Αρχική » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » bloggers( κοινωνικό φαινόμενο) …

bloggers( κοινωνικό φαινόμενο) …

Το blogging ως παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο της κουλτούρας του σήμερα ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου «republica» που έγινε από τις 11 έως 13 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας και όπου συναντήθηκαν περίπου 700 blogger.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, όπως τα site κοινωνικής δικτύωσης, τα videocast, οι online και offline κοινότητες, ενώ έγινε συζήτηση γύρω από τις αιτίες, τη φιλοσοφία, τις αρχές και το νομικό πλαίσιο του blogging, μιας «κοινωνικής επανάστασης στο Διαδίκτυο».

Επίσης, πέρα από τις συζητήσεις και τις διαλέξεις, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια συγγραφής, ενώ οι συμμετέχοντες προβληματίστηκαν και για το θέμα της εμπορευματοποίησης των blog, δηλαδή εάν και πώς μπορεί κάποιος να βγάζει τα προς το ζην ως blogger ή podcaster.

Το συνέδριο οργανώθηκε από την εταιρεία newthinking communications, που πειραματίζεται σε τεχνολογίες opensource, και το δημοφιλές γερμανικό blog, Spreeblick.

Το 80% των συμμετεχόντων στο «republica» ήταν ερασιτέχνες blogger.

Η blog-όσφαιρα είναι γένους θηλυκού. Ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί μύθοι καταρρίφτηκαν στο πλαίσιο του «republica». Ο πρώτος αφορά το φύλο που κυριαρχεί στο χώρο του blogging. Ο χαρακτηριστικός blogger δεν είναι άντρας τρελαμένος με την τεχνολογία: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Μπάμπεργκ, το 66% όλων των γερμανόφωνων weblog ανήκουν σε γυναίκες.

Ενα άλλο κλισέ που ανατράπηκε είναι ότι οι blogger είναι μικροί επαναστάτες που εναντιώνονται στα καθιερωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ας λάβουμε υπόψη ότι τα ίδια τα μέσα έχουν blog, και πολλά από αυτά είναι επιτυχημένα, καθώς και το γεγονός ότι οι blogger αναζητούν μια «προσωπική δημοσιότητα», όπως εύστοχα το χαρακτηρίζει ο κοινωνιολόγος, ειδικευμένος σε θέματα επικοινωνίας, Γιαν Σμιτ.

Πηγή: imerisia.gr

Να δουμε τη Δευτέρα τι τιβι ξεπόστιασμα 8α πέσει!

Δακτυλικά αποτυπώματα...