατάντιας πρόκειται!
      Οι παρελάσεις είναι εκδηλώσεις που εμεις οι ίδιοι σαν λαός έχουμε τόσα χρόνια τώρα θεσμοθετήσει , ανεχτεί και κατά κάπιο τρόπο και χρηματοδοτήσει! Ισως σε άλλες αποχές κάτι εξυπηρετούσαν! Ομως τα πράγματα αλλάζουν, ο κόσμος πάει μπροστά.. Δεν παραμένει σταθερός στα παλιά δεδομένα.. Πέτρα που δεν κυλάει λιμνάζει και στο τέλος χάνεται στο βούρκο .. .
      Σε τι εξυπηρετούν πια αυτές οι πανάκριβες εκδηλώσεις που έχουν καταντήσει show? Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να διδαχτούν τα παιδιά την ιστορία μας και παράλληλα να τιμήσουμε και τους νεκρούς μας και τα ιδεώδη για τα οποία έπεσαν? Υπαρχουν και κάποιους από αυτούς τους αναφέραμε ήδη πιο πάνω( κι εκτός απο αυτούς που σημειολογικά αναφέραμε στοιχηματίζω πως υπάρχουν 1000 ακόμα!)
      Διάβασα κι εγώ για το Α Πειραματικό Δημοτικό Σχολειά που πιο πάνω αναφέρθηκα σε αυτό μέσα από την παραπομπή στο ιστολόγιο της Feleki , αλλά ισως όχι με ιδιαίτερη ευκρίνια αφου απλά μετέφερα μέσα σε σχόλιο μου απόσπασμα από το κείμενο τους στο διαδίκτυο. σε ευχαριστώ που το τονίζεις μέσα από το σχόλιο σου και μου δίνεις την ευκαιρία να πω ότι οι θέσεις τους και τα επιχειρήματά τους είναιδιατυπώνονται κααθαρά και ξάστερα εδώ…

  21. πωωωωω πωωωω βρε Λιακαδα εκεινο το μοιρλοϊ …. τα δειχνει ολα !!!
    Ορεινη Θεσπρωτεια χωριο Πλαισιο…..γεννετηρα του πεθερου μου….επ !!! Ελληνες λεμε!!! και θα σου πω γιατι. Περνουμε το κλειδι απο μια θεια…. ανοιγουμε το πατρικο για φωτογραφιση…..!!!! Κλειστο αρχοντικο σε καλη κατασταση . Ανοιγει η εξοπορτα γεματο γλαδιολες στα παρτερια….. ανοιγουμε το κατωϊ…. φατσα καρτα ενα παλιο τραπεζι δυο τρεις καρεκλες μια κασελα και απεναντι στον τοιχο μια σημαια ελληνικη ακουμπισμενη προχειρα για πασα αναγκη…. !!!! Το σπιτιειναι ακατοικητο εδω και 30 χρονια….αδειο απο πραγματα η σημαια ομως εκει !!!! Τα συμπερασματα δικα σας !!!!

    το βιντεο χαρισμα σας…. !!!

    • Γεια σου πατρίδα! εχει πολλές ομορφιες ψυχής και εμφάνισης!
      καλημερα και συγνωμη που απαντώ έτσι κάπως βιαστικά αλλά δεν έχω τα περιθώρια αυτη τη στιγμή

      Φιλια

  22. Έχουν ομορφύνει πολύ τα παιδιά μας και κάποιοι αυτό δεν το αντέχουν.

    Μια χαρά όλα τα παιδιά. Και αυτά στις φωτογραφίες και αυτά που παίρνουν σοβαρά τις παρελάσεις και αυτά που δεν τις παίρνουν στα σοβαρά.

    Οι μεγάλοι και άσχημοι είναι το πρόβλημα.

  23. Ναι η αλήθεια είναι οτι η νέα γενιά είναι πολύ πιο καλοζωισμένη από τη δική μας! Μεγαλωμένη με μεγαλύτερη οικονομική άνεση!
    Λυπάμαι που θα διαφωνήσω μαζί σου αλλά Δεν είναι όλα μια χαρά.
    Η παρέλαση αυτή γίνεται υποτίθεται για να τιμήσουν κάποιους νεκρούς.
    Σε κηδεία δικών τους με τέτοια εμφάνιση θα πήγαιναν?
    « Όταν τιμάς έναν ήρωα τιμάς τον ίδιο σου τον εαυτό.»
    Αυτά έχουν μπερδέψει την πασαρέλα , τη βολτα, την εκδρομη, με την παρέλαση, το στυλ , τη μόδα με τον ανόητο μιμητισμό .
    « Όταν τιμάς έναν ήρωα τιμάς τον ίδιο σου τον εαυτό.»

    και δεν απέδωσε τιμή σε νεκρό η παρέλαση με το ιγκουάνα παραμάσχαλα, αλλά πούλημα μούρης και δείγμα φτηνής εξυπνάδας και το λιγότερο αναίδειας !
    Ούτε νομίζω ότι υπάρχει γονιός ή διευθυντής σχολείου που θα μπορούσε να θεωρήσει σωστό «Δάσκαλο» τον γυμναστή που συνόδευε την συγκεκριμένη διμοιρία μαθητών και επέτρεψε κάτι τέτοιο! Εκτός κι αν εγώ κάνω λάθος και αυτό το επιτρεπουν πρόσφατες οδηγίες παρέλασης! Μην τρελλαθούμε τελείως!

    Σε γενικές γραμμές υπάρχουν παιδιά και παιδιά. Οπως και γίνεται και με τους ενήλικες. Πιστεύω πως ναι υπάρχουν και παιδιά με ωριμότητα και υπεύθυνότητα, με ψυχική και πνευματική καλλιέργεια – κι ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτά γιατι αλλοιώς θα έπρεπε να πάμε να πνιγούμε ομαδικά σαν κοινωνία κι έθνος !
    Αλλά υπάρχουν και άλλα με παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες συνήθως είναι γνωστές και στους ιδίους τους τους γονείς που συστηματικά προφανώς αδιαφορούν!

  24. Δες μια παρέλαση που μάλλον θα σου αρέσει. Είναι από την 25η Μαρτίου 2009. Βέβαια ίσως κάποια παιδιά χάνουν το βήμα τους και κάποια άλλα δεν είναι κατά το κέφι μας κουρεμένα, αλλά έτσι είναι. Τέλειους σχηματισμούς και κουρεμένοι με την ψιλή βλέπαμε μόνο με τη νεολαία Μεταξά.

    Είναι πραγματική. Κάπως έτσι είναι σχεδόν όλες οι παρελάσεις.

    Απλά κάποιοι βρίσκουν κάποιες τραβηγμένες καταστάσεις και αυτό προβάλουν γιατί αυτό πουλάει.

    Πέρα από τις παρελάσεις, βλέπω στην πλατεία του χωριού μου σχεδόν κάθε απόγευμα, αλλά ειδικά Σάββατο και Κυριακή, κοριτσάκια του γυμνασίου με τακούνι στιλέτο, να έρχονται για να συναντήσουν συμμαθητές τους. Αυτό το θεωρώ πραγματικά άθλιο. Αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να γνωρίζουν να ζουν την καθημερινότητά τους, απλά, βολικά, ανθρώπινα.

    Μας ενοχλεί η μία ώρα της παρέλασης αλλά δεν θα ασχοληθούμε γιατί το κοριτσάκι έχει παπούτσια με τακούνι. Τι το χρειάζεται; Μόνο για την παρέλαση το έχουν αγοράσει οι γονείς;

    Αγαπητή μου λιακάδα….
    εγώ αυτές τις μέρες δεν κλαίω νεκρούς. Είναι ημέρες μνήμης λαϊκής ενότητας (το αν είναι πλαστή το κουβεντιάζουμε) ενάντια σε ένα κοινό εχθρό κατακτητή. Διάβασα ένα bloger που αναρωτιόνταν γιατί γιορτάζουμε την έναρξη ενός πολέμου. Έχω διαβάσει και ευρωπαίους να μας κατηγορούν για αυτό. Εγώ στο κεφάλι μου όμως το έχω ξεκάθαρο.

    • Μα δεν είπα εγω πως δεν είναι προβληματική η συμπεριφορά των γονιών αλλά και των νεαρών παιδιών που δεν ζουν την ηλικία τους .και που περιφέρονται παρατερα ντυμενα και υπερβολικά μακιγιαρισμενα μιμούμενα τα…αμίμητα!
      Εμένα αυτό που μου τη δίνει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι όχι τόσο η ανοησία και η ανωριμότητα των παιδιών αλλά κυρίως η «απουσία» των γονιών και των δασκάλων τους! Η οποία προφανώς είναι ενδεικτική, και σε αυτήν οφείλεται και η έλλειψη παιδείας των συγκεκριμένων παιδιών!

  25. Λιακάδα μου αυτό το θέμα σχολίασα κι εγώ που είπα να πάω να δω την παρέλαση και έφριξα, βέβαια εσύ εχεις και υλικό φωτογραφικό εγω είχα σοκαριστεί τόσο που ούτε μια φωτό δεν τράβηξα…
    Τι να πω – Δεν έχω λόγια…Την άποψη μου αναλυτικά την αναφέρω στο μπλόγκι μου

    Σε φιλώ γλυκά

    • Αντί γι αυτές τις παράτες του παραλόγου με τυμπανοκρουσίες, θα μπορούσαν
      – να ετοιμάζει κάθε σχολείο ένα άρμα με ένα θέμα από την επέτειο όπως .”οι γυναίκες της Πινδου”, “Η υποστολη της Γερμανικης σημαίας απο την Ακρόπολη” κ.τ.λ. Και άρμα αφου περάσει από τους δρόμους να σταθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να μπορεί να θεατρικοποιήσει το δρώμενο.

      – να παρουσιασουν δημοτικους χορούς και τραγουδια.

      – Να στηθούν στις πλατείες βιντεοπροβολής και κάθε σχολείο να έχει ετοιμάσει μικρές ταινιούλες ή ντοκυμαντερ που έχουν σχέση με την γιορτή. Ειδικά για 28η Οκτ. Μπορούν τα παιδιά να βρουν ακόμα αυτοπτες μάρτυρες και να τους παίρνουν συνέντευξη!!!

      – να διακοσμήσει καθε σχολείο ένα συγκεκριμένο χώρο σε κάποια πλατεία , με εικαστικές δημιουργίες, με θέμα την επετειο.

      -Να κάνουν αναπαραστάσεις γεγονότων. Η μάχη της Κρήτης, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ή ότι έχει σχέση με την τοπική ιστορία.

      …Έτσι θα γινόταν μια μεγάλη γιορτή σε κάθε γωνιά του δήμουκαι όχι σε κάθε δήμο μια παρέλαση περίγελως…

      >Καλη μέρα Ολγάκι

    • Αυτά δεν τελειώνουν ποτέ! Και ευτυχώς! Οι παρελασεις παρωδίες να δουμε π’οτε θα τελειώσουν!
      Φιλιά

    • @Kitsosmitsos , ελπίζω να του το «φώλιασε» η μαμά του !
      ¨Αργησα να δω το σχόλιο σου … αλλά το είδα !
      Καλημέρα… 😀

    • @Issallos, καλή σου μέρα..
      Τώρα είναι κάπως καλύτερα …κι εγώ σχετικά όχι τόσο ανήσυχη …
      Το όλο θέμα είναι under control πιστεύω…
      Αλλά ακόμα δεν έχει λήξει .. Είμαστε σε..»επιφυλακή»
      Φιλιά

  26. μερικες φορές, τα λένε για πλάκα. μου το είπε ο γιος μου ότι το κάνουν επίτηδες.

    τι κάνει το κορίτσι?

    • Ρια μου , πλάκα πλάκα δεν παύουν στη πλειοψηφία τους να είναι ανιστορητα. Ρωτα τα μια ερωτηση παρα πέρα να δεις τι θα σου απαντήσουν.. έτσι στα σοβαρά ….
      Το κορίτσι σου είπα τι κάνει … σήμερα ξαναπέρνει το βάπτισμα του πυρός …
      Μόνο έτσι θα ξεπεράσει τυχόν φοβίες του …
      Φιλάκια και σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον .Ισως σου ακούστηκα υπερβολική στο τηλέφωνο αλλά βρε φιλενάδα εύχομαι να μη έρθεις ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο με δικό σου άνθρωπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις με ψυχραιμία να βρεθείς εκει κοντά του ( άσχετα αν κουβαλήσεις ότι κι εγώ στο σακ βουαγιαζ σου!) και να του σταθείς με όποιο τρόπο μπορείς μετά το ατύχημα…
      Μην το κάνουμε θέμα! ΄) αλλά αυτό ήταν σύσταση του ΓΝΣΧ – που δεν είχαν διαθέσιμο κατά το εξητήριο της! Οπότε καταλαβαίνεις το αγχος μου …
      Προς το παρόν ..λέω δόξα τω Θεω που το κακό ήταν ως εκει … κάνω το σταυρό μου ( ναι εγω) και προσπαθώ να δω πως θα γίνει να μην κυκλοφορώ από βδομάδα με ΜΜΜ.
      Φιλάκια και θα θα πούμε σύντομα αμα τη επιστροφή μου .

  27. Παράθεμα: Τσίχλα, μίνι, τακούνι, σκουλαρίκια, χαβαλές και “την 28η Οκτωβρίου διώξαμε τους …Τούρκους”… | Γονείς σε Δράση

  28. Τέλειες foto!!! Αριστουργήματα!

    Ε πάντως και οι φωτογράφοι μεθοδικά κάνουν την δουλειά τους σαν να πρόκειτε για πασαρέλα…

    Άν και δεν μπορώ να βρώ λογική σε αυτό το άσεμνο σόου που επικρατεί η αλήθεια είναι οτι αρέσει και πολλοί το παρακολουθούν.

    Όσο για την δικαιολογία ότι σηκώνει το ανάστημα του έθνους εεε μάλλον κάτι αλλο σηκώνει κατι ανάμεσα στα πόδια…

    Σε μία εκδήλωση φόρου τιμής είναι εκτός λογικής να μην υπάρχει ευσέβια και για όσους δεν ξέρουν η ευσέβια και η σεμνότητα πάνε πάντα μαζι.

    • @ Salvamin , μετά τόσο καιρό δεν περίμενα σχόλιο σε αυτό το ποστ ! Αν και το θέμα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο μιας και σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που γράφτηκε το κείμενο μου!
      Συμφωνώ μαζί σου και πραγματικά οργίζομαι όταν βλέπω ότι η πλειοψηφία των μαθητών βλέπει την παρέλαση σαν πασαρέλα! Μα πιο πολύ οργίζομαι με την κοινωνία μας και τους καθηγητές που δεν κάνουν τπτ για να αλλάξει αυτό!
      Κατ εμέ δεν φταίνε τα παιδιά αλλά εμεις οι ίδιοι οι γονείς, οι καθηγητές και το ηλίθιο Υπουργείο Παιδείας μας!
      Καλό θα ήταν να παρελαύνουν για να καλλιεργείται μέσα τους το εθνικό αίσθημα… Αλλά με σεβασμό και σεμνότητα όπως είπες κι εσύ! Ετσι που παρελαύνουν σηκώνει αλλά και όχι εθνική υπερηφάνεια!
      Γι αυτό κι εγώ θα έλεγα αντι για παρέλαση και ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης και λιτότητας που πρέπει να διανύσουμε αντι παρελάσεων να περιοριζόντουσαν σε καμμια ενημερωτική στα περί της ιστορίας μας γιορτούλα! Ετσι θα γλυτωναμε τα παιδακια μας και από τα στρατιωτικά κατάλοιπα των παρελάσεων και τον εθνικό κορβανά από ανώφελα και αναίτια έξοδα !

  29. Tragic…Και εντάξει τα παιδιά πες ότι είναι ολίγον στην κοσμάρα τους (απαράδεκτο, αν σκεφτείς ότι άλλα παιδιά στην ηλικία τους έχουν ήδη γνωρίσει τον πραγματικό κόσμο μέσα από την δουλε(ί)α, εκμετάλλευση, κάποια είναι ήδη γονείς και κάποια άλλα δεν είχαν ποτέ παιδικά χρόνια) Αλλά ας μην το φτάσω μέχρι εκεί… Αυτοί οι ευλογημένοι γονείς, όταν αφήνουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν με τέτοια ενδυμασία και εμφάνιση πόσο περήφανοι αισθάνονται (για το έθνος τους και εκείνους που πραγματικά αγωνίστηκαν για να είμαστε λεφτεροι) θα θελα να μάθω? Γιατί προσωπικά θα προτιμούσα το δικό μου να το κλειδαμπαρώσω μέσα και να μην πάει. Η φωτό με την γιαγιούλα τα λέει όλα.

Δακτυλικά αποτυπώματα...